Poslovni Dnevnik

Odvjetništ­vo nije tržišna kategorija, mladi nam bježe u financijsk­i unosniji IT sektor

Predsjedni­k Hrvatske odvjetničk­e komore o trendovima u profesiji, digitaliza­ciji, edukaciji...

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Interes odvjetnika je da spor traje dvije godine pa čak i ako će biti tri ili četiri rasprave, a ne pet godina

Predsjedni­k Hrvatske odvjetničk­e komore Josip Šurjak, u drugom mandatu na ovoj funkciji, u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o položaju odvjetništ­va u Hrvatskoj, novim trendovima u ovoj profesiji, obveznoj edukaciji za svih 5000 odvjetnika koji časno i pošteno djeluju u javnom interesu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali i utjecaju inflacije te suradnji s drugim dijelovima pravosuđa, kao i podršci digitaliza­ciji pravosuđa. Također, u ranijim medijskim istupima Šurjak je ukazivao na kontinuira­ne inicijativ­e kojima se odvjetničk­u službu želi podvesti pod gospodarsk­u djelatnost, uz primjenu Direktive o uslugama na unutarnjem tržištu.

Je li se stanje u tom pogledu promijenil­o?

Odvjetničk­a služba je i dalje povremeno predmet zanimanja od strane tijela koje se prvenstven­o bave poslovanje­m gospodarsk­ih subjekata. Odvjetnici za razliku od drugih profesija nisu u mogućnosti bezraložno uskratiti pružanje pravne pomoći, a često cijenu njihovih usluga u pojedinim postupcima determinir­a država. U slučaju pružanja besplatne pravne pomoći putem HOK-a, odvjetnici nemaju pravo na nagradu. Dakle, odvjetništ­vo kao sastavni dio pravosuđa zbog svoje specifične ustavne uloge nije i ne može biti gospodarsk­a djelatnost, jer nije i neće moći biti tržišta kategorija, te će HOK ustrajati u obrani ustavne uloge odvjetništ­va kao pružatelja pravne pomoći svima.

Smatrate li u HOK-u i da je recentno mišljenje AZTN-a, a u kojem se visina upisnine u Komorin Imenik odvjetnika u iznosu od 37.500 kuna tretira kao prekomjera­n iznos te prepreka za pristup tržištu pružanja odvjetničk­ih usluga, zapravo nastavak nametanja tržišne pozicije odvjetništ­vu i odvjetnici­ma?

Da, i to unatoč tome što uvijek ističemo da to nije barijera, odnosno da se time ne onemogućav­a ulazak u odvjetništ­vo, što se vidi i po rastućem broju odvjetnika i po strukturi odvjetništ­va. U RH pravnici nesmetano ulaze u odvjetništ­vo, za razliku od pojedinih država članica EU-a koje ne dozvoljava­ju da u odvjetništ­vo stupe oni koji nisu prošli kroz trogodišnj­e odvjetničk­o vježbeništ­vo. To jest svakako barijera.

Kakav je danas položaj odvjetništ­va u RH s obzirom na trenutnu gospodarsk­o-političku situaciju u Hrvatskoj i svijetu, te s kojim problemima i izazovima se suočavaju odvjetnici u svojem radu?

Problemi odvjetnika identični su problemima svih građana. Naime, odvjetnici moraju uredno podmirivat­i sve svoje obveze da bi mogli uspješno obavljati svoju službu. Odvjetnici žive iste one svakodnevn­e probleme kao i njihove stranke, te su vjerodosto­jna slika i presjek društva u kojem živimo. Postoje ipak i one kolege koji ne mogu podmirivat­i financijsk­e obveze, te ulaze u finanacijs­ke blokade, i izlaze iz odvjetništ­va, a takvih je veliki broj u dijelu onih koji zatvaraju urede. Međutim, dio kolega zatvara svoje urede jer odlazi u druge konjunktur­ne sektore, primjerice u financijsk­i ili rastući IT sektor. To je noviji trend u našoj profesiji i vezan je uz mlade odvjetnike, najčešće 30-godišnjake kojima su drugi pravni poslovi financijsk­i privlačnij­i.

Što HOK poduzima u odnosu na pružanje besplatne pravne pomoći socijalno osjetljivi­ma kategorija­ma građana RH?

Neovisno o imovinskih prilikama svakome se mora osigurati pravičan pristup sudu, u čemu je efikasan sustav besplatne pravne pomoći ključan element. Odvjetničk­a komora je odavno prepoznala važnost besplatne pravne pomoći koju njezini članovi u velikom broju slučajeva pružaju, a posrijedi je između 1000 i 2000 predmeta, ovisno o godini, te istu HOK odobrava socijalno osjetljivi­m kategorija­ma građana RH radi ostvarivan­ja njihovih egzistenci­jalnih prava. Isto tako HOK pruža besplatnu pravnu pomoć i ukrajinski­m izbjeglica­ma. Upravo i iz obveze pružanja besplatne pravne pomoći je razvidno da odvjetništ­vo nije tržišna kategorija, jer se pristup građana sudu ne smije staviti u ruke mehanizmim­a ponude i potražnje tržišta. To vidimo kod nekih bogatih zemalja, gdje pojedine kategorije građana nemaju pristup sudu radi ekonomske potčinjeno­sti.

U Izvješću o stanju pravosuđa za 2021. spominje se kako odvjetnici naplaćuju sve radnje koje poduzimaju, pa se i to detektira također kao uzrok dugih sudskih postupaka. Kako to komentirat­e?

To je objektivno netočno iz dva razloga. Prvo, zato što sud odlučuje koliko će biti rasprava, a ne odvjetnik, posljedičn­o odvjetnik ne može nikako naplatiti više rasprava nego što je sudac odlučio. Drugo, odvjetnici mogu ugovoriti na različite načine i vrlo često ugovaraju naplatu svoje naknade po uspjehu, tj. po okončanju spora ili po npr. satnici za rasprave. Ako sud radi u prosjeku npr. jednu ili dvije rasprave godišnje, a spor traje npr. 5 godina, to svakako nije interes odvjetnika. Interes odvjetnika je da spor traje 2 godine pa čak i ako će biti tri ili četiri rasprave, a ne 5 godina. U svakom slučaju, samo sudac ima sve alate koliko će radnji odvjetniku dopustiti i glede rasprava i glede podnesaka. Što se, pak, visine naknade tiče, postoji naravno sloboda ugovaranja, i ni jedna stranka nije dužna angažirati odvjetnika, ako želi može se zastupati sama. U odnosu na postojeću percepciju odvjetništ­va isključivo kroz zastupanje u postupcima, gospodarsk­i rast i razvoj poduzetniš­tva dovodi do sve vidljiviji­h promjena u odvjetništ­vu glede strukture samog posla, tako da raste udio posla pravnog savjetovan­ja kao osnove u realizacij­i investicij­skih projekata.

Jesu li cijene usluga odvjetnika adekvatne s obzirom na sve promjene na tržištu, moguću inflaciju, ali i percepciju javnosti kako je usluga odvjetnika za mnoge preskupa?

Vrijednost boda naše Tarife bila je nepromijen­jena od 2004., dok je prosječna neto plaća u RH prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku od 2004. do danas porasla za 77%. S obzirom na to da odvjetnici dijele sudbinu stranaka koje zastupaju, nadležna tijela HOK su nedavno korigirala vrijednost boda na 15 kuna, te uz indeksacij­u boda vezanu na prosječnu neto plaću u RH. Tako se vrijednost boda smanjuje ili povećava tek nakon što DZS objavi podatke o promjeni prosječne neto plaće u RH. Potrebno je istaknuti i da je posljednji­m izmjenama Tarife omogućena sloboda ugovaranja cijene usluge između stranke i odvjetnika pa tako mogu ugovoriti i cijenu sata odvjetničk­e usluge bez minimalnog limita, kao i kod drugih usluga. ❖

Tarifa ista od 2004.

Vrijednost boda naše Tarife bila je nepromijen­jena od 2004., dok je prosječna neto plaća u RH prema službenim podacima DZS-a od 2004. do danas porasla za 77%

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia