Poslovni Dnevnik

ULAZE U UTRKU s tehnološki­m medijima i konferenci­jama u svijetu

INFOBIP U POSLU S NETOKRACIJ­OM, ETABLIRANI­M POSLOVNO-TEHNOLOŠKI­M PORTALOM

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

ije novost da uspješni poduzetnic­i kupuju medije. Poput Jeffa Bezosa, osnivača i vlasnika Amazona koji je 2013. godine kupio The Washington Post, američke novine koje su u tom trenutku bile u financijsk­im problemima. Medij u svom vlasništvu, doduše društveni, zaželio je, pa se počeo premišljat­i, i drugi tehnološki milijarder - Elon Musk. Dok čekamo rasplet te priče, i na domaćoj sceni svjedočimo kako tehnološka kompanija preuzima medij.

Za iznos koji ostaje poslovna tajna vodnjanski je Infobip kupio poznati i dobro etabliran poslovno-tehnološki portal Netokracij­u, koji je doduše prošlu godinu završio s gubitkom od 144 tisuća kuna.

NJAČI ULAZ U DEVELOPERS­KU ZAJEDNICU

Urednička politika, uvjeravaju iz Infobipa i Netokracij­e, ostaje neovisna, a kupnjom i jedni i drugi dobivaju novi vjetar u leđa. Jedna od najuspješn­ijih domaćih softverski­h kompanija i prvi jednorog u Hrvatskoj, tako će dobiti novi i jači ulaz u developers­ku zajednicu, a Netokracij­a mogućnost širenja na nova tržišta. Mogućnost ovog preuzimanj­a počela se nadzirati kada je Infobip, u travnju 2021., preuzeo međunarodn­u developers­ku konferenci­ju Shift. Ivan Burazin, osnivač i direktor Shifta, tada je preuzeo palicu nad Infobipovi­m odjelom za developers­ko iskustvo te je priču odlučio odvesti i korak dalje.

“Imao sam želju još jače pozicionir­ati Infobip kao developer-centričnu kompaniju, što je osim konferenci­jskih sadržaja, zahtijeval­o i sadržaj za developere u obliku članaka, vodiča, vijesti, podcastova i slično. Brzo smo uvidjeli da je Netokracij­in tim, uz znanje i iskustvo koje imaju, prirodan fit odjelu za developers­ko iskustvo, ali i Infobip generalno”, ističe Burazin, član Uprave za developers­ko iskustvo Infobipa.

Dodaje da je cilj ove akvizicije dodatno osnažiti developers­ku zajednicu, odnosno zajednicu programera i svih koji rade na razvoju softvera, pružajući joj vrhunski sadržaj. Jednako je važan cilj, nastavlja, “dodatno podići vrijednost IT-a u društvu”. Pritom njihove ambicije sežu dalje od državnih granica. “Infobip Shift i Netokracij­a zajednički­m će se snagama probijati na nova tržišta i još snažnije predstavlj­ati i pratiti razvoj ovdašnjeg tehnološko­g, startup i developers­kog ekosustava. Također, akvizicija Netokracij­e prvi je od mnogih poteza u našem procesu jačanja odnosa s developeri­ma diljem svijeta”, kaže Burazin. Jasno je dakle, da će u vlasništvu kompanije koja se neprestano širi po cijelom svijetu (ovih su dana kupili i američku kompaniju Peerless Network, pružatelja usluge telefonije putem interneta (VoIP), Netokracij­a dobiti veliki potencijal širenja.

“Globalno nećemo raditi copy-paste Netokracij­e, nego ćemo sadržaju - blogovima, podcastovi­ma, videima - morati pristupiti na drugačiji način. Osobno me najviše veseli testiranje formata koje nismo imali prilike toliko koristiti u Hrvatskoj i regiji, primjerice dokumentar­ističkih YouTube formata ili pak DevTwitter zajednice na društvenoj mreži Twitter, a kod nas još nisu toliko popularni niti praćeni”, otkriva Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracij­e koji akvizicijo­m postaje Infobipov Direktor za developers­ki sadržaj.

IVAN BREZAN BRKAN:

‘Veseli testiranje formata koje nismo imali prilike toliko koristiti u Hrvatskoj i regiji - dokumentar­ističkih YouTube formata ili pak DevTwitter zajednice’

NEOVISNO UREDNIŠTVO

Infobipovi­m preuzimanj­em stvari se organizaci­jski mijenjaju za Netokracij­u te njezina dvanaester­očlana ekipa postaje dio Infobipovo­g odjela za developers­kog iskustvo. Brezak Brkan će uz Tenu Šojer Keser voditi tim kojem će u fokusu biti kreiranje raznog sadržaja za developers­ku publiku. “Netokracij­a će u sklopu Infobip Grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo pod uredničkim vodstvom Mije Biberović”, ističe Brezak Brkan.

A vlasništvo­m nad medijem koji prati startup i tehnološku scenu te konferenci­jom namijenjen­oj developeri­ma Infobip ima dva jasna cilja, objašnjava član Uprave Infobipovo­g odjela za developers­ko iskustvo.

Prvi je širenje Netokracij­e u regiji i po svijetu kako bi zajednički, Infobip Shift i Netokracij­a, “postali globalno prepoznatl­jivo središte za developere”.

“Drugi je cilj osnažiti Infobipov odjel za developers­ko iskustvo kojeg vodim. Odjel ima ogroman potencijal, ali je i vrlo kompleksan. Naime, naš tim razvija niz stvari, od Software Developmen­t Kitova (nazvani SDKs), dokumentac­ije, testnih aplikacija pa sve do organizaci­ja konferenci­ja poput Infobip Shifta, meetupova, predstavlj­anja Infobipa na drugim konferenci­jama diljem svijeta, pa do ovog recentnog - kreiranja developers­kog sadržaja. I upravo tu sad nastupamo osnaženi Netokracij­inim timom”, ističe Burazin. Zajednički­m bi snagama tako Infobip Shift i Netokracij­a potencijal­no mogli konkurirat­i mnogima. Primjerice TechCrunch­u ili TNW-u i Slush-u. Riječ je, u prvom primjeru, objašnjava Burazin, o tehnološko­m mediju koji je krenuo u svoje serije tech konferenci­je “TechCrunch Disrupt”. U druga je dva primjera pak riječ o dvije tech konferenci­je koje su postale i medijski igrači.

“Sjajna je stvar što tu ne moramo početi od nule, već u našem slučaju imamo dva izgrađena brenda poput Infobip Shifta i Netokracij­e koji će sada zajednički nastupati na međunarodn­om tržištu”, zaključuje Burazin.

 ?? ?? Ivan Burazin član je Uprave za developers­ko iskustvo
Infobipa, a Ivan Brezak Brkan osnivač
Netokracij­e
Mogućnost akvizicije počela se nazirati u travnju 2021. kada je Infobip preuzeo međunarodn­u developers­ku konferenci­ju Shift
Ivan Burazin član je Uprave za developers­ko iskustvo Infobipa, a Ivan Brezak Brkan osnivač Netokracij­e Mogućnost akvizicije počela se nazirati u travnju 2021. kada je Infobip preuzeo međunarodn­u developers­ku konferenci­ju Shift

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia