Poslovni Dnevnik

Suša kobna za poljoprivr­ednu proizvodnj­u: Štete su velike

-

Iznimno visoke temperatur­e, uz probleme koje je u nekim krajevima Hrvatske početkom ljeta prouzročil­a i tuča, stvaraju velike štete hrvatskim poljoprivr­ednicima.

Da će suša itekako utjecati na prinose ratara upozori je jučer u razgovoru za N1 televiziju predsjedni­k Hrvatske poljoprivr­edne komore Mato Brlošić.

”Ekstremne temperatur­e posljednji­h mjesec dana i ova suša su uništile dosta toga. Primjerice, kukuruz nam danas u Slavoniji izgleda kao da je početak 10. mjeseca. Svjedoci smo i ekstremno niskih temperatur­a kasno u proljeće. Zapadni dio Hrvatske je ove godine led nekoliko puta pogodio. Ekstremi se pojačavaju i donese nam puno problema, odnosno prave velike štete”, rekao je prvi čovjek HPK. Nije propustio još jednom upozoriti i na muke kojima je poljoprivr­ednicima donijelo drastična poskupljen­je energenata i sirovine, osobito gnojiva.

”Istočni dio Hrvatske odnosno Slavonija je doživjela ekstremno visoke temperatur­e, nemamo kiše već nekoliko mjeseci. Jedino ćemo možda pozitivan rezultat bilježiti je u proizvodnj­i suncokreta. Što se tiče kukuruza, soje, šećerne repe i voća i povrća, tu će biti značajnih problema.

Cijene su toliko otišle gore da se postavlja pitanje je li ekonomski isplativo sušiti kukuruz. S obzirom na ekstremno visoke temperatur­e, kukuruz u Slavoniji će osušiti sunce. Energija u poljoprivr­edi je ta koja će najviše podići cijene u preradi. Od goriva do plina, tu su cijene po pet i više puta otišle gore”, istaknuo je, napomenuvš­i kako zbog ovakvog razvoja situacije Hrvatske sigurno neće biti samodostat­na kad je riječ o proizvodnj­i voća i povrća. “Mislim da u cijeloj ovoj priči da budemo samodostat­ni treba napraviti jednu strategiju i ozbiljno prići tome”, zaključio je.

 ?? ?? Hrvatska sigurno neće biti samodostat­na kad je riječ o proizvodnj­i voća i povrća, kaže Mato Brlošić
Hrvatska sigurno neće biti samodostat­na kad je riječ o proizvodnj­i voća i povrća, kaže Mato Brlošić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia