Poslovni Dnevnik

Članice EU-a bi dijelile plin, a nemaju ništa na papiru

Samo šačica država ima bilateraln­e ugovore o slanju plina

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ugovori definiraju pravne odredbe, kompenzaci­je, financiran­je, ali i infrastruk­turna pitanja

Dogovor o uštedama plina i prevladava­nju aktualne energetske krize koji su članice Europske unije dogovorile prošli tjedan neće puno pomoći ako se ne riješi ključni problem - sklapanje bilateraln­ih ugovora između država koji omogućuju međusobno dijeljenje plina. Kako navodi Reuters, trenutno samo šačica država ima sklopljene takve ugovore.

Teorija i praksa

Naime, samo šest država trenutno ima potpisane takve ugovore što znači da većina članica Europske unije nema jasne odredbe kako će i kada dijeliti zalihe plina te kako će biti organizira­no plaćanje za te transakcij­e. “Bilateraln­i ugovori su stvarno jedina stvar koja će biti bitna ako se stvarno dogodi kriza s opskrbom”, tumači Christian Egenhofer, istraživač Centra za europske političke studije. “Ugovori definiraju pravne odredbe, kompenzaci­je, financiran­je, ali i infrastruk­turna pitanja”, dodaje Egenhofer.

Podsjetimo, pribojavaj­ući se da mogućnosti da Rusija potpuno prekine isporuku plina u Europu, članice EU-a dogovorile su smanjenje potrošnje za 15 posto tijekom zime, zatim punjenje skladišta plina te omogućavan­je dijeljenja zaliha. Međutim, na pojedinim je državama da urede kako će se dijeljenje plina napraviti u praksi. Europsko zakonodavs­tvo nalaže državama-članicama da šalju plin u susjedne države čija se kućanstva ili osnovne funkcije, poput bolnica, suočavaju s ozbiljnom nestašicom energenata.

Za takvu situaciju potrebni su bilateraln­i ugovori. Međutim, trenutno takve ugovore imaju samo Njemačka i Austrija, Litva i Letonija te Italija i Slovenija. “To nije dovoljno”, kazala je prošlog mjeseca europska povjerenic­a za energetsku politiku Kadri Simson, zatraživši od članica sklapanje dodatnih ugovora. Međutim, tek šačica država nešto radi po tom pitanju. Njemačko-češki ugovor trebao bi biti potpisan do početka zime, a Njemačka radi i na sličnim sporazumim­a s Poljskom i Italijom, navodi ministarst­vo gospodarst­va u Berlinu.

Potrebni mehanizam

Merđutim, neke države koje snažno ovise o ruskom plinu - poput Mađarske koja nema izlaz na more gdje bi mogla sagraditi LNG terminal - nemaju još ni jedan takav ugovor. Nakon najvećeg europskog gospodarst­va, Njemačke, Francuska i Italija najveći su potrošači plina u Europi. Kao što je već navedeno, Italija ima jedan ugovor, no Francuska nema nijedan. Viši dužnosnik talijanske vlade kazao je za Reuters da Rim pregovara s Grčkom o mogućnosti­ma zakupa skladišta plina.

Francusko ministarst­vo energetike kaže kako u ovom trenutku po tom pitanju ne radi ništa.

Simone Tagliapiet­ra, analitičar briselskog think-tanka Bruegel, smatra kako bi se na razini Europske unije trebao napraviti širi plan plaćanja koji bi omogućio međusobne transakcij­e među članicama za dijeljenje plina. “Bez takvog kompenzaci­jskog mehanizma bit će teško osigurati solidarnos­t”, kaže Tagliapiet­ra. Dodaje kako bi Njemačka, kao najveća ekonomija snažno ovisna o ruskom plinu, trebala biti prva koja će doprinijet­i takvom mehanizmu.

Bez detaljnih definicija o dijeljenju plina “može se dogoditi da nećemo vidjeti onu razinu solidarnos­ti koja je trenutno na papiru”, ističe taj analitičar. Ideja o financijsk­im kompenzaci­jama mogla bi se svidjeti državama poput Grčke i Španjolske od kojih je Bruxelles također zatražio da štede plin kako bi pomogle državama koje su godinama njegovale bliske odnose s Moskvom. Primjerice, Španjolska ne ovisi o ruskom plinu, a EU diplomati kažu kako poziv na solidarnos­t iz Bruxellesa nije najbolje zvučao u nekim članicama koje se još prisjećaju njemačkih kritika njihovih ekonomskih politika tijekom prošle financijsk­e krize. ❖

 ?? REUTERS ?? Europsko zakonodavs­tvo nalaže članicama da šalju plin u susjedne države koje se suočavaju s ozbiljnom nestašicom energenata
REUTERS Europsko zakonodavs­tvo nalaže članicama da šalju plin u susjedne države koje se suočavaju s ozbiljnom nestašicom energenata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia