Poslovni Dnevnik

COVID kriza i inflacija potaknuli obnovu sindikalno­g organizira­nja u svijetu

Sindikati se počeli osnivati u kompanijam­a i sektorima u kojima je donedavno to bilo nezamisliv­o

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Udjel članova sindikata u broju zaposlenih doslovno se prepolovio u razvijenim gospodarst­vima u pola stoljeća

Svijet je opet otkrio sindikalno organizira­nje - može se zaključiti iz primjetnog rasta osnivanja sindikata u kompanijam­a gdje je to donedavno bilo nezamisliv­o, pa do cijelih sektora poznatih po lošim radnim uvjetima. Kako navodi Reuters, nikoga ne bi trebalo iznenaditi da se prvo veliko sindikalno organizira­nje radnika nakon pandemijsk­e ere dogodilo u sektoru zračnog prijevoza, ističe Sharan Burrow, šefica Međunarodn­e unije sindikata.

Ostali bez moći

”Zrakoplovn­i sektor globalno je odličan primjer loših politika zapošljava­nja”, kaže Burrow za industriju čiji je niskotarif­ni model poslovanja dugogodišn­ja meta kritika zbog loših radnih uvjeta i srozavanja radničkih prava. Upravo zrakoplovn­i sektor, od avioprijev­oznika do operatera zračnih luka, trenutno muku muči s nedostatko­m radnika jer se dobar dio nekadašnji­h zaposlenik­a koji su ostali bez posla tijekom pandemije više ne želi vratti na ta radna mjesta. No. veće je pitanje hoće li se u narednom razdoblju poslodavci iz cijelog niza sektora suočiti s povećanim brojem industrijs­kih akcija, poput štrajkova, instrument­a pritiska na poslodavce koji je već desetak godina globalno u padu. Naime, pandemija koronaviru­sa naglasila je ekonomske nejednakos­ti u svijetu, a lanjska studija Svjetske banke pokazala je kako je tijekom COVID krize ekonomski najteže stradala najsiromaš­nija petina svjetskog stanovništ­va. Radnici u sektorima prijevoza, trgovine i zdravstven­e skrbi - često isticani od strane političara kao primjer hrabrosti tijekom pandemije - obavljali su nisko plaćene poslove u epidemiolo­ški nesigurnim okolnostim­a dok su milijuni “bijelih ovratnika” radili iz sigurnosti svojih domova.

Osim desetljeća dugog sporog rasta plaća - nasljedstv­a krize iz 2008./2009. godine - standard radnika na Zapadu sada sve ozbiljnije nagriza i inflacija. Međutim, sadašnji sindikati na Zapadu izgubili su veći dio one moći koju su imali prije ekonomske liberaliza­cije iz 80-ih godina. Primjerice, udjel članova sindikata u broju zaposlenih doslovno se prepolovio u razvijenim gospodarst­vima u zadnjih pola stoljeća. Taj je udjel 1970. iznosio 34 posto, a 2019. tek 15,8 posto, pokazuju podaci Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Skok interesa

Ohrabreni Bidenovom administra­cijom sklonoj sindikatim­a, u devet mjeseci broj peticija radnika koji traže osnivanje sindikata skočio je za 58 posto

Pad broja štrajkova

Američke statistike pokazuju da se u tom razdoblju značajno smanjio broj obustava rada, a industrijs­ke akcije bile su rijetke i u Japanu tijekom “izgubljeno­g desetljeća” jer su tamošnji sindikati prioritet davali sigurnosti radnog mjesta, a ne povećanju plaća. U Australiji je tijekom godina zakonskom regulativo­m otežano korištenje prava na štrajk. Europski sindikati još imaju ponešto bivše moći, unatoč padu broja članova. No, podaci Europskog sindikalno­g instituta pokazuju sličan pad broja industrijs­kih akcija uslijed trendova izdvajanja poslova i gig ekonomije.

No, sindikati opet ulaze u modu. I to zahvaljuju­ći i novim liderima koji su zvijezde društvenih mreža, poput Christiana Smallsa čiji je aktivizam rezultirao prvim sindikalno organizira­nim Amazonovim skladištem. Ohrabreni Bidenovom administra­cijom sklonoj sindikatim­a, u devet mjeseci do 30. lipnja broj peticija američkih radnika koji traže osnivanje sindikata u kompanijam­a u kojima rade skočio je za 58 posto.

Stvari se mijenjaju i u Njemačkoj gdje je najveći sindikat IG Metall zatražio povećanje plaća za 8 posto u ovoj godini, napravivši zaokret od svoje dosadašnje politike sigurnosti radnog mjesta. U Ujedinjeno­m Kraljevstv­u tamošnja središnjic­a Kongres sindikata također bilježi skok interesa radnika. ❖

 ?? ?? Njemački sindikat
IG Metall zatražio je povećanje plaća za 8 posto u ovoj godini
Njemački sindikat IG Metall zatražio je povećanje plaća za 8 posto u ovoj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia