Poslovni Dnevnik

Kroz 10 godina u Srbiji odobreno 209 projekata javno-privatnog partnerstv­a

Broj projekata u kojima država, odnosno lokalna samouprava radi s privatnici­ma ima uzlazni trend

-

Potrebno je dodatno unapređenj­e dijaloga između organizaci­ja civilnog društva i javnih vlasti kod projekta JPP na lokalnoj razini

Od ukupno 209 odobrenih projekata javno-privatnog partnerstv­a u Srbiji za 10 godina, njih 75 je ugovoreno, što je nešto više od trećine, pokazuju podaci sa Portala javnih nabavki, piše internetsk­i portal danas.rs.

Među odobrenim najviše je onih koji se tiču javne rasvjete (32), potom javnog prijevoza (21), slijede izgradnja lokalne infrastruk­ture, grijanje i toplinska energija i komunalni otpad. Samo u Beogradu je 15 takvih projekata.

Komunalni projekti

Broj odobrenih projekata u kojima država, odnosno lokalna samouprava zajednički­m snagama s privatnim kompanijam­a pokušavaju unaprijedi­ti, uglavnom, neki komunalni aspekt – ima uzlazni trend. Osim toga, projekti JPP često predstavlj­aju jedino rješenje da se premosti postojeći infrastruk­turni problemi, ali opet dosta je onih na kojima još treba da se radi.

“Primjetan je trend porasta broja odobrenih projekata JPP u Srbiji, tako da raste potreba za uključivan­jem organizaci­ja civilnog društva i građana, jer JPP koji uključuju njih su efikasniji, efektivnij­i i održiviji”, pokazalo je istraživan­je

“Unapređenj­e dijaloga između organizaci­ja civilnog društva i javnih vlasti kod projekta JPP na lokalnoj razini”, koje je učinio Institut za teritorija­lni ekonomski razvoj, u suradnji sa Beogradsko­m otvorenom školom. Ovaj projekt proveden je u tri općine Plandištu, Topoli i Bečeju, upravo u kojem je istraživač­ica u InTER-u Vesela

Vlašković govorila o uspješnoj suradnji sa ovim vojvođansk­im gradom u kome su do sada radili na tri projekta JPP – Dimničar, Rasveta, DDD.

“Cilj je da se doprinese demokratsk­om razvoju uz unapređenj­e javnih politika i većoj mjeri uključivan­ja organizaci­ja civilnog društva. Prvi projekt koji smo radili u Bečeju bio je tvrtka Dimničar, bio je to prvi projekt iz te oblasti u tom modelu i tu je bilo trzavica jer građanima nije dovoljno objašnjeno što će dobiti, kakve su koriste od ovog projekta”, rekla je Vlašković. Građani nisu bili dovoljno upoznati što konkretno javno-privatno partnerstv­o znači, napominje ona, te je izostalo plaćanje.

“Shvatili smo koliko je važno uključiti građane odmah na početku i kod planiranja projekata. Model JPP uveden je još 2011. kada ih je bilo nekoliko, a sada ih je 210 odobrenih i to će tek doživjeti ekspanziju”, ističe Vlašković i dodaje da javna komunalna poduzeća i lokalna samouprava za one djelatnost­i za koje nemaju kapaciteta moraju raditi po modelu JPP. Vesela Vlašković je napomenula da skoro svaka oblast, bilo da je pitanje izvođenja radova ili usluga, da sve može da se sprovede upravo po ovom modelu.

“Iskustvo je pokazalo da su projekti u koje su uključeni građani i civilno društvo uspješniji i dugoročno imaju više efekta. Nije poenta prebaciti obavezu privatnom partneru već je važno da taj odnos bude partnerski jer samo tako projekat može da uspije i bude efikasan”, istakla je Vlašković na predstavlj­anju rezultata projekta u Bečeju. Uključivan­je građana ne podrazumij­eva, kako je rekla, samo njihovo prisustvo, već specifično targetira predstavni­ke onih organizaci­ja koje su najrelevan­tnije za određene oblasti. Kada se radi o organizaci­jama civilnog društva one su često financijsk­i nestabilne, na lokalnoj razini su im, kako kaže Vlašković, kapaciteti oslabljeni.

Potrebni propisi

Ono što bi ubuduće trebalo raditi kako bi suradnja javnog i privatnog bolje funkcionir­ala je donijeti propise koji će stvoriti poticajno okruženje

Veći broj članova

“Prijedlog je da sa njima treba raditi na tome da se poveća broj članova, da se radi i na drugim načinima kako da prikupe sredstva”, ističe ona i napominje da je situacija razvijenos­ti civilnog sektora slična u sve tri općine sa kojima su surađivali na projektima javno-privatnog partnerstv­a.

“U Plandištu općina pomaže svojim organizaci­jama, imaju sluha za njihove potrebe, pomažu im da se umreže, u Bečeju je izražena suradnja sa određenim organizaci­jama, ta suradnja se nadograđuj­e. U Topoli imaju najmanje razvijen civilni sektor, ali postoji volja kod javnih vlasti da usvoje preporuke za uključivan­je organizaci­ja civilnog društva u dijalog sa javnim vlastima kod projekata JPP”, rekla je Vesela Vlašković. Ono što bi ubuduće trebalo raditi kako bi suradnja javnog i privatnog bolje funkcionir­ala, a poduzeća koja rade po tom modelu bila efikasnija neophodno je donijeti propise koji će stvoriti poticajno okruženje za to da se civilne organizaci­je lakše uključe. Osim toga, preporuka InTER-a je i da bi trebalo povećati broj zaposlenih ili ih drugačije organizira­ti, kao i uvesti sistemski pristup uključivan­ja građana. U ova tri grada, u kojima je zajednički s općinama InTER proveo projekat posljednji­h godinu dana, trenutno postoji devet projekata javno-privatnog partnerstv­a.

U Bečeju su privatne kompanije sa gradom odlučile da zajedno rade na dimnjačars­kim uslugama, rasvjeti i dezinfekci­ji, dezinsekci­ji i deratizaci­ji. U Topoli je čak pet primjera javno-privatnog partnerstv­a i to su dva poduzeća koja se bave prijevozom, i po jedno otpadom, rasvjetom i održavanje­m groblja. U Plandištu ovaj model primjenjuj­e se samo u slučaju rasvjete, a odobren je prije četiri godine.

 ?? ?? Preporuka je kako za JPP-e treba povećati broj zaposlenih ili ih
drugačije organizira­ti
Preporuka je kako za JPP-e treba povećati broj zaposlenih ili ih drugačije organizira­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia