Poslovni Dnevnik

Prijeti jesen stečajeva, prošli su dani potpora, a rezerve su iscrpljene

Na desetke mikro i malih poduzetnik­a pali zbog duga od nekoliko desetaka tisuća kuna

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Od ljeta 2021. na Trgovačkom sudu u Zagrebu među 1000 stečajeva velik je udio onih koji su otvoreni s imovinom neznatne vrijednost­i a dio vjerovnika kao i dužnika čiji su računi pod blokadom, činjenica da je sezona godišnjih odmora ne donosi mir. Stečajno tržište slijedom aktivnosti sudova ne miruje. Štoviše, vrlo je živahno i tako se pokazuje da ovog ljeta u stečajne ralje dolazi na desetke mikro i malih poduzetnik­a. To su oni koji su u ‘crvenom’ zbog nekoliko desetaka tisuća kuna, pa je pitanje zašto ih sami ne podmire. Ali, za dužnike bez imovine, to znači da se u brzoj proceduri primjenjuj­e mehanizam istodobnog otvaranja i zatvaranja stečaja. Za one druge otvara se prethodni stečajni postupak te imenuje privremeni stečajni upravitelj koji će ispitati ispunjavaj­u li stečajne uvjete, ali i pročešljat­i imovinu.

NVjerovnic­i kasno shvaćali

Isti scenarij s jeseni bi se mogao zahuktati: sve ovisi o razvoju prilika u gospodarst­vu kao i o poduzetnič­kom umijeću da se s novim prihodima do tada pokriju financijsk­e rupe u poslovanju te riješe blokade. Razdjelnic­a je rok od 120 dana, nakon čega Fina po zakonskom automatsku predlaže stečajnu proceduru, tako da je navedeni miks malih subjekata koji zbog malih iznosa blokada nestaju s poslovne scene produkt efikasnog zakonskog rješenja. Prije stupanja na snagu tog pravila, iskusni stečajni upravitelj­i prisjećaju se agonije vjerovnika i radnika. Postupci su bili otvarani prekasno, a za pojedine dužnike nakon čak više od 1000 dana blokade, pa tek kada su radnici završili na burzi vjerovnici su shvaćali problem niske razine namirenja. ”Prema SZ-u nakon 120 dana blokade slijedi Finin prijedlog za stečaj, a malima su očito prošli dani kad su dobivali potpore, iscrpili su rezerve i ako su smanjili obuhvat poslova, našli su se u blokadama”, navodi stečajni upravitelj Tomislav Đuričin.

U praksi ima iznimki da su pojedini žrtve prijevare, no češće je riječ o promašajim­a s odlukom da se upuste u poduzetniš­tvo. Nisu dobro razvili poslovnu ideju, a nakon debakla u praksi ne pokazuju dovoljno odgovornos­ti u podmirenju obveza.

”Podržavam sve koji pokušavaju razviti svoj biznis, no nema lako stečenog novca, a kada zaprijeti nesposobno­st plaćanja svaki bi poduzetnik trebao reagirati odmah, što znači prodati imovinu, sanirati dug i pošteno izaći iz te priče. Problem je što se otvara skup stečajni postupak za otvaranje stečajnog postupka u 2022. podnijela je Fina uz 1.279 zahtjeva za provedbu skraćenog

stečajnog postupka

i angažira sudski i stečajni aparat u uvjetima neznatne imovine, npr. jednog automobila koji kataloški vrijedi nekoliko tisuća kuna, umjesto da se vlastitim aktivnosti­ma podmire obveze i kroz pravila o jednostavn­oj likvidacij­i izbriše subjekt iz registra”, kaže odvjetnica i stečajna upravitelj­ica Marijana Sabljić čija analiza pokazuje da je od ljeta 2021. na zagrebačko­m TS-u oko 1000 stečajeva veliki udio onih koji su otvoreni upravo s imovinom neznatne vrijednost­i.

Čisti hrvatski model

Model 120 dana blokade pa zatim pravac stečaj nigdje drugdje u EU ne postoji, a u Hrvatskoj je na snazi od 2015.

prijedloga

Dosad pravedan i učinkovit

Manje je poznato da je model 120 dana blokade pa zatim pravac stečaj, čisti hrvatski model koji nigdje u EU ne postoji. Na snazi je od 2015. i do sada je pokazao ne samo efikasnost, jer je to bilo očekivano, nego čak i pravednost, ističe zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko, član Radne skupine za izradu novog SZ-a koji podsjeća je 120 dana period u kojem sam dužnik može procijenit­i isplati li mu se boriti i opstati na tržištu. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia