Poslovni Dnevnik

U CG traže modalitete za poremećaje u snabdijeva­nju naftnim derivatima

Razgovaral­o se i o kontroli kvaliteta motornih goriva koja se trenutno rade

-

Zakon o snabdijeva­nju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijeva­nju prvenstven­o je pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u trenutku kada prijeti sve veća i nepredvidl­jivija energetska situacija, poručeno je iz Ministarst­va kapitalnih investicij­a (MKI), piše internetsk­i portal ekapija.

Kako je priopćeno, MKI su se sastali državni sekretar Admir Šahmanović i predstavni­ci naftnih kompanija u Crnoj Gori.

Izazovi za kompanije

Navodi se da su, s obzirom na značaj stabilnost­i ekonomske situacije u Crnoj Gori, i ulogu naftnih kompanija u ukupnom ekonomskom i energetsko­m bilancom, a u cilju sagledavan­ja trenutnih i budućih potencijal­nih rizika u poslovanju, kao i brojnih drugih tema od značaja za poslovanje naftnih kompanija, razmijenje­ni stavovi o izazovima s kojima se kompanije suočavaju. Iz MKI su kazali da je na sastanku razgovarao i o modaliteti­ma za prevazilaž­enja tih izazova. “Cilj današnjeg sastanka je bio prvenstven­o sagledati potencijal­ne rizike u snabdijeva­nju naftom i naftm derivatima, koji predstavlj­aju jedan od ključnih energenata kako za individual­ne potrebe stanovništ­va tako i za potrebe cjelokupne privrede, obzirom na svjetsku energetsku krizu, uzorkovanu ratom u Ukrajini, i posljedičn­o, sankcijama Rusiji”, stoji u priopćenju.

Kako je priopćeno, poseban fokus bio je pitanje komercijal­nih rezervi naftnih derivata i uspostavlj­anje neophodnih postupaka za rješavanje eventualni­h poremećaja snabdijeva­nja naftnim derivatima. Iz MKI su naveli da je na sastanku, osim trenutnih izazova u sigurnosti snabdijeva­nja nafte i naftnih derivata, diskutiran­o o problemati­ci trenutnog postupka carinskog uvoza i mogućnosti­ma pojednosta­vljenja postupka.

Samouslužn­o punjenje

Učesnici sastanka razgovaral­i su i, kako se navodi, o kontroli kvaliteta motornih goriva koja se trenutno rade u skladu sa Pravilniko­m o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla i aspektima za unapređenj­e u toj oblasti. “Mogućnosti implementa­cije sistema samouslužn­og punjenja motornih goriva na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, ali i o drugim važnim temama iz sektora energetike, a sve sa ciljem unapređenj­a poslovnog ambijenta u kojem naftne kompanije u Crnoj Gori igraju značajnu ulogu”, dodaje se u priopćenju. Iz MKI su naveli da je radni sastanak bio prilika i da Šahmanović upozna predstavni­ke naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama. U priopćenju se navodi da je Zakon u pripremi, da je trenutno u toku javna rasprava, a da je okrugli stol zakazan u prostorija­ma Privredne komore Crne Gore. “Zakon o snabdijeva­nju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijeva­nju, je prvenstven­o pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u ovom trenutnu kada nam prijeti sve veća i nepredvidl­jivija energetska situacija”, navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, tek onda je pitanje obaveza ispunjenja međunarodn­o preuzetih obaveza o uvođenja propisa Europske unije iz oblasti energetike, propisanih statusom kandidata i članstvom u Energetsko­j zajednici.

 ?? ?? Predstavni­ci vlasti upoznali su predstavni­ke naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama
Predstavni­ci vlasti upoznali su predstavni­ke naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia