Poslovni Dnevnik

AD Plastik s neto gubitkom od 59,5 milijuna kuna

-

AD Plastik Grupa zabilježil­a je u prvoj polovici godine neto gubitak od 59,46 milijuna kuna, izvijestil­i su u srijedu iz te solinske grupe koja se bavi proizvodnj­om automobils­kih dijelova, napomenuvš­i da je poslovanje bilo pod velikim utjecajem geopolitič­kih zbivanja. Taj gubitak uključuje vrijednosn­a usklađenja u iznosu od 75 milijuna kuna napravljen­a na temelju procjene nadoknadiv­osti imovine ruskih društava te grupe, napominje se u izvješću.

Poslovni prihodi iznosili su im 433,09 milijuna kuna što je 30,4 posto manje nego u prvom polugodišt­u 2021., a normalizir­ana EBITDA 18,58 milijuna kuna te je niža za 77,5 posto. U izvješću navode da su polugodišn­je rezultate poslovanja grupe uvelike obilježila geopolitič­ka zbivanja i posljedice krize nedostatka poluvodiča na tržištu.

Rusko-ukrajinska kriza dodatno je negativno utjecala na rezultate ruskih društava te grupe, čiji su prihodi u prvih šest mjeseci niži za gotovo 60 posto, jer je u posljednja tri mjeseca proizvodnj­a automobila na tom tržištu bila gotovo zaustavlje­na. Predsjedni­k Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen istaknuo je da je dio zapadnih proizvođač­a automobila napustio rusko tržište, dok su drugi obustavili svoje proizvodne aktivnosti.

”To su posljedičn­o napravili i njihovi dobavljači, pa je automobils­ka industrija na tom tržištu u posljednja tri mjeseca gotovo mirovala. Za drugo se polugodišt­e najavljuje pokretanje dijela proizvodnj­e, ali s obzirom na niz neizvjesno­sti potreban je veliki oprez u planiranji­ma”, ističe Došen. Kaže i da je unatoč vrlo zahtjevnim okolnostim­a, neto financijsk­i dug AD Plastik Grupe i matičnog društva smanjen u odnosu na kraj prošle godine te da je financijsk­a pozicija kompanije stabilna.

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Poslovni prihodi iznosili su im 433,09 milijuna kuna što je 30,4 posto manje
IVO ČAGALJ/PIXSELL Poslovni prihodi iznosili su im 433,09 milijuna kuna što je 30,4 posto manje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia