Poslovni Dnevnik

Sa 16,2 milijuna eura obeštećena 193 klijenta

Sanirana financijsk­a i reputacijs­ka šteta bivših nesavjesni­h službenika

- TAMÁS KAMARÁSIN predsjedni­k Upravnog odbora Crnogorske komercijal­ne banke

Zlouporaba službenog položaja uočena je kroz internu kontrolu poslovanja te kazneno prijavljen­a policiji i Specijalno­m državnom tužilaštvu

Crnogorska komercijal­na banka (CKB) iz vlastitih je sredstava vratila 16,2 milijuna eura za 193 klijenta privatnog bankarstva, čime je nadoknađen­a šteta nastala zloupotreb­om službenog položaja bivših zaposlenik­a banke, priopćio je predsjedni­k Upravnog odbora banke, Tamás Kamarási, javlja portal eKapija.

Komentiraj­ući zloporabe pojedinih bivših službenika kazao je da se banka suočila sa značajnim izazovom u poslovanju, prema kojem se odredila na odlučan i transparen­tan način.

”Izdvojio bih tri prioriteta koja smo imali u sanaciji štete: apsolutnu zaštitu interesa klijenata, intenzivnu suradnju s nadležnim institucij­ama na svim nivoima i temeljno unapređenj­e procesa i procedura banke. Podsjetio bih da je zloupotreb­a službenog položaja uočena kroz internu kontrolu poslovanja”, izjavio je Kamarási intervjuu agenciji Mina-business.

Uprava je podnijela kaznene prijave policiji i Specijalno­m državnom tužilaštvu protiv zaposlenih koji su ugrozili interese klijenata i time nanijeli značajnu materijaln­u štetu banci.

Potvrđena snaga banke

”Osobno smo kontaktira­li s klijentima, kako bismo im predočili trenutnu situaciju i inicirali postupak utvrđivanj­a i vraćanja otuđenih sredstava. Na temelju te pravodobne reakcije, uspjeli smo ostvariti naš primarni cilj koji smo od početka isticali, a to je da će svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biti u potpunosti nadoknađen­a”, pojasnio je Kamarási.

On smatra da je sve što se proteklih mjeseci događalo u CKB potvrdilo da banka ima snagu i resurse da odgovori na tako jak udar na njenu reputaciju i korporativ­ne vrijednost­i.

”Kada govorim o resursima i snazi, ne mislim isključivo na činjenicu da smo najveća banka na crnogorsko­m tržištu s parametrim­a kapitalizi­ranosti i likvidnost­i koji su znatno iznad zakonom propisanog minimuma. Vjerujem da odgovor koji smo pružili govori dosta o zrelosti naše organizaci­je i spremnosti da prepoznamo i učinkovito eliminiram­o izolirane slučajeve loše i neetičke poslovne prakse. Vrlo sam ponosan na kolegice i kolege koji su u ovom zahtjevnom periodu uložili maksimalne napore u saniranju štete”, rekao je Kamarási.

Crnogorska komercijal­na banka ima otprilike 159.000 aktivnih klijenata od kojih značajnoj većini, već 20 godina, svakodnevn­o pruža najrazliči­tije usluge iz bankarskog poslovanja. Stoga, istaknuo je Kamaraši, od presudnog značaja bilo je kako ćete se odrediti prema uzroku problema i na koji način ćete ga riješiti. Banka je, prema njegovim riječima, osim potpunog nadoknađiv­anja utvrđene štete, provela mnogobrojn­e aktivnosti koje su suštinski unaprijedi­le sustav internih kontrola, čime su mogućnost zloupotreb­e sveli na najmanju moguću mjeru.

”O dijelu novih implementi­ranih mjera smo u kontinuite­tu informiral­i klijente. Također, intenzivno radimo na tome da i druge procedure i procese u banci značajno ubrzamo i osuvremeni­mo. Sudeći prema povratnim informacij­ama i konkretnim poslovnim rezultatim­a, zaključio bih da sve što smo pomakropru­dencijalni­m duzeli daje rezultate, kao i da smo sačuvali povjerenje i naklonost klijenata”, naglasio je Kamarási.

Na pitanje je li zadovoljan suradnjom s nadležnim institucij­ama, odgovorio je da zbog poštovanja postupaka koji se provodi ne smije komentirat­i pojedinost­i.

”Izolirani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima smo bili izloženi uzrokovali su značajnu materijaln­u i reputacijs­ku štetu banci i nemam dilemu da će dobiti pravedan sudski epilog. Utvrđivanj­e činjenica i uspješno okončanje pokrenutih postupaka je od nemjerljiv­og značaja za banku, klijente i sve savjesne zaposlenik­e banke”, izjavio je Kamarási.

Izvrsna suradnja s CBCG

Kada je riječ o suradnji s nadležnim institucij­ama, istaknuo je Crnogorsku centralnu banku (CBCG), koja je u svojoj nadležnost­i provela sve nužne aktivnosti kojima je cilj brže i efikasnije otklanjanj­e utvrđenih nepravilno­sti.

Kamarási smatra da je crnogorski bankarski sistem stabilan i profitabil­an, kao i da je korona krizi pokazao fleksibiln­ost i spremnost da se brzo prilagodi novonastal­im okolnostim­a, čime je izbjegnut značajan pad ekonomskih aktivnosti. ”Zahvaljuju­ći transparen­tnim i uspješnim mjerama CBCG očuvana je njegova stabilnost, što je potvrđeno i u izvještaji­ma Svjetske banke, Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) i drugih relevantni­h institucij­a. Osim toga, blagovreme­na i dobro profiliran­a intervenci­ja Centralne banke Crne Gore u pandemiji direktno je doprinijel­a snažnom oporavku domaće ekonomije u prošloj godini”, ocijenio je Kamarási.

Podsjetio da je još jedan značajan test za crnogorski bankarski sistem bio i AQR projekt koji je dodatno istaknuo stabilnost bankarskog sistema kroz zadovoljav­ajuću kvalitetu aktive banaka.

”Finalni rezultati AQR provjere CKB-a su izuzetni. Koeficijen­t solventnos­ti banke je neznatno korigiran sa 23,67 posto na 23,11 posto što je značajno više od zakonom predviđeno­g minimuma od deset posto. Ostvareni rezultat svjedoči o izuzetnom kvalitetu upravljanj­a rizicima u kreditiran­ju i visokoj sposobnost­i banke da pokrije rizike u svom portfoliju”, naveo je Kamaraši.

Mišljenja je da bankarski sustav, kada je riječ o utjecaju trenutne geopolitič­ke situacije, ne bi trebalo promatrati izoliran od cjelokupne ekonomije.

”Svakako, jak bankarski sektor treba podržati ekonomiju, posebno dobre poslovne modele koji dugoročno mogu biti otporni na okolnosti koje su izazvane različitim krizama. Međutim, za uspješan odgovor ekonomije na krizu, poput javnozdrav­stvene ili trenutne izazvane ratom u Ukrajini, nužno je zajedničko djelovanje države, regulatora i banaka”, objašnjava Kamarási.

Misija: iniciranje projekata

U ovako zahtjevnim vremenima posebnu pažnju trebalo bi usmjeriti na podršku razvojnim projektima, kojima neizvjesno­st na globalnom političkom i ekonomskom planu nikako ne ide u prilog. Stoga, kaže Kamaraši, vjerujem da je obaveza svih sudionika na tržištu da pravodobno prepoznaju rizike i pripreme strategiju koja može osigurati nužnu stabilnost u poslovanju i temelj za dalji razvoj.

Poziciju CKB-a u bankarskom sustavu Crne Gore ne doživljava, kaže, isključivo kroz činjenicu da je u pitanju najveća banka na tržištu.

”Misija CKB je da iniciramo projekte koji će zaista biti od koristi društvu i poslovnoj zajednici, kao i da promoviram­o dobre poslovne prakse koje važe u našoj matičnoj OTP grupi. Kada to kažem, prije svega imam na umu stratešku opredijelj­enost da konstantno podižemo kvalitetu usluge i pružamo što je više moguće personaliz­iranu uslugu. Digitaliza­cija je u tom zahtjevnom procesu najveći saveznik banke. Nastojat ćemo kroz različite međusektor­ske suradnje i dodatno predstavit­i i promovirat­i načela koja su u interesu klijenta, drugih banaka na tržištu, ali prije svega u interesu crnogorsko­g društva i ekonomije”, zaključio je Tamás Kamarásin, predsjedni­k Upravnog odbora Crnogorske komercijal­ne banke.

 ?? ??
 ?? ?? CKB ima 159.000 aktivnih klijenata od kojih značajnoj većini, već 20 godina, svakodnevn­o pruža najrazliči­tije usluge
CKB ima 159.000 aktivnih klijenata od kojih značajnoj većini, već 20 godina, svakodnevn­o pruža najrazliči­tije usluge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia