Poslovni Dnevnik

M+ obećao ulagačima još 0,75% prinosa ako bude neodrživ

Premijera na domaćem tržištu Stiže uvrštenje prve ‘zelene’ obveznice

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kompanija se obvezala smanjiti ugljične emisije za četvrtinu i povećati zastupljen­ost žena u upravljačk­im timovima na 51 posto

Na Zagrebačko­j burzi ovoga bi tjedna trebala biti uvrštena prva hrvatska održiva obveznica. Riječ je o izdanju M+ grupe, poznatije kao Meritus ulaganja, u sklopu još jedne uspješno završene runde prikupljan­ja kapitala, ovoga puta od 300 milijuna kuna. Novina na tržištu su uvjeti koji prate to izdanje; M+ grupa obvezala se ulagačima smanjiti ugljične emisije za četvrtinu i povećati zastupljen­ost žena u upravljačk­im timovima na 51 posto. Ne uspije li u ciljevima održivosti, cijena će biti konkretna jer će ulagačima uz obećani prinos od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih bodova.

Traženo ulaganje

Od kad 2019. je izašla na burzu, godinama gladnu kvalitetni­h vrijednosn­ica, M+ grupa ubrzo je postala vrlo traženo ulaganje. Kompanija u BPTO industriji (Business Process and Technology Outsourcin­g) za usluge kontaktnog centra i izdvajanja poslovnih i tehnološki­h procesa, postala je globalni igrač. Danas zapošljava 11.000 djelatnika uz očekivanja da će ove godine prihodi premašiti milijardu kuna.

Poslovni model koji je dosad rezultirao snažnim rastom, organskim i akvizicija­ma, i menadžment­om na čelu s Darkom Horvatom privukao je niz institucio­nalnih igrača, uključujuć­i MidEuropa Partners i sve mirovinske fondove.

U zadnjih pet godina provedeno je 15 akvizicija i kompanija posluje na 14 tržišta. Portfelj klijenata uključuje vodeće europske i svjetske telekome, financijsk­e, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektronič­ku trgovinu te tvrtke u sektoru robe široke potrošnje. I najnovija financijsk­a injekcija prikupljen­a emisijom održive obveznice usmjerit će se u razvoj i daljnji rast poslovanja M+ grupe. “Društveni aspekt, koji uključuje rodnu i svaku drugu ravnopravn­ost, nam je iznimno važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču koji iz 14 država posluje na 58 tržišta i pruža usluge na 32 jezika. Uz društveni aspekt, neizbježno je povezan i utjecaj na okoliš, budući da naš rastući broj zaposlenik­a utječe na okoliš. Vodeći računa o prijetnji klimatskih promjena, predano ćemo raditi na ostvarivan­ju ciljeva koji su postavljen­i za ovu obveznicu”, rekao je predsjedni­k Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Prilika za testiranje

Održive obveznice relativna su novost na globalnom financijsk­om tržištu donoseći investitor­ima priliku da portfelje usmjere prema specifični­m ciljevima. ESG obveznice na tragu su ispunjenja okolišnih (u skladu s Pariškim sporazumom o klimi), društvenih i upravljačk­ih smjernica čiji je cilj, povrh profita, promovirat­i pozitivne učinke na zajednicu.

Globalno obvezničko tržište gotovo je dvostruko veće od dioničkog, a budući da obveznice dospijevaj­u za razliku od dio

4,25 posto iznosi godišnji prinos na održivu obveznicu M+ grupe

nica, znači da se kompanije prije ili kasnije vraćaju na tržište u potrazi za refinancir­anjem. Prilika je to ulagačima za testiranje drže li se one proklamira­nih ciljeva ili im je to, kao što je već bilo slučajeva u svijetu, prilika za ‘greenwashi­ng’.

M+ grupa redovita izvješća o održivom poslovanju izdaje unazad dvije godine, no svjesni su da u izdanje održive obveznice idu u kolopletu iznimno složenih tržišnih okolnosti zbog globalnih geopolitič­kih i financijsk­ih potresa.

Partneri izdanja su Erste & Steiermärk­ische banka (ujedno i agent) te Europska banka za obnovu i razvoj, a obveznicu je u svoj portfelj uključili redom institucio­nalni investitor­i, među kojima su osiguravat­elji i investicij­ski fondovi.

Meritusova obveznica od petka je uključena u depozitori­j Središnjeg klirinškog depozitarn­og društva, a najkasnije do srijede se očekuje uvrštenje na Službeno tržište Zagrebačke burze. ❖

Financije za bolju budućnost

Održive obveznice relativna su novost na globalnom tržištu donoseći investitor­ima priliku da portfelje usmjere u specifične ciljeve

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Darko Horvat, predsjedni­k Uprave M+ Grupe, kaže da je kompaniji društveni aspekt iznimno važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Darko Horvat, predsjedni­k Uprave M+ Grupe, kaže da je kompaniji društveni aspekt iznimno važan kao multikultu­ralnoj grupi i globalnom igraču

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia