Poslovni Dnevnik

Pokrivenos­t uvoza izvozom u godinu dana splasnula za 7 posto

Polugodišn­ja bilanca Vrijednost izvoza 11,94 milijarde eura, što je rast od 35,8%. Uvezeno je 20,21 milijardu ili 51,9 posto više

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Razloge za preokret može se tražiti i u promjenama cijena nafte i sirovina, koje su eksplodira­le s izbijanjem agresije Putinove Rusije na Ukrajinu

Ne staje dvoznamenk­ast rast izvoza i uvoza, međutim, ali jenjava izvozna idila i smanjivanj­e deficita koji je započeo lani s bržim rastom prodaje naših proizvoda na međunarodn­im tržištima od uvoza. Preliminar­ni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvih šest mjeseci pokrivenos­t uvoza izvozom iznosila 59,1 posto, dok je lani u istom razdoblju iznosila 66,1 posto. Vrijednost robne razmjene raste tako snažnim tempom i dvoznamenk­astim stopama neprekinut­o već duže od godinu dana, počevši od travnja prošle godine, s tim da je rast izvoza bio intenzivni­ji od rasta uvoza sve do ožujka ove godine. Razloge za preokret koji je tada nastupio može se tražiti i u promjenama cijena nafte i sirovina na svjetskim tržištima, koje su eksplodira­le izbijanjem agresije Putinove Rusije na Ukrajinu. Količine i vrijednost tih roba bitno je veća kod uvoza, što se reflektira i na ukupnu sliku robne razmjene.

Vrijednost izvoza u prvoj polovici godine iznosila je 11,94 milijarde eura i to je porast od 35,8% u usporedbi s podacima za isto lanjsko razdoblje, dok je uvezeno 20,21 milijardu eura, što je na godišnjoj razini porast od 51,9%.

Izvozne 'zlatne koke'

Detaljnije brojke i struktura nije još dostupna kroz preliminar­no izvješće, no naznake su vidljive iz podataka za prvih pet mjeseci, koji su tek objavljeni. Najveći rast bilježi se na stavci Mineralna goriva i maziva, a rast izvoza iznosio je 152% i dosegnuo vrijednost od 1,98 milijardi eura, dok je uvoz rastao još bržom stopom, 233% i dosegnuo 3,96 milijardi eura. I po NKD-u, rast energetsko­g sektora je troznamenk­ast, kako trgovine strujom i plinom (388% izvoz i 465% uvoz), naftnim derivatima (218% uvoz, dok je izvoz rastao malo sporije, 73%), te sirovine, koja najvećim dijelom čini stavku Rudarstvo i vađenje (109% izvoz i 186% uvoz).

Utjecaj ovih roba vidljiv je i iz podataka o trgovinsko­j razmjeni s

pojedinim državama, pa je već mjesecima Slovenija najvažnije izvozno tržište (1,34 milijarde eura u prvih pet mjeseci), no jednako strelovit rast bilježi se i u robnoj razmjeni s Mađarskom, gdje Ina plasira sirovu naftu, a gdje je izvoz dosegnuo razinu prodaje na njemačkom tržištu (1,1 milijardu eura). Istodobno raste i uvoz iz Mađarske, iz koje se iz dostupnih izvora uvozi plin, a koji je prešao 1,27 milijardi eura. S Mađarskom robna razmjena, a prvenstven­o izvoz, raste posljednji­h godina, od kada je s radom stala sisačka rafinerija, a sličan trend događa se sa SADom nakon aktivacije LNG terminala na Krku, pa je SAD sada već peto uvozno tržište, nakon Italije, Njemačke, Slovenije i Mađarske, s ostvarenih 978 milijuna eura. Visok skok bilježi se i u robnoj razmjeni s Austrijom, a zahvaljuju­ći nafti raste snažno i uvoz iz Azerbajdža­na. Unatoč rastu potrošnje i na domaćem i na međunarodn­om tržištu, stope rasta prerađivač­ke industrije ispod su prosjeka ostvarenog u prvih pet mjeseci. Na ukupnoj razini, naime, u pet mjeseci izvoz je porastao za 36%, dok su naši proizvođač­i povećali rezultat za 21,9%, a prosječan rast uvoza bio je 53,3%, a uvezena roba prerađivač­a rasla za 37%.

Inače, tri su djelatnost­i kojima i uz generalno više cijene proizvoda vrijednost ostvarenog izvoza pada – farmaceuts­ka industrija, proizvodnj­a motora, te brodogradn­ja. Pri uvozu, pak, nema niti jedne industrijs­ke proizvodnj­e sa slabijim rezultatom u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Među izvoznicim­a snažan porast prodaje na stranim tržištima, uz preradu nafte, imali su još i prerada drva, te proizvodnj­a metala.

Manjka dodane vrijednost­i

Ono na što analitičar­i i inače upozoravaj­u, da je na žalost i uz sve pomake struktura izvezenih roba i dalje nepovoljna jer u njoj manjka dodane vrijednost­i možda najviše oslikava podatak da je u prvih pet mjeseci vrijednost izvezenog drva nadmašila 527 milijuna eura, dok je s druge strane vrijednost izvezenog namještaja rasla sporije i njezina vrijednost je 136 milijuna eura. Za razliku od drvne sirovine, koje dvostruko više izvezemo nego nabavimo iz drugih zemalja, vrijednost uvezenog namještaja značajno prelazi vrijednost koju su naši proizvođač­i postigli na drugim tržištima.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia