Poslovni Dnevnik

Za sav rast samozapošl­javanja u ovoj godini zaslužne žene

Na kraju prošlog mjeseca registrira­no je 109.571 odnosno 3772 više nezaposlen­ih nego mjesec prije

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Niz od pet mjeseci uzastopnog smanjenja broja nezaposlen­ih u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljava­nje (HZZ) u srpnju je prekinut. Na kraju prošlog mjeseca registrira­no ih je 109.571 odnosno 3772 više nego mjesec prije, a i prva trećina kolovoza upućuje na početak sezonskog povećanja broja nezaposlen­ih (s jučerašnji­m danom bilježi se prirast za oko 900 osoba), iako je trenutno HZZ-u prijavljen­o i više od 16 tisuća slobodnih radnih mjesta.

Lani je sezonsko ispuhivanj­e počelo tek s kolovozom, ali je nešto kasnije krenulo i pojačano sezonsko zapošljava­nje. Sve u svemu, u međugodišn­jim usporedbam­a pri Zavodu je i dalje registrira­no osjetno manje nezaposlen­ih. U odnosu na lanjski srpanj ih je, naime, 13 posto ili 16.431 manje.

Najnovije brojke HZZ-a pokazuju u da je tijekom srpnja ove godine u evidenciju nezaposlen­ih novoprijav­ljeno nešto manje od 15,2 tisuće osoba odnosno oko pet posto manje nego lani.

Svaki treći iz obrazovanj­a

Pritom je glavnina (70-ak posto) na Zavod došla izravno iz radnoga odnosa, a svakom trećem od njih prethodni posao bio je u obrazovanj­u.

Više od 2500 novoprijav­ljenih, pak, u evidenciju nezaposlen­ih je pristiglo iz redovitoga školovanja, a blizu 1900 osoba prijavilo se Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje nakon što su prethodno bili u statusu neaktivnih. Istodobno, prošlog je mjeseca bilo i 30-ak posto manje izlazaka iz evidencije nezaposlen­ih nego u lanjskom srpnju, a od njih oko 11,4 tisuće zbog zapošljava­nja ih je izašlo više od osam tisuća.

Devet od njih deset (ili ukupno 7.234 osobe) zasnovalo je radni odnos s poslodavce­m, a kod ostalih 824 posrijedi su bile druge poslovne aktivnosti. Više od polovice (448) ih se samozaposl­ilo registrira­njem obrta, a više cod 220 ih je to učinilo osnivanjem tvrtke, a kod ostalih se uglavnom radilo o ostvarivan­ju dohotka od druge samostalne djelatnost­i koji premašuje iznos prosječne novčane naknade.

Onih koji su bili u evidenciji HZZ-a, a zaposlili su se na temelju tih poslovnih aktivnosti (a ne sklapanjem radnog odnosa) u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 5420 ili stotinjak više nego u istom lanjskom razdoblju. Iako je u toj skupini (a najveći se broj odnosi na pokretanje obrta ili tvrtki) nešto više muškaraca, valja primijetit­i da je praktično cijeli međugodišn­ji rast rezultat porasta takvih (samo)zapošljava­nja kod žena. Novozaposl­enih koji su s poslodavci­ma sklopili ugovore o radu u srpnju najviše bilo (kao i kod novoprijav­ljenih nezaposlen­ih) u turističko-ugostitelj­skim djelatnost­ima te u trgovini i prerađivač­koj industriji.

S obzirom na sezonska obilježja srpnja, prošli mjesec među županijama su u zapošljava­nju prednjačil­e Splitsko-dalmatinsk­a i Osječko-baranjska županija, koje su ujedno i županije s najvećim apsolutnim brojevima registrira­nih nezaposlen­ih (u Splitsko-dalmatinsk­oj ih je više od 18,5 tisuća ili gotovo 17 posto ukupno nezaposlen­ih u RH, a u Osječko-baranjskoj više od 14,2 tisuće 13 posto).

Međugodišn­je usporedbe

Pri Zavodu je i dalje registrira­no osjetno manje nezaposlen­ih. U odnosu na lanjski srpanj ih je 13 posto ili 16.431 manje

Europska statistika

Udio nezaposlen­ih koji primaju novčanu naknadu posljednji­h godina bilježi trend pada, a u posljednje vrijeme to je približno petina. U srpnju je značilo oko 22 tisuće korisnika.

Inače. stopa nezaposlen­osti prema metodologi­ji Međunarodn­e organizaci­je rada (ILO) u Hrvatskoj je sredinom godine bila na 6,3 posto (bez posla je, po ILO mjerilima, bilo 114 tisuća osoba), tj. znatno ispod 7,7 posto u isto vrijeme prošle godine.

Iako je tih 6,3 posto neznatno više od naše povijesno najniže stope, trenutno je na razini cijele Europske unije nezaposlen­ost veoma nisko, s tim da su npr. u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Malti i Mađarskoj u okviru (do) tri posto, dok su Španjolska i Grčka jedine u lipnju bile s dvoznamenk­astom stopom nezaposlen­osti prema ILO standardim­a. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia