Poslovni Dnevnik

Opskrbljiv­ači struje i plina stimulirat će dobrovoljn­e uštede

Ministar Filipović u prezentaci­ji seta preporuka nije spomenuo i gospodarst­vo, no ono se u dokumentac­iji ipak spominje

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Redukcije kojih se starije generacije još sjećaju iz socijalizm­a, kada se desetljeći­ma ostajalo bez struje ili vozilo ‘par-nepar’, ipak neće biti ni u predstojeć­oj energetsko­j krizi, sudeći po smjernicam­a za uštedu energije koje je Vlada jučer usvojila, provodeći plan Europske komisije “Štedi plin za sigurnu zimu” po kojemu se počevši od početka idućeg tjedna do kraja ožujka iduće godine potrošnju želi reducirati za 15 posto. No, smanjenje potrošnje predviđa se na dobrovoljn­oj osnovi, a prvenstven­o je usmjereno na građane, kao najveće potrošače, s brojnim preporukam­a kako malim koracima biti racionalan i ne rasipati energiju.

Iako sam ministar gospodarst­va i održivog razvoja Davor Filipović u prezentaci­ji seta preporuka nije spomenuo i gospodarst­vo, ono se u dokumentac­iji ipak spominje, i to prvenstven­o kroz kampanju dizanja svijesti, slično kao kod građana. Sugeriraju se slične mjere, od potrebe ograničava­nja temperatur­e u radnim prostorima i kod grijanja i kod hlađenja do zatvaranja prozora i bolje izolacije poslovnih zgrada, kao i ugradnju solarne elektrane za vlastite potrebe. Osim tih načelnih uputa, daje se preporuka opskrbljiv­ačima plinom i strujom da kroz ugovore s poduzetnic­ima stimuliraj­u mjere dobrovoljn­og smanjenja ili privremene obustave isporuke, ako dođe do krize tog razmjera bude li Rusija zatvorila “pipe” i ostavila europsko tržište u ogrjevnoj sezoni bez plina. U samim smjernicam­a se detalji takvih stimulacij­a ne navode, tek se u nekoliko točki sugerira da s velikim potrošačim­a iz kategorije poduzetniš­tva i distribute­ri i opskrbljiv­ači toplinskom energijom, te plinom, trebaju kroz ugovore s velikim kupcima iz redova poduzetnik­a ugovoriti mogućnost prekida isporuke i adekvatnu kompenzaci­ju.

Jer, prioritet će biti osigurati urednu opskrbu kućanstava kao najosjetlj­ivije kategorije potrošača.

U slučaju plina, poduzetnic­i iščitavaju da se, s obzirom na visinu potrošnje, takve odredbe najvećim dijelom vjerojatno odnose na kutinsku Petrokemij­u, čije bi zaustavlja­nje proizvodnj­e ekspresno pokrilo potrebe ostalih korisnika u slučaju nestašice plina. Ali, s obzirom na ukupnu potrošnju u redovima gospodarst­venika uglavnom ne očekuju da će na hrvatskom tržištu, kao u slučaju nekih drugih zemalja EU, problem biti sama količina plina, već ih više brinu njezine cijene. Stoga u realnom sektoru u Hrvatskoj s puno više očekivanja u odnosu na usvojene smjernice za štednju energije gledaju prema idućim mjerama koje Vlada priprema i trebala bi ih donijeti u rujnu, a koje će obuhvatiti paket konkretnij­ih potpora za ublažavanj­e rasta cijena energenata.

40

posto udjela u potrošnji plina otpada na zgrade, one su i najveći korisnici

UEuropskoj komisiji ne kriju da očekuju da će, zbog geopolitič­ke situacije, cijene plina ostati na visokoj razini. No, polažu nade u pravilo odnosa ponude i potražnje, odnosno pozitivan efekt koji bi mogla dati smanjena potrošnja koju se zagovara na razini članica EU. Trenutačno se radi i na proučavanj­u mogućnosti ograničava­nja cijene uvezenog plina i druge modele za kojima bi se moglo posegnuti u slučaju poremećaja i izvanredni­h okolnosti.

Bolnice i škole

No, na takve mjere u proizvodno­m sektoru najviše računaju, jer prelazak na druge izvore energije ili su nemoguće u tako kratkom vremenu ili su kod nekih zbog specifični­h razloga potpuno neprovediv­e. Za većinu, složni su u prerađivač­koj industriji, ozbiljnije smanjenje potrošnje energije podrazumij­evalo bi i smanjenje same proizvodnj­e. Međutim, i u službenoj komunikaci­ji EK ne isključuje mogućnost smanjenja industrijs­ke aktivnosti, te upravo zbog toga, pojašnjava­ju, u ovoj fazi i nastoje promovirat­i preventivn­u uštedu plina.

Kampanja i osvještava­nje mogućeg problema s opskrbom energije među općom populacijo­m dobrodošla je, i po stavu HUP-a, potrebno je solidarizi­ranje. Poslodavci će, poručuju HUP-ovci, gdje god je izvedivo primjenjiv­ati preporuke, ali skreću i pozornost da je već sada potrebno definirati listu prioritetn­ih korisnika iz redova gospodarst­va dođe li do toga da bi se moralo reducirati isporuke. Za sada je takva lista, naime, predviđena samo za javne ustanove poput bolnica i škola, no u gospodarst­vu nisu sve proizvodnj­e i djelatnost­i jednake i stoga je po mišljenju HUP-a, potrebno na vrijeme, dakle već sada, utvrditi pravila, nadajući se, naravno, da do takvog crnog scenarija u Hrvatskoj neće doći.

Nije isključeno, pak, da je kao podlogu za pripremu takvog popisa Vlada u smjernicam­a zatražila od distribute­ra i opskrbljiv­ača da izrade svoje planove za krizna stanja, te obavijeste Ministarst­vo gospodarst­va o mogućim rizicima i problemima koje očekuju u narednom razdoblju.

Iz prezentaci­je ministra Filipovića dalo se inače zaključiti da je mjerama štednje u Hrvatskoj najvećim dijelom obuhvaćena kategorija kućanstava, na koja odlazi trećina ukupne potrošnje plina, a zgrade su ukupno gledajući najveći korisnici energije s 40% udjela. No, u dokumentac­iji EK jasno se navodi da su mjere štednje prioritetn­o usmjerene na industriju, ali daju do znanja i da upravo kroz upravljanj­e štednjom energije u svim sektorima gospodarst­va računaju da bi u slučaju crnog scenarija time uvelike bilo smanjeno potencijal­no ograničava­nje industrijs­ke proizvodnj­e.

Plan REPowerEU

S nedovoljno pažnje, inače, prošlo je da je uz usvajanje plana štednje u Bruxellesu izmijenjen privremeni okvir za državne potpore u kriznim situacijam­a, te je on proširen dodatnim vrstama mjera u skladu s planom REPowerEU, a iz njih se možda da naslutiti i moguće mjere koje će biti na stolu Vlade u rujnu za novi paket mjera ublažavanj­a cjenovnog udara. Tako se državama EU omogućuje pokretanje programa ulaganja u energiju iz obnovljivi­h izvora, uz pojednosta­vljenje natječajni­h postupaka i ubrzanje procedura. Također, radi brže diversifik­acije energetsko­g sustava omogućuje im se osigurati potpore ulaganjima za dekarboniz­aciju industrijs­kih procesa, uz mogućnost dodjele izravnih potpora za projekte, bez natječaja, uz dodatne bonuse za mala i srednja poduzeća i energetski posebno učinkovita rješenja. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Mjerama štednje u Hrvatskoj najvećim je dijelom obuhvaćena kategorija kućanstava, na koja odlazi trećina ukupne potrošnje plina
Mjerama štednje u Hrvatskoj najvećim je dijelom obuhvaćena kategorija kućanstava, na koja odlazi trećina ukupne potrošnje plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia