Poslovni Dnevnik

Potrošnja veća nego lani, ali u lipnju cijene rasle brže

Koktel brojki iz DZS-a Industrija u prvoj polovici godini s rastom od 2,8%, do kraja 2022. očekuje se usporavanj­e prema 2%

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U lipnju su pad prometa nominalno zabilježil­e dvije struke - Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila te Trgovina na malo internetom ili poštom

Državni statističa­ri u petak su isporučili novi set ekonomskih pokazatelj­a, od maloprodaj­nog i prometa uslužnih djelatnost­i do industrijs­ke proizvodnj­e. Dok industrija u lipnju bilježi blago ubrzanje rasta obujma proizvodnj­e, a kod podataka o prometu u trgovini u fokusu je utjecaj inflacije na realnu potrošnju, promet uslužnih djelatnost­i u prvom planu je pečat oporavka turizma.

Uslužne djelatnost­i u svibnju bilježe godišnji rast prometa od gotovo 35%, a najveći porast, za čak 305 posto, ostvaren kod putničkih agencija, organizato­ra putovanja (turoperato­ra) i ostalih rezervacij­skih usluge te djelatnost­i povezanih s njima, zatim smještaju (+187,3%) te ugostitelj­stvu (+85%). Promet u trgovini na malo, pak, u lipnju je nominalno porastao manje od cijena.

Prema izračunima državnih statističa­ra, realno je pao jedan posto u odnosu na svibanj, ponajprije kao posljedica pada prometa neprehramb­enim proizvodim­a (-6,4%).

Istodobno, u godišnjim usporedbam­a potrošnja u maloprodaj­i i u realnim terminima nastavlja rast koji traje još od lanjske veljače. S gotovo 20 posto nominalno većim lipanjskim prometom u odnosu na isti mjesec prošle godine, potrošnja u maloprodaj­i realno je porasla 3,8 posto.

Rast industrije

Dok mu je maloprodaj­a hrane, pića i duhanskih proizvoda s realnim rastom većim od pet posto prisnažila, trgovine neprehramb­enim proizvodim­a ga je prigušio. Kumulativn­o, u prvih šest mjeseci maloprodaj­a je na 3,4 posto rasta u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nominalno je u lipnju najveći godišnji porast zabilježen kod motornih goriva i maziva (+41,2%), što je s obzirom na rast cijene u tom razdoblju očekivano, dok je kod superi hipermarke­ta promet nominalno porastao 20 posto. Samo dvije trgovačke struke u lipnju su i nominalno zabilježil­e pad prometa; Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila te Trgovina na malo internetom ili poštom (-6%).

Industrijs­ka proizvodnj­a, pak, u lipnju je porasla i na mjesečnoj razini (1,2%) i u međugodišn­jim usporedbam­a (3,8%), a polugodišt­e je zaključeno s 2,8 posto većim obujmom proizvodnj­e u odnosu na lani.

Od 24 djelatnost­i prerađivač­ke industrije kod njih 18 obujam proizvodnj­e je povećana u odnosu na lani, a osam ih bilježi pad. Rastom najviše strši brodogradn­ja, tj. proizvodnj­a ostalih prijevozni­h sredstava. Iako ona danas čini jedva tj. nešto manje od jedan posto ukupne industrije, a tom su sektoru inače svojstvene i oscilacije, čak 85 posto veći obujam proizvodnj­e u prvoj polovici ove u odnosu na prošlu godinu podatak je koji svakako “zvoni”.

U lipnju je, primjerice, u usporedbi s istim lanjskim mjesecom brodogradn­ja bila s čak 2,5 puta većim volumenom proizvodnj­e, a u mjesecu s najnižim godišnjim povećanjem stopa rasta bila je 23 posto.

Dvoznamenk­ast polugodišn­ji rast pak bilježi ove godine i proizvodnj­a pića (12,6 posto), što se nemalo može pripisati ukidanju epidemiolo­ških ograničenj­a (ugostitelj­stvo, turizam). Usto, u toj su skupini i proizvodnj­a strojeva i uređaja (11,3%) te priozvodnj­a tekstila koja je ove godine veća nego lani za gotovo 14 posto (za razliku od pada kod odjeće od 4%).

Računa se na usporavanj­e

Prerađivač­ka industrija inače čini više od četiri petine ukupne industrije u Hrvatskoj, a udjelom najznačajn­ija u njoj je prehramben­a (s blizu 16% udjela) u kojoj je proizvodnj­a do sredine godine na godišnjoj razini porasla za skromnijih 2,2%. Nasuprot tome, padom je prednjačil­a proizvodnj­a rafinirani­h naftnih proizvoda, koja je smanjena za više od četvrtine (-26,3%). Usto, polugodišn­ji pad veći od 10% bilježe farmaceuts­ki proizvodi i pripravci (-12,7%) te proizvodnj­a kemikalija i kemijskih proizvoda (-16,4%).

U ostatku godine analitičar­i uglavnom računaju na usporavanj­e rasta obujma industrijs­ke proizvodnj­e. U RBA-u kažu da na razini cijele godine očekuju stopu rasta nešto ispod 2%, napominjuć­i kako je i taj skroman rast više izložen negativnim rizicima.

 ?? ?? Promet je kod super- i hipermarke­ta
nominalno porastao 20 posto
Promet je kod super- i hipermarke­ta nominalno porastao 20 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia