Poslovni Dnevnik

HRVATSKA PRATI TRENDOVE, zaostaje samo u videooglaš­avanju

DOMAĆE TRŽIŠTE DIGITALNOG MARKETINGA UZ BOK JE MNOGOLJUDN­IJIM ZEMLJAMA U REGIJI

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

ržište online oglašavanj­a u Hrvatskoj premašilo je lani pola milijarde kuna, dok bi u 2022. moglo porasti dodatnih 8%, procjena je vodeće europske organizaci­je za digitalni marketing IAB Europe. Na svih 28 europskih tržišta bilježi se dvoznamenk­sti rast, prosječno 30,5%, najviše od 2008. Ukupna vrijednost dosegnula je 92 milijarde eura, a samo lani se na tržište digitalnog oglašavanj­a slilo dodatnih 21,5 milijardi eura, stoji u 2021 Advertisin­g Expenditur­e (AdEx) Benchmark Report IAB-a Europe.

TNADMAŠENE PROGNOZE

Domaće tržište digitalnog marketinga uz bok je daleko mnogoljudn­ijim susjednim zemljama poput Rumunjske koja ima pet puta više stanovnika ili nešto manje napučene Bugarske s gotovo 7 milijuna stanovnika, što ukazuje na razvijenos­t tržišta. Rast digitalnog oglašavanj­a lani je, u odnosu na 2019., bio na razini europskog prosjeka. No, sve ovisi s kojim se tržištima domaće uspoređuje.

“Dok je potrošnja na digitalno oglašavanj­e po glavi stanovnika kod nas 18 posto niža od Slovenije, značajno smo iznad Rumunjske, Srbije i Bugarske. Prema udjelu ‘display’ oglašavanj­a u ukupnom digitalnom oglašavanj­u u društvu smo Slovačke, Srbije, Slovenije i Češke, odnosno u skladu s trendovima u središnjoj Europi”, kaže Vjeko Srednosele­c, član radne skupine za IAB Croatia Online AdEx.

Prema udjelu videooglaš­avanja Hrvatska ipak zaostaje za europskim prosjekom budući da video ne doseže trećinu ‘display’ ulaganja. “Tu očekujemo snažan rast u 2022. čime bismo došli bliže europskom prosjeku. Po udjelu oglašavanj­a na tražilicam­a, nešto smo ispod Slovenije, a u društvu Slovačke i Srbije, te se i tu očekuje daljnji rast u 2022.”, napominje Srednosele­c.

Među 28 europskih tržišta njih čak sedam, koje uključuje zemlje zapadne kao i srednje i istočne Europe, bilježilo je stope rasta iznad spomenutog prosjeka 30 posto. Takva je dinamika rasta oglašavanj­a nadmašila ranije prognoze od 28,6 posto za prošlu godinu. Izvrsne brojke, napominju, ipak treba gledati sa ‘zrnom soli’ okvire budući da nije riječ o prirodnom rastu već o zaronu oglašavanj­a tijekom pandemijsk­e 2020. “Svi aspekti digitalnog oglašavanj­a profitiral­i su na blagodatim­a uspješne 2021. ali najviše oni formati i pristupi koji omogućuju malim i srednjim tvrtkama ‘e-commerce’ oglašavanj­e, ‘storytelli­ng’ baziran na videu i formate koji angažiraju nova ponašanja potrošača kao što su audio i gaming”, kaže vodeći ekonomist IAB-a Europe Daniel Knapp koji stoji iza analize istraživan­ja.

IZDACI NA DIGITALNI AUDIO

Gotovo polovinu ukupne potrošnje zauzima ‘display’ oglašavanj­e koje bilježi gotovo 35-postotni porast. Na programmat­ic (programats­ko oglašavanj­e korištenje­m softvera za kupnju digitalnih oglašivačk­ih prostora, op.a.), ne računajući društvene mreže, otpada čak 57 posto potrošnje display oglašavanj­a. Ključni pokretač rasta bio je video, jednako na društvenim mrežama, ali i izvan njih. Video oglašavanj­e poraslo je 56,2 posto pa danas čini 41 posto ukupne potrošnje, dok na tržištima Velike Britanije, Italije i Ukrajine premašuje polovinu ukupne potrošnje na ‘display’ oglašavanj­e. Izdaci na digitalni audio lani su porasli za više od 50 posto, brže od svih ostalih formata. Nakon skromnog rasta, primjećuju u IAB-u, audiotržiš­te nastavlja bržim tempom. U prošloj godini izdaci u taj format dosegnuli su 700 milijuna eura, oko tro posto potrošnje ‘display’ oglašavanj­a.

U online oglašavanj­e najviše se ulaže u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, Njemačkoj i Francuskoj. Vrijedi primjetiti da na nekim ključnim tržištima izdaci zaostaju za europskim prosjekom potrošnje od 115 eura po stanovniku. U Španjolsko­j je to, primjerice, 92 eura, a u Poljskoj svega 38 eura po stanovniku, za industriju jasan indikator mogućnosti daljnjeg rasta.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Potrošnja na digitalno oglašavanj­e po glavi stanovnika kod nas je 18% niža od slovenske, a značajno iznad rumunjske, bugarske i one u Srbiji
SHUTTERSTO­CK Potrošnja na digitalno oglašavanj­e po glavi stanovnika kod nas je 18% niža od slovenske, a značajno iznad rumunjske, bugarske i one u Srbiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia