Poslovni Dnevnik

Oko rasta gospodarst­va od HNB-a optimistič­niji samo Nizozemci

Proteklih nekoliko tjedana više inozemnih institucij­a podiglo je očekivanja rasta hrvatskog gospodarst­va za ovu i iduću godinu

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Izgledima rasta za hrvatsko gospodarst­vo posljedice ruske invazije na Ukrajinu praćene daljnjim rastom cijena energenata i sirovina te dodatnim narušavanj­em globalnih lanaca opskrbe dosad nisu ozbiljnije naštetile. Zasad su poznate tek prve procjene BDP-a za prvi kvartal (za drugi se očekuju za dva tjedna), ali na temelju dostupnih pokazatelj­a industrijs­ke proizvodnj­e, trgovine, robne razmjene i turizma u središnjoj banci sličan intenzitet rasta očekuju i u drugom tromjesečj­u. Usto, nakon vrlo dobre predsezone i ona glavna ohrabruje, pa na razini cijele 2022. u HNB-u računaju da bi realni BDP mogao porasti 5,5 posto.

U najnovijoj analizi makroekono­mskih gospodarsk­ih kretanja analitičar­i Hrvatske narodne banke ističu kako su se negativni inozemni šokovi u većoj mjeri odrazili na prerađivač­ki sektor, dok su u uslužnom te poteškoće nadvladane zahvaljuju­ći ukidanju većine preostalih epidemiolo­ških mjera i preusmjera­vanju potražnje s dobara prema uslugama. To je, potpomognu­to ušteđevino­m akumuliran­om tijekom pandemije, općenito pogodovalo uslužno orijentira­nim gospodarst­vima, kažu. Očekivanja ovogodišnj­eg gospodarsk­og rasta u Hrvatskoj narodnoj banci povećali su s 4,1 na 5,5 posto prije gotovo mjesec dana, i to uz istodobno značajno veću očekivanu inflaciju nego u prethodnim projekcija­ma. HNB se podizanjem prognoze gospodarsk­og rasta pokazao optimistič­nijim u odnosu na druge institucij­e, a i u pogledu prosječne inflacije među prvima se približio prognozi gotovo dvoznamenk­aste stope. Analitičar­i središnje banke procijenil­i su je, naime, na 9,4 posto. Sredinom prošle godine situacija je bila ponešto drukčija.

U vrijeme kad su prognoze domaćih institucij­a i Europske komisije za hrvatski BDP još bile na pet-šest posto realno, nekoliko se međunarodn­ih analitički­h i investicij­skih kuća za 2021. “kladilo” na znatno više, a Moody’s Analytics je s 10,2 posto u konačnici i pogodio. Veoma blizu bio je i Oxford Economics koji je već na početku glavne turističke sezone cjelogodiš­nji rast BDP-a procijenio na 9,9 posto, a bliže od većine ostalih ispale su i tadašnje prognoze (8+ posto) Citigroup Global Marketsa, Fitch Ratingsa te nizozemske grupacije ING.

I ovog ljeta u tim se institucij­ama očito pomno prate i iščitavaju pokazatelj­i turističke sezone, ali i kretanja cijena. U proteklih nekoliko tjedana više njih također je podiglo očekivanja rasta hrvatskog gospodarst­va za ovu i iduću godinu. Ipak, ovaj put od HNB-a su optimistič­niji samo u ING-u.

Ove se godine, uz dosadašnji trend, u prosjeku očekuje 1,5 do 2 posto pada realnih plaća

BORIS VUJČIĆ guverner HNB-a

Ta grupacija Hrvatskoj je za ovu godinu donedavno predviđala 4-postotni rast BDP-a, ali ga sad vidi na 6 posto, iako je u međuvremen­u naviše revidirao i očekivanja za inflaciju, s dojučerašn­jih 8,5 na 9,6 posto, tj. nešto više nego što je danas procjenjuj­e hrvatska središnja banka.

Poboljšana očekivanja za hrvatski gospodarsk­i rast odražavaju i nedavne revizije prognoza Capital Economicsa, Fitcha, Euromonito­ra, ali ona su i po novom ispod pet posto, tj. između 4 i 5 posto. U tom su rasponu mahom i prognoze ovdašnjih banaka koje posluju u okviru međunarodn­ih grupacija. Ipak, posljednje revizije prognoza nekih stranih analitičar­a više su obilježene povećanim očekivanji­ma vezanim uz rast potrošački­h cijena, pa su tako u Citigroupu, Moody’s Analiticsu i Economist Intelligen­ce Unitu očekivani realni rast BDP-a blago korigirali naniže.

Kobni rast cijena

Kad je posrijedi inflacija, očekivanja stranih analitičar­a u prosjeku se vrte oko HNB-ovih procjena (između 9 i 9,6 posto). Nešto nepovoljni­ji ishod u pogledu prosječne inflacije predviđaju u Capital Economicsu s prognozom od čak 10,8 posto, te u Oxford Economicsu (9,8 posto). Na dvoznamenk­astoj prognozi inflacije danas su, pak, i neke domaće financijsk­e grupacije.

Međutim, ono što mnoge zabrinjava je što se i za iduću godinu očekuje povišena razina inflacije, to prije što se računa da će se nepovoljne globalne okolnosti dogodine jače odraziti na domaća gospodarsk­a kretanja. Prema HNB-ovim projekcija­ma, to bi moglo rezultirat­i usporavanj­em rasta realnog BDP-a na 2,5 posto.

Inflaciju iduće godine u HNB-u vide na 4,6 posto, a manje usporavanj­e inflacije nego donedavno predviđaju za iduću godinu Hrvatskoj i međunarodn­e analitičke i financijsk­e grupacije.

Još donedavno, njihov konsenzus oko rasta potrošački­h cijena za 2023. bio je na oko 3,7 posto, a sad je u prosjeku vide na oko 4,5 posto. Pritom, primjerice, u Capital Economicsu i za 2023. Hrvatskoj predviđaju visokih 7 posto inflacije, a u OTP-u i UniCreditu tek nešto nižih 6,7 odnosno 6 posto. Računaju li pritom i oni da utjecaj ulaska u eurozonu ne bi trebao biti značajniji, teško je reći.

Pita li se središnju banku, u tom projekcijs­kom horizontu prevladava­ju negativni rizici za gospodarsk­i rast. Slično, čini se, misle i strani analitičar­i. U posljednji­m revizijama prognoza, u prosjeku gledano, blago su snizili očekivanja rasta hrvatskog gospodarst­va s nešto više od tri posto na nešto ispod te brojke. Jedan od čimbenika koje oni možda ponderiraj­u manje nego domaće institucij­e je utjecaj koji na razinu investicij­a ima priljev europskih sredstava za plan oporavka i otpornosti. Kako bilo, HNB računa da bi investicij­e u fiksni kapital nakon očekivanih 6,4 posto rasta u ovoj godini i dogodine mogle ostvariti solidan rast, od 4,1 posto.

Plaće pod pritiskom

Ipak, s obzirom na neizvjesno­sti koji su već duže naglašeno obilježje ekonomskog okruženja, iskustva pokazuju kako ni kraći horizont prognoza nije lišen rizika ostvarenja. U HNB-u će reći kako je ovogodišnj­a inflacija prije svega rezultat zamjetno viših globalnih cijena energenata i sirovina, uz sve vidljivije naznake prelijevan­ja viših ulaznih troškova na širi skup dobara i usluga. Na domaćem tržištu i nadalje najsnažnij­e rastu cijene energije i hrane, kažu, ali se postupno ubrzava i rast cijena ostalih potkompone­nata inflacije, tj. ostalih dobara i usluga.

”U 2023. prognozira se usporavanj­e rasta svih glavnih potkompone­nata, a posljedičn­o i ukupne inflacije na 4,6 posto, ali to, uz ostalo, pretpostav­lja najprije stabilizac­iju, a onda prema kraju ove godine i postupno smanjenje cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu. Stoga su naglašeni i rizici za ostvarenje projekcije inflacije, uz prevladava­nje rizika da ona bude viša od prognozira­ne”, ocjenjuju u središnjoj banci.

To samo znači da bi se mogli nastaviti i pritisci na rast plaća, čiji nominalni rast praktično tijekom cijele ove godine zaostaje za rastom cijena. Guverner Boris Vujčić nedavno je rekao da se ove godine godine, uz dosadašnji trend, gleda li se i javni i privatni sektor, u prosjeku očekuje 1,5 do 2 posto pada realnih plaća. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia