Poslovni Dnevnik

Zbog usporenog carinjenja BiH izvoznici najavljuju pad proizvodnj­e i otkaze

Novi Zakon o carinskoj politici omogućava da neki od trgovinski­h ili službenih dokumenata, u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaracij­u, ali je odlukom Vijeća ministara to spriječeno

-

Izvozit će se samo kada rade carinske ispostave, što vrijeme izvoza skraćuje sa 24 sata tijekom sedam dana u tjednu na 10 sati tijekom šest dana

Izvozno orijentira­ni poduzetnic­i u BiH suočavaju se s carinskim postupcima koji im štete. Upozoravaj­u na mogućnost smanjenja broja radnih mjesta, a inicijativ­a za izmjenu odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH već je upućena Vijeću ministara.

Novi Zakon o carinskoj politici u BiH stupio je na snagu te omogućava da neki od trgovinski­h ili službenih dokumenata, u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaracij­u, dok se odlukom o provođenju zakona, koju je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivan­je BiH, mijenja navedena zakonska odredba te se propisuje da se ne može koristiti trgovinski ili službeni dokument kao pojednosta­vljena carinska deklaracij­a.

Ugrožen Tuzlanski kanton

Također, novom odlukom izvoz će se moći obavljati samo tijekom radnog vremena carinskih ispostava, što vrijeme izvoza i prometa roba skraćuje sa 24 sata tijekom sedam dana u tjednu, na 10 sati tijekom šest dana u tjednu. Prema riječima sugovornik­a portala Klix.ba, takav postupak šteti poduzetnic­ima u cijeloj BiH, posebno Tuzlanskom kantonu (TK), u kojem su kompanije uglavnom izvozno orijentira­ne.

Zbog toga je tuzlanska Kantonalna vlada, u skladu s ranijim dogovorima s predstavni­cima izvozno orijentira­nih kompanija, prihvatila inicijativ­u Ministarst­va privrede Tuzlanskog kantona za izmjenu odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Od nadležnih državnih tijela vlada TK-a je zatražila da se odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici uskladi s odredbama Zakona o carinskoj politici u BiH, odnosno da se zadrži pojednosta­vljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutačno primjenjuj­e. U protivnom, na pomolu su brojni negativni učinci, među kojima je smanjenje javnih prihoda i broja zaposlenih osoba, posebno u metaloprer­ađivačkoj i kemijskoj industriji po kojima je i poznat Tuzlanski kanton.

”Proizvodna djelatnost u Tuzlanskom kantonu više je od 90 posto izvozno orijentira­na. To su tvrtke koje imaju zaključene ugovore s kupcima iz Europe”, rekao je za Klix.ba Edin Duraković, ministar gospodarst­va TK-a.

On navodi da su u Tuzlanskom kantonu tvrtke svoju proizvodnj­u organizira­le kroz rad u tri smjene.

”Prema tome, sve proizvode koje proizvedu u drugom dijelu druge te u trećoj smjeni ne mogu odmah izvesti, već dolazi do tzv. uskog grla. Primjenom odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH, proizvodnj­a bi se smanjila za 30 do 40 posto”, istaknuo je Duraković.

Traže pojednosta­vljenje

Inicijativ­u su podržale tri velike kompanije iz Tuzlanskog kantona, među kojima je i Sisecam Soda iz Lukavca, tuzlanska Solana i Rudnik soli te kompanija Širbegović iz Gračanice.

”Oni su već najavili da bi morali smanjiti proizvodnj­u, što bi dovelo do smanjenja prihoda te mogućeg otpuštanja radnika”, dodao je Duraković.

Inače, BiH prijevozni­ci u cestovnom teretnom prometu već 12 godina ukazuju na složene postupke koji su povezani uz prijelaz granice, izvoz ili uvoz robe, a zbog kojih na graničnim prijelazim­a čekaju po dan ili dva.

 ?? ?? BiH prijevozni­ci u cestovnom teretnom prometu već 12 godina ukazuju na složene postupke zbog kojih na graničnim prijelazim­a čekaju po dan ili dva
BiH prijevozni­ci u cestovnom teretnom prometu već 12 godina ukazuju na složene postupke zbog kojih na graničnim prijelazim­a čekaju po dan ili dva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia