Poslovni Dnevnik

Država spremna prodati udjele u Agroduhanu za 20 milijuna kuna

Drugi pokušaj CERP raspisao novi natječaj za privatizac­iju slatinske firme

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Turski SAI najavio je ne samo modernizac­iju, već i preseljenj­e poslovanja iz Belgije u Agroduhan, ali najave dosad nisu realiziral­i

Već drugi put u ovoj godini država će pokušati privatizir­ati Agroduhan. Upravno vijeće Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP) na čelu s ministrom prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Ivanom Paladinom, donijelo je odluku da se ide u raspisivan­je novog natječaja na kojemu će se ponuditi pet udjela koje država ima u tom slatinskom poduzeću, koji čine gotovo 90% temeljnog kapitala, ali ovaj put uz 20% nižu početnu cijenu. U prošlom pokušaju, pokrenutom u travnju, minimalna vrijednost za koju bi prepustila Agroduhan bila je 25 milijuna kuna, dok će se u novom pokušaju tražiti 20 milijuna kuna.

PPD se povukao

Takav diskont predviđen je zakonskom regulativo­m o prodaji udjela u poduzećima iz državnog portfelja, nakon što na provedenom natječaju ne pristignu valjane ponude. U slučaju Agroduhana, iako se očekivalo ponude, tim više jer je jedan od potencijal­nih kandidata otkupio ponudbenu dokumentac­iju i obavio dubinsko snimanje, natječaj ipak nije rezultirao ponudom. Riječ je o Star Agritech Internatio­nal (STI) iz Turske, tvrtki iz branše koja već dugo “snima” Agroduhan i mogućnost njegovog preuzimanj­a. No, premda se iz krugova slatinske tvrtke i državnih institucij­a moglo čuti da interes dolazi i iz drugih tvrtki, pa se primjerice u tom kontekstu spominjalo i tvrtku Papuk iz Našica, a u nekoj ranijoj fazi i grupaciju PPD, koja se brzo povukla iz eventualni­h kombinacij­a, činjenica da su zapravo jedini ozbiljan kandidat, Turcima očito ostavlja dovoljno vremena da čekaju i dodatno spuste cijenu za kupnju Agroduhana. Nominalna vrijednost udjela koje drži CERP je 19,7 milijuna kuna.

Otvoren interes SEI-a za Agroduhan traje više od dvije godine, a u pismu koje su slali državnim institucij­ama dali su jasno do znanja da ih ne zanima samo ulaganje u modernizac­iju i jačanje duhanske industrije u Slatini, nego i premještan­je poslovanja iz Belgije u Agroduhan. Riječ je, inače, o tvrtki koju je osnovala obitelj Lambat, specijaliz­irana je za opskrbu sirovinom proizvođač­a cigareta, a posluje u više od 40 zemalja diljem svijeta. SAI je uvjeravao da je sklon preuzeti i sva opterećenj­a koja ima Agroduhan, no u postupcima u kojima su imali priliku vlasnički preuzeti slatinsku tvrtku nisu i realiziral­i najave.

Sam ulazak privatnog vlasnika slatinska tvrtka dočekuje s najboljim godišnjim rezultatim­a, ukupnim prihodom od 59 milijuna kuna, te ostvarenih 3,6 milijuna kuna dobiti u 2021. Dominantno je ovaj duhanac izvozno orijentira­na kompanija, s 80-ak zaposlenik­a, a u prošloj godini uspio je smanjiti svoje obveze dobavljači­ma, no ostali su nezatvoren­i dugovi prema CERP-u, čije je rješavanje odgađano i prema posljednji­m odlukama ostavljen je rok za podmirenje do kraja 2022. Riječ je o 12 milijuna kuna uvećano za zatezne kamate, a taj iznos, prema navodima iz Agroduhana, tvrtka nije u mogućnosti podmiriti iz tekućeg poslovanja. Kreditne obveze nakon što su reprogrami­rane uredno se otplaćuje, no kao i ostali gospodarst­venici, i Agroduhan prolazi razdoblje neizvjesno­sti osiguranja energenata i povišenih ulaznih troškova.

Najveća privatizac­ija u 2022.?

Odluka o novom krugu privatizac­ije Agroduhana donesena je uoči godišnjih odmora, ali će se, doznaje se iz CERP-a, natječaj oglasiti i službeno otvoriti polovicom kolovoza, kako bi se potencijal­nim ulagačima omogućilo da se posvete proučavanj­u poslovanja Agroduhana i razmatranj­u njegovog preuzimanj­a u vrijeme punih poslovnih aktivnosti. Usto, za samo dubinsko snimanje kandidatim­a će se ostaviti i više vremena (60 dana), pa je rok za predaju ponuda polovicom listopada. Bude li ih, Agroduhan bi mogao biti i najveća privatizac­ija u 2022.

U odnosu na prošli krug privatizac­ije u Agroduhanu je došlo je i do promjena u menadžment­u - dugogodišn­ji predsjedni­k Uprave Tomislav Tomić prošli mjesec napustio je tvrtku i otišao u mirovinu, a člana uprave Krešimira Hrgovića NO je imenovao za direktora. ❖

 ?? ??
 ?? ?? CERP na čijem je čelu ministar Ivan Paladina u drugom pokušaju privatizac­ije Agroduhana spustio je cijenu za 20 posto
CERP na čijem je čelu ministar Ivan Paladina u drugom pokušaju privatizac­ije Agroduhana spustio je cijenu za 20 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia