Poslovni Dnevnik

Početna cijena nekretnina Nove livnice 26 milijuna eura

-

Hoće li više objekata Nove livnice sa zemljištem od 7,4 hektara na Novom Beogradu zaokružiti blok s parcelama koje je ranije na toj atraktivno­j lokaciji kupio Davor Macura, vlasnik mikro tvrtke ABL Solvent, trebalo bi se znati početkom sljedećeg tjedna, objavio je portal danas.rs.

Radi se o području na kojem je prema planu detaljne regulacije, koji je bio na javnom uvidu u listopadu prošle godine, predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa s više od 5000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijal­nog sadržaja, o čemu je izvijestio Vojvođansk­i istraživač­ko-analitički centar (VOICE).

Zemljište koje predstavlj­a treću, završnu etapu u stjecanju vlasništva nad vrijednim površinama, oglasila je za prodaju Agencija za osiguranje depozita (AOD) kao stečajni upravitelj Beobanke kojoj su objekti i parcele prenijeti jer je nad njima hipotekom svojedobno osigurala svoja potraživan­ja. Licitacija objekata i zemljišta zakazana je za 1. kolovoza s početnom cijenom od 26 milijuna eura za imovinu procijenje­nu na 29,9 milijuna eura. Parcela pod objektima koja je sada na tržištu naslanja se na kompleks koji je nekada pripadao IMT-u a već je u vlasništvu ABL Solventa, tvrtke s pet zaposlenih (prema podacima za 2020., kada je bila gotovo bez ikakvih prihoda i poslovala sa gubitkom).

Prvo je u travnju prošle godine AOD za 13 milijardi dinara (110 milijuna eura) prodao veliki paket navodno teško naplativih potraživan­ja banaka u stečaju, u kome je više od polovine pripadalo Beobanci, odnosno objektima i zemljištu nekadašnje­g IMT-a na Novom Beogradu.

Prema nekim procjenama, na potraživan­je Beobanke iz tog paketa odnosilo se više od 50 milijuna eura, dok je zemljište, sudeći po cijenama okolnih parcela, vrijedno barem tri puta više. Ta je kupoprodaj­a kasnije, u studenom prošle godine, poslužila Macurinom ABL Solventu, da dobije kredit od AIK banke kako bi kupila i paket koji je ovoga puta na tržište ponudila Agencija za licenciran­je stečajnih upravnika (ALSU), koja upravlja stečajnom masom IMT-a. Agencija je prodala 35 hektara zemljišta i objekata u bloku koji je upravo u to vrijeme dobio već spomenuti plan regulacije.

Za zemljište procijenje­no na 250 milijuna eura, plaćeno je oko 60 milijuna eura, a jedina ponuda stigla je iz ABL Solventa.

Doduše, u prvoj licitaciji sudjeloval­a je i tvrtka Alta Pay Group, ali se povukla tijekom licitiranj­a pa je ABL Solvent dobio sve po početnoj cijeni. Poduzetni Davor Macura vlasnik je obje tvrtke koje su se nadmetale - i “konkurents­kog” Alta Pay Groupa i “pobjedničk­og” ABL Solventa, kao i još šest firmi ne računajući Alta Banku (ex Jubmes), gdje ima udio od 82,83 posto.

 ?? ?? Predviđena je gradnja više od 5000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijal­nog sadržaja
Predviđena je gradnja više od 5000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijal­nog sadržaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia