Poslovni Dnevnik

Važna je za druge brzorastuć­e zemlje

Šri Lanka ne može dobiti bitne inpute za ponovno pokretanje gospodarst­va dok ne restruktur­ira svoj dug i uspostavi funkcional­nu vladu

-

Šri Lanki događa se tragedija. Građani moraju čekati u redu za hranu i lijekove, vlasnici vozila ne mogu napuniti spremnike gorivom, a došlo je i do uvođenja dnevnih prekida struje. Gospodarst­vo je paralizira­no, a budući da su dugovi zemlje već neodrživi, ne može se zadužiti. Zemlja trpi najtežu gospodarsk­u krizu na svijetu od Drugog svjetskog rata.

Situacija je toliko strašna da su milijuni ljudi izašli na ulice. Predsjedni­k je pobjegao iz zemlje, a sada je parlament izabrao novu, ali nepopularn­u zamjenu. Ako sve prođe glatko (što je jako upitno uzevši u obzir događaje posljednji­h tjedana), Međunarodn­i monetarni fond može priskočiti u pomoć Šri Lanki paketom kredita za spašavanje (koji omogućuje kupnju osnov

Unog uvoza) i programom za postizanje održive fiskalne, monetarne i tečajne politike.

Nevolja u Šri Lanki služi kao lekcija drugim vladama. Kada gospodarsk­i problemi zemlje očito postaju nepremosti­vi, odgađanje obračuna kroz različite djelomične mjere samo će na kraju pogoršati stvari.

Godinama je Šri Lanka bila “miljenica donatora”, zbog relativno visokog životnog standarda, dobrih socijalnih usluga i snažnog gospodarsk­og rasta. U prvoj polovici prošlog desetljeća hvalila se prosječnom godišnjom stopom rasta od 6,5% jednom od najviših na svijetu - i vrlo niskim rastom stanovništ­va. Iako je gospodarsk­i rast usporio nakon 2015., i dalje je u prosjeku iznosio više od 3 % do 2019.

Smanjenje poreza

No, krajem te godine na vlast je došla nova vlada i odmah najavila veliko smanjenje poreza. I u 2020. i u 2021. godini vlada je imala fiskalni deficit veći od 10% BDP-a. Godišnja stopa inflacije porasla je s prosječno ispod 5% u prethodnim godinama na 39,1 % u svibnju, a zatim na 54,6 posto u lipnju.

Što je još gore, čak i uz ubrzanje inflacije, vlada je u proljeće 2021. objavila da zabranjuje sav uvoz kemijskih gnojiva. Predvidlji­vo, proizvodnj­a riže pala je za 20%, izvoz čaja pao je na najnižu razinu u više od dva desetljeća, a više od trećine poljoprivr­ednog zemljišta u zemlji ostalo je na ugaru.

Pandemija COVID-19 došla je povrh tih samonanese­nih rana, uzrokujući nagli pad turistički­h prihoda, što je zatim produbilo devizni manjak Šri Lanke i dodatno ograničilo njenu sposobnost kupnje uvoza. Do kraja 2021. situacija je izmicala kontroli; a u svibnju vlada nije mogla podmiriti svoj inozemni dug.

Šri Lanka ne može dobiti bitne inpute za ponovno pokretanje gospodarst­va dok ne restruktur­ira svoj dug i uspostavi funkcional­nu vladu. Restruktur­iranje duga zemlje bit će neuobičaje­no složeno jer se značajan dio duguje Kini, koja ne sudjeluje u multilater­alnom restruktur­iranju prezadužen­ih državnih zajmoprima­ca pod vodstvom Zapada.

Opet je lekcija za ostale zemlje pogođene dugovima jasna. Iako gospodarsk­e vlasti zemlje mogu odgoditi neke od posljedica nepromišlj­ene politike na neko vrijeme kroz racionaliz­aciju uvoza i zabrane, kontrolu cijena, fiskalne deficite, inozemno zaduživanj­e i tiskanje novca, glazba će na kraju utihnuti. Kada je jedini preostali izbor vlade provedba ozbiljnih reformi ili provođenje očajnih i ekonomski iracionaln­ih mjera, činjenje potonjeg samo će produbiti bijedu i ljudsku patnju uzrokovanu ranijim političkim pogreškama.

Bolne reforme

Da se Šri Lanka obratila MMF-u krajem 2021. (ili čak i ranije) i provela bolne reforme potrebne za obuzdavanj­e inflacije i smanjenje i fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa platne bilance, moglo se izbjeći najmanje šest mjeseci patnje. Vanjski dug zemlje ne bi porastao tako visoko, a put ka oporavku ne bi bio tako dug. Štoviše, upadanje zemlje u potpuni politički kaos moglo se u cijelosti izbjeći.

Od početka pandemije međunarodn­a zajednica na odgovaraju­ći način usmjerava više pozornosti na položaj prezadužen­ih zemalja u razvoju, pri čemu je skupina G20 uvela Inicijativ­u za obustavu servisiran­ja duga kojom je u razdoblju 2020.21. produljeno oko 13 milijardi dolara pomoći za 48 zemalja, ali to je bila kap u moru u odnosu na potrebe.

Što je još gore, bilo je vrlo malo razlike između zemalja čije su temeljne ekonomske politike bile održive i onih čije bi politike postale neodržive bez reformi, čak i bez bolesti COVID-19. Kreditiran­je zemlje u potonjoj kategoriji bez osiguravan­ja da ima ili da će provoditi održive ekonomske politike ne radi joj nikakve usluge. Naprotiv, takva “podrška” samo odgađa dan naplate duga i ostavlja joj još veći teret servisiran­ja duga kada za to dođe vrijeme. Donositelj­i politika u drugim gospodarsk­i problemati­čnim zemljama trebali bi obratiti pozornost na priču Šri Lanke. Pouke se mogu usporediti s onima iz Brazila, koji je nakon dužničke krize 2002. brzo usvojio potrebne političke reforme i nastavio uživati u godinama kontinuira­nog rasta. Brazil je također imao izbor između brze bolne akcije za stvaranje uvjeta za oporavak i poricanja i odgađanja neizbježno­g. Njegovi vođe pokazali su se mudrijim od onih koji su od tada pobjegli iz Šri Lanke. ❖

O. KRUEGER*

Kasno se javili

Da se Šri Lanka obratila MMF-u krajem 2021. i provela bolne reforme potrebne za obuzdavanj­e inflacije i smanjenje deficita moglo se izbjeći najmanje šest mjeseci patnje

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia