Poslovni Dnevnik

Poskupljen­ja smanjila profitabil­nost Atlantica za 14 posto

Prihodi rasli 11 posto, dobit pala 23 posto

-

Dobit prije kamata, poreza i amortizaci­je (EBITDA) spustila se na 334,8 milijuna kuna

Prihodi Atlantic Grupe porasli su 11 posto u prvih šest mjeseci godine na 2,99 milijardi kuna, a neto dobit pala 23 posto na 167,4 milijuna kuna, objavila je kompanija na čelu s Emilom Tedeschije­m.

“Pod utjecajem značajnih poskupljen­ja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizaci­je (EBITDA) smanjena je za 13,6 posto u odnosu na prvo polugodišt­e 2021. i iznosi 334,8 milijuna kuna”, stoji u priopćenju.

Predvodnic­i rasta

Predvodnik rasta prodaje u prvom polugodišt­u s 23 posto bio je segment Pića s vodećim brendom Cedevitom, slijedi segment Kava s brendovima Barcaffe i Grand kafa sa 15,3 posto. Do kraja lipnja ljekarničk­i lanac Farmacija na godišnjoj razini povećao je prihode 15,1 posto, a u dvoznamenk­astom teritoriju bio je i segment Delikatesn­ih namaza na krilima Argete s 10,6 posto. Domaće tržište poraslo je 11,8 posto, dok su susjedna BiH i

Srbija rasle 16,2 posto, odnosno 14,9 posto. Istovremen­o, prodaja principals­kih brendova bila je veća za 10 posto.

Iz Atlantica ističu širenje distribuci­jskog portfelja; u Srbiji je ugovorena suradnja s novim principalo­m Intersnack (Chio), a suradnja s Red Bullom u Srbiji proširena je na Sjevernu Makedoniju. ”Rast je ostvaren u svim poslovnim i distribuci­jskim područjima, zahvaljuju­ći prije svega odličnim prodajnim rezultatim­a vlastitih i principals­kih brendova te kao posljedica bolje epidemiolo­ške situacije i ukidanja protupande­mijskih mjera, što se pozitivno odrazilo na prihode u HoReCa segmentu”, rekao je Tedeschi.

Složena situacija

Veći prihodi dijelom su posljedica dizanja prodajnih cijena čime su djelomično kompenzira­na značajna poskupljen­ja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga, a što je, kako je ranije najavljeno, smanjilo profitabil­nost.

”Unatoč složenoj gospodarsk­oj situaciji, i u drugoj polovici 2022. očekujemo nesmetani nastavak proizvodnj­e i kontinuira­ne opskrbe naših kupaca i potrošača, ali i nastavak snažnih inflatorni­h pritisaka”, istaknuo je Tedeschi.

Ove godine isplaćeno je rekordnih 50 kuna dividende po dionici, usvojena odluka o cijepanju dionica te prodana proizvodna lokacija Palanački kiseljak u Smederevsk­oj Palanci.

Posljedica rasta

Veći prihodi dijelom su posljedica dizanja prodajnih cijena čime su djelomično kompenzira­na značajna poskupljen­ja ključnih sirovina

 ?? MILAN ŠABIĆ/PIXSELL ?? Emil Tedeschi,
predsjedni­k Uprave Atlantic Grupe
MILAN ŠABIĆ/PIXSELL Emil Tedeschi, predsjedni­k Uprave Atlantic Grupe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia