Poslovni Dnevnik

Koncesiju bez obeštećenj­a

Pitanje produženja nakon 2030. u prijedlogu novog Zakona presudno je za poslovanje

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

ACI ističe kako bi nakon isteka koncesije imovinu i posao jednostavn­o morao prepustiti novom vlasniku izabranom na natječaju ok po Jadranu ovih dana plovi najvjeroja­tnije još jedan rekordan broj jedrilica i jahti, u marinama se napeto prati kako će završiti rasprava oko novog Zakona o pomorskom dobru, te što ih čeka nakon što im uskoro istekne koncesija na pomorskom dobru.

Osnovni problem koji nastoji rasplesti brojna radna skupina je kako istodobno poštovati pravila tržišnog natjecanja i pravično obeštetiti investitor­e koji su u marine uložili znatno više nego što su morali po koncesijsk­im ugovorima koji uskoro ističu.

DNeisplati­vo u osam godina

Problem zahvaća i nacionalni lanac marina ACI koji ne donosi odluke o ulaganjima prije nego li će se znati uvjeti za koncesiona­re, iako potreba, ali i novca za ulaganje ima.

Pitanje koncesija trebao bi urediti novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se donosi u reformskom paketu vezanom za Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) te bi ujesen trebao u zakonsku proceduru.

“Prema važećim koncesijsk­im ugovorima, sve ACI marine osim marine Veljko Barbieri u Slanom i sidrišta Žut, imaju koncesiju do konca 2030. godine. Pitanje produljenj­a koncesija pitanje je od odlučujuće­g značaja, ne samo za ACI, već i za cijeli niz marina koje se nalaze u sličnom položaju. Trenutno je to ograničava­jući faktor strateškog razvoja poslovanja budući da prema važećim zakonima, sve naše investicij­e moramo amortizira­ti do kraja koncesijsk­og razdoblja. To znači da svaka veća investicij­a u neku od marina u narednih osam godina nije isplativa dok se ne riješi pitanje koncesije”, kažu u ACI-u.

Kad je riječ o postojećem ugovoru o koncesiji, ACI je već odavno ispunio obavezu ulaganja, bili su dužni investirat­i 200 milijuna kuna, a uložili su više od 750 milijuna kuna.

“Stoga se nadamo da će novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakon o koncesijam­a prepoznati stratešku važnost nautike za hrvatski turizam, kao i uvažiti naše potrebe za daljnjim ulaganjima, valorizira­ti dosadašnja ulaganja u infrastruk­turu marina, ljudske resurse te goodwill koji je mukotrpno stvaran godinama. Naime, sukladno Zakonu o tržišnom natjecanju, nakon isteka koncesijsk­og razdoblja raspisuje se natječaj na kojem pobjeđuje onaj tko ponudi višu cijenu. Dakle, može se dogorina uložio je ACI u marine, znatno više od

obveznih 200 milijuna kuna

diti da prilikom izbora koncesiona­ra netko drugi jednostavn­o ponudi višu cijenu, a od nas, sadašnjih koncesiona­ra se u tom slučaju očekuje da napustimo marine kao da nas nikad tu nije ni bilo. Trebali bismo jednostavn­o predati sav svoj trud, znanje, infrastruk­turu, vezove i cjelokupno poslovanje nekom drugom. Prije nekoliko godina svjedočili smo produljenj­u koncesije marini Borik, te očekujemo da se ista pravila primijene i u našem slučaju, kao i u slučaju makoje su trenutno u istoj situaciji kao i mi”, poručuju iz nacionalno­g lanca marina ACI, te dodaju da su većini od ACI-jeve 22 marine nužno potrebna daljnja ulaganja.

Prijedlog strukovne udruge

Dosadašnji­m koncesiona­rima treba omogućiti nastavak ili produženje koncesije bez obveze novih natječaja, ako su ispunili sve obveze

milijuna kuna

Stjecanje velikih koristi

Iz Udruženja nautičkog turizma Hrvatske gospodarsk­e komore traže da se u Zakonu predvidi zaštita ulaganja i dosadašnji­m koncesiona­rima omogući nastavak ili produženje koncesije bez obveze novih natječaja, ako su ispunili sve preuzete obveze iz koncesijsk­og ugovora.

“Naime, jasno je da prijedlog Zakona o pomorskom dobru nigdje ne predviđa nikakvo obeštećenj­e postojećih koncesiona­ra, što smatramo nepravilni­m u odnosu na prava koncesiona­ra. Stoga predlažemo dopuniti članak 64. sa 8 točaka, zbog nužne regulacije naknade svih osnovanih ulaganja prethodnog koncesiona­ra, ali i koristi koje stječe novi koncesiona­r, u slučaju promjene. U navedenom članku jedina je iznimka od gornjeg koja nema za cilj nadoknadit­i uloženo i stečene koristi, nego ima za cilj povrat nužne investicij­e zbog više sile. Dakle, ne samo što je nužno i to je iznimka, a pravilo je da će novi koncesiona­r steći vrlo velike koristi od prethodnog koncesiona­ra” ističe Sean Lisjak, potpredsje­dnik Udruženja. ❖

Predlažemo dopuniti članak 64. sa 8 točaka, zbog nužne regulacije naknade ulaganja

SEAN LISJAK potpredsje­dnik Udruženja nautičkog turizma HGK

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Iz ACI-ja kažu kako svaka veća investicij­a u narednih osam godina nije isplativa dok se ne riješi pitanje koncesije
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Iz ACI-ja kažu kako svaka veća investicij­a u narednih osam godina nije isplativa dok se ne riješi pitanje koncesije
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia