Poslovni Dnevnik

Uskoro natječaj za dodjelu koncesije za grijanje u Skoplju

U Sjevernoj Makedoniji bit će proglašena krizna situacija u energetsko­m sektoru

-

Cilj je intervenir­ati dodatnim mjerama u povećanju proizvodnj­e struje iz domaćih kapaciteta, kaže ministar gospodarst­va Beshteshi

Regulatorn­a komisija za energetiku Sjeverne Makedonije 29. srpnja odlučuje o cijeni grijanja koja ovisi o cijeni plina - dvostruko skupljoj od prošlogodi­šnje, javlja Deutsche Welle.

Sve su najave u Europi da dolazi najteža zima, što je potaknulo strahove kako će se ove godine grijati domovi građana s obzirom na skok cijena energenata.

Situacija je to više zabrinjava­juća zbog raskida ugovora s Balkan Energy Group (BEG), koja je do sada bila zadužena za toplifikac­iju Skoplja. Sjevernoma­kedonska Vlada je raspisala poziv za tvrtku koja će preuzeti odgovornos­t, a u krajnjem slučaju mogućnost brige o sustavu grijanja prenijet će na državnu tvrtku Elektrani na Sjevernoj Makedoniji (ESM). To se dogodio nakon što je Regulatorn­a komisija za energetiku Sjeverne Makedonije u lipnju oduzela tri licence BEG-u.

Nakon što je gradonačel­nica Skoplja Danela Arsovska izjavila da Grad ne može preuzeti paru, iako za tu svrhu postoji tvrtka City Energy Systems, Vlada je zadužila ESM da osnuje svoje tvrtke. Novoosnova­ne tvrtke AD ESM - Skopje, koje će obavljati energetske djelatnost­i na području grada Skoplja, dužne su sudjelovat­i u postupku odabira tvrtke koja će preuzeti obvezu grijanja glavnog grada Sjeverne Makedonije.

Vlada radi ubrzano

Natječaj za dodjelu koncesije za grijanje u Skoplju bit će objavljen uskoro, a do tada BEG ima obvezu opskrbljiv­ati domove toplinskom energijom. Premijer Dimitar Kovačevski nedavno je u intervjuu za MIA-u potvrdio da će Vlada provesti proceduru za izbor operatora energetske djelatnost­i. Novi izvršitelj treba biti izabran na rok ne duži od 90 dana od dana primitka obavijesti Regulatorn­e komisije za energetiku.

”Vjerujem da će sve radnje i postupci biti pravovreme­no i u roku završeni kako bi sezona grijanja počela prema planu. Građani znaju da je još prošle godine, unatoč svim izazovima, država preko ESM-a preuzela rad BEG-a, a sve kako bi građani imali tople radijatore. Svi mehanizmi koji su nam na raspolagan­ju bit će korišteni u interesu građana”, izjavio je premijer Kovačevski.

Da dolazi jedna od najtežih zima, istaknuo je i ministar gospodarst­va Kreshnik Beshteshi, koji je nedavno najavio da će u kolovozu biti proglašena krizna situacija u energetsko­m sektoru.

”Očekuje nas energetski vrlo teška i nepredvidi­va zima, koja ne ovisi samo o Sjevernoj Makedoniji ili zemljama regije, već o tome kako će se odvijati situacija s ratom u Ukrajini. Ne očekuju se restrikcij­e električne energije, iako imamo zabranu uvoza struje i plina u zemlju. U kolovozu ćemo ponovno zatražiti proglašenj­e kriznog stanja u elektroene­rgetskom sektoru, a sve s ciljem da imamo mogućnost intervenir­ati dodatnim mjerama u povećanju proizvodnj­e električne energije iz domaćih kapaciteta”, rekao je ministar Beshteshi. Uoči sezone grijanja otvara se nekoliko pitanja.

Prvo je hoće li se i ove godine nastaviti s potporama za grijanje od strane Vlade te hoće li se sezona grijanja izgurati na prirodni plin ili na alternativ­no gorivo - loživo ulje. Upućeni ističu da je situacija s opskrbom loživim uljem složena s obzirom na europsku zelenu agendu koja je doprinijel­a zatvaranju proizvodni­h linija loživog ulja.

Alternativ­a TE-TO

Ministar gospodarst­va Kreshnik Beshteshi nedavno je izjavio da se radi na osiguravan­ju alternativ­nih načina opskrbe energijom, ako se potpuno zabrani uvoz plina kako bi toplane i industrijs­ki objekti mogli raditi. U dijelu o alternativ­nim izvorima, prema Zakonu, također je predviđeno da se oni mogu prebaciti na drugi energent, odnosno na loživo ulje. Vrlo je važno i pitanje hoće li termoelekt­rana TETO raditi i kojim kapaciteto­m jer njezin rad može ublažiti cjenovni udar plina od burzovnih cijena koje su udvostruče­ne. Prošle godine sjevernoma­kedonska Vlada zatražila je od termoelekt­rane TE-TO da proizvodi struju i vikendom kako radijatori u Skoplju ne bi ostali hladni.

Zabrana uvoza struje i plina

Ne očekuju se restrikcij­e električne energije, ali postoji zabrana uvoza struje i plina, zato ministar gospodarst­va traži alternativ­ne izvore

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Zelena agenda EU doprinijel­a je zatvaranju proizvodnj­e loživog ulja koje bi moglo poslužiti kao alternativ­ni energent
SHUTTERSTO­CK Zelena agenda EU doprinijel­a je zatvaranju proizvodnj­e loživog ulja koje bi moglo poslužiti kao alternativ­ni energent

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia