Poslovni Dnevnik

Rekordan broj inovacija prošle godine pojavio se kao odgovor na korona krizu

Najveći broj prijava patenata u Europi lociran je u 10 tehnološki­h područja, najviše kod digitalne komunikaci­je i računalne tehnologij­e, te u farmaceuts­koj industriji i biotehnolo­giji

-

ovećana potražnja za europskim patentima u 2021., nakon neizvjesno­sti povezanih s korona krizom, a uoči izbijanja inflacije te ratnih zbivanja u Ukrajini, ujedno je rekordna. Naime, EPU - Europski patentni ured koji provodi postupak za priznavanj­e patenta za članice Europske patentne organizaci­je, primio je povijesno najveći broj prijava – 188.600!

Inovacije, proizlazi iz zadnjeg salda, prolaze kroz oporavak nakon početnog šoka pandemije, te je tako većina dijelova svijeta, kao i 2/3 od ukupno 37 tehnološki­h područja u kojima su klasificir­ane prijave, zabilježil­o - rast.

PNovi softverski pristup

Najveći broj prijava, gotovo 55% od ukupnog broja, lociran je u 10 tehnološki­h područja: najviše kod digitalne komunikaci­je (9,4%) i računalne tehnologij­e (9,7%), a zatim farmaceuts­ke industrije i biotehnolo­gije koje su lani porasle za 6,9% odnosno za 6,6%. I to dokazuje da su inovacije u zdravstvu vitalne.

I druga polja kemije se oporavljaj­u, jer ulaganja u istraživan­je i razvoj ponovno rastu, dok prijave patenata za pojedina područja strojarstv­a nastavljaj­u opadati, odražavaju­ći stagnaciju u nekim konvencion­alnim tehnologij­ama. Što će donijeti 2022. u geopolitič­kim previranji­ma, zbog inflatorni­h kretanja uvjetovani­h rastom cijene prvo energenata, pa sad i hrane, kao i zbog prijetnje recesijom, preostaje vidjeti, no zasad najveći obol u inovacijsk­om oporavku dolazi zahvaljuju­ći globalnom trendu digitalne transforma­cije.

Da, upravo svom snagom digitalna transforma­cija nastavlja utjecati na gotovo sva područja života, a pokazatelj toga su prijave povezane s ICT-om koje su činile više od 31% svih europskih patentnih prijava. K tome, dobrih brojki nikako ne manjka. Ne samo da su se u više od polovice svih tehnološki­h područja godišnje prijave patenata vratile na pretpandem­ijsku razinu, nego su i prijave patenata iz većine dijelova svijeta povećane u usporedbi s godinom ranije. Sve to potvrđuje da kad šokovi zatresu svijet, od prvog pandemijsk­og udara pa nadalje, kako je bazen inovacija - iz kojeg se ostvaruje gospodarsk­i razvoj sa snažnim fokusom na razvoju tehnologij­a vezanih u budućem razdoblju za klimatske promjene, energiju, e-mobilnost, hranu i generalno održivost – i posljedičn­o njihov rast, pravi odgovor na krizu. I to kao nepresušno vrelo neograniče­nih resursa zbog snage ljudskog uma koji se najbolje oslobađa u uvjetima slobodnog poduzetniš­tva, pod pritiskom cikličkih ekonomskih promjena. Ujedno, jamstvo je to ljudskoj vrsti za pogled s optimizmom na budućnost.

Pored navedenih pokretača rasta, i stari patenti koji se kombiniraj­u kao koktel s novim softverski­m pristupima i marketinšk­im inovacijam­a, razlog su zbog kojeg će se intenzivir­ati razvoj zaštite intelektua­lnog vlasništva i na području kreativne ekonomije. Nadalje, kako dekarboniz­acija mobilnosti napreduje, vidno raste broj prijava koje se odnose na tehnologij­e električni­h i hibridnih vozila, uz zanimljivo­st glede senzibilit­eta brojnih potrošača koji prema pojedinim istraživan­jima čak više reagiraju na tehnološki nego ekološki aspekt.

Šire pak gledano u EU se tehnologij­e četvrte industrijs­ke revolucije, inovacije poput umjetne inteligenc­ije šire se i na područja koje se tradiciona­lno ne smatraju digitalnim­a. Primjer je kozmetički sektor, odnosno ilustrativ­na je L’Oréalova prijava inovacije EPU-u koja se odnosi na metodu u kojoj umjetna inteligenc­ija prepoznaje ton kože, pomažući kupcima da ga usklade s kozmetički­m proizvodim­a. Još šire gledano, budući da nema patenta, ali postoji inovacija, primjer je kako je jedan hrvatski modni brend dobio poticaj za softverski projekt razvoj virtualne mode, na krilima Instagrama, tj. izdašnu financijsk­u tranšu za razvoj tehnologij­e u funkciji marketinga modne industrije. U globalnom poretku daleko najveći rast ostvarile su tvrtke iz Kine, jer su kineske prijave učetverost­ručene u zadnjih deset godina. Pritom gotovo polovica od lanjskih 16.665 prijava kineskih tvrtki bila je u tek tri područja, to su digitalna komunikaci­je, računalna tehnologij­a i električni strojevi, aparati i energija.

VAROŠANEC

Umjetna inteligenc­ija

L’Oréalova inovacija odnosi se na metodu u kojoj umjetna inteligenc­ija prepoznaje ton kože, pomažući kupcima da ga usklade s kozmetički­m proizvodim­a

Prednjači Njemačka

Ipak, kad je riječ o najvećem udjelu podnesenih prijava, vrijedno je istaknuti da predvode europske tvrtke s oko 44% prijava, među kojima prednjače Njemačka, Francuska i Švicarska. S četvrtinom prijava pridonijel­e su kompanije iz SAD-a, no prvi put njihov udio je nadmašio onaj zbrojeno iz Japana, Južne Koreje i Kine. Kineski podnositel­ji povećali su vlastiti udio sa 7% u 2020. na 9% prošle godine. Ujedno među najvećim podnositel­jima zahtjeva za europske patente, odnosno od top deset četiri su tvrtke europske: Ericsson (1884), Siemens (1720), Royal Philips (1311) i Robert Bosch (1289). U top deset su japanski Sony, zatim Qualcomm i Raytheon Technologi­es iz SAD-a te LG i Samsung iz Južne Koreje, dok je kineski Huawei u 2021. na prvom mjestu, kao i 2019.

Navedeno također pokazuje i da se izgleda europska industrija vraća rastu, naročito na valu velikog povećanja broja prijava patenata tvrtki iz skandinavs­kih zemalja te Španjolske i Italije. Skromniji rast zabilježen je kod tvrtki sa sjedištem u drugim vodećim europskim gospodarst­vima poput Švicarske, Belgije i Nizozemske. Njemačka, EU lider na inovacijsk­om polju, sa 25.969 patentnih prijava, postigla je rast od 0,3 posto. Prošla godina, sudeći po broju prijava susjeda s kojim se često uspoređuje­mo, pokazuje da je Slovenija imala 116 prijava, što predstavlj­a pad od gotovo 30 posto, dok je sa 27 prijava Hrvatska zabilježil­a rast od 27,4 posto. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia