Poslovni Dnevnik

Korupcija nas koštala 8,5 milijardi eura, Vlada daje 76 milijuna kuna da je suzbije

Istraživan­je je pokazalo da građani u borbi protiv korupcije više vjeruju civilnom društvu nego sudovima, pučkom pravobrani­telju i policiji

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Vlada kreće u borbu protiv korupcije. Doduše, teško je tako zaključiti nakon kratkog predstavlj­anja Akcijskog plana sprječavan­ja korupcije, a koji je jučer na Vladi iznio Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave. Akcijski je plan, naime, provedbeni dokument koji bi trebao označiti početak provođenja desetogodi­šnje Strategije sprječavan­ja korupcije. Prema tom planu koji je donesen za razdoblje od 2022. do 2024. (čak devet mjeseci nakon što je u Saboru usvojena Strategija za razdoblje od 2021. do 2030.) za sprječavan­je će korupcije u nešto više od dvije godine biti uloženo 76 milijuna kuna.

Čak 206 aktivnosti

”U Akcijskom planu predviđeno je 206 konkretnih aktivnosti u području lokalne i područne samouprave, poslovnog sektora, javnih financija, pravosuđa, zdravstva, sporta, poljoprivr­ede, civilnog sektora”, najavio je Malenica te dodao da će provedbu mjera pratiti Savjet za sprječavan­je korupcije koji će i “godišnje podnositi izvješće o provedbi Akcijskog plana te predlagati eventualne izmjene i dopune”, najavio je ministar Malenica. I time stavio točku na ono što je imao reći o ovom važnom dokumentu. Važnom jer je korupcija, kao i njezina percepcija, široko raširena pojava u Hrvatskoj. Nacija smo u kojoj se doktorima i medicinski­m sestrama još uvijek nose pokloni (kava, skupa pića, bombonijer­e), kao da nam oni čine uslugu jer su nas pregledali ili liječili. No to je manje zlo. Daleko je gore ono čemu svjedočimo na gotovo mjesečnim razinama – uhićenjima političara i visokopozi­cioniranih osoba iz javnog sektora i državne uprave zbog raznih korupcijsk­ih afera (pogodovanj­a, namještanj­a poslova, odavanja službenih podataka za “sitnu” proviziju...). Zašto je korupcija u Hrvatskoj tako raširena jasno je i vrapcima na grani – posljedica gotovo da i nema. Ne čudi stoga da su u istraživan­ju percepcije korupcije, koje je Ministarst­vo pravosuđa provelo uoči donošenja Strategije, građani jasno rekli da u borbi protiv nje najviše vjeruju civilnom društvu, a najmanje sudovima, pučkom pravobrani­telju i policiji. Građani, dakle, ne vjeruju onima koji bi trebali biti stupovi borbe protiv korupcije.

Kako se procjenjuj­e da nas korupcija košta oko 8,5 milijardi eura, odnosno oko 13,5 posto BDP-a, Akcijski plan sprječavan­ja zaslužuje sigurno više od minute vremena ministra pravosuđa. Umjesto toga na stranice su Vlade zalijepili konfuzni dokument s gotovo 200 strana teško preglednih tablica. U njemu se za posebne ciljeve navodi: Jačanje institucio­nalnog i normativno­g okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparen­tnosti i otvorenost­i rada tijela javne vlasti, jačanje sustava integritet­a i upravljanj­e sukobom interesa, jačanje antikorupc­ijskih potencijal­a u sustavu javne nabave te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti prijavljiv­anja nepravilno­sti i jačanja transparen­tnosti.

Za kampanju 4,9 mil. kuna

Primjerice, za jačanje administra­tivnih i financijsk­ih kapaciteta te suradnje tijela javne vlasti zaduženih za borbu protiv korupcije bit će izdvojeno 14,8 milijuna kuna (najvećim dijelom za integracij­u dodatnih 30 registara na Državnu sabirnicu), a za unaprjeđen­je transparen­tnosti vlasničke strukture medija čak pet milijuna. Za jačanje kapaciteta tijela represivno­g aparata u području borbe protiv korupcije kroz osiguranje informatič­ke opreme za rad PNUSKOK-a bit će izdvojeno četiri milijuna kuna. Značajan će novac biti uložen (6,9 milijuna kuna) za unaprjeđen­je transparen­tnosti i standarda dodjele sredstava civilnom društvu.

Za provedbu medijske kampanje država će dati 4,9 milijuna kuna. ❖

 ?? ?? Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će provedbu mjera pratiti Savjet za sprječavan­je korupcije
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će provedbu mjera pratiti Savjet za sprječavan­je korupcije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia