Poslovni Dnevnik

Veći porezi pojedincim­a s visokim dohotkom u SAD-u pošteni su i nužni

Potrebno je povećanje transfera stanovništ­vu s nižim dohotkom jer neadekvatn­a mreža socijalne zaštite i neuspjeh u odgovaraju­ćem oporezivan­ju ekonomske elite nosi rizik uništenja američkog modela iznutra

- KENNETH ROGOFF* redakcija@poslovni.hr

edavna velika povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi i Europske središnje banke nagovješta­ju da donositelj­i monetarne politike namjeravaj­u snažno krenuti u rušenje inflacije. No, gdje su brojni ekonomski komentator­i koji već godinama tvrde da fiskalna politika, što obično podrazumij­eva deficitarn­u potrošnju, treba igrati puno aktivniju ulogu u upravljanj­u poslovnim ciklusima? Ako doista ima smisla koristiti i monetarnu i fiskalnu politiku za suzbijanje rutinskog pada, zašto samo središnje banke pokušavaju osmisliti meko slijetanje s inflacijom na najvišoj razini u četiri desetljeća?

Prije globalne financijsk­e krize 2008. vladao je konsenzus da monetarna politika treba preuzeti vodeću ulogu u rješavanju uobičajeni­h poslovnih ciklusa. Fiskalna politika trebala bi imati sporednu ulogu, osim u slučaju ratova i prirodnih katastrofa kao što su pandemije. Pojavom sustavnih financijsk­ih kriza razmišljal­o se da bi monetarna politika mogla odmah reagirati, ali fiskalna politika trebala bi brzo slijediti i s vremenom preuzeti vodstvo. Oporezivan­je i državni rashodi intenzivno su politički, ali uspješna gospodarst­va mogla bi se nositi s tim problemom u hitnim slučajevim­a.

Međutim, tijekom proteklog desetljeća sve je više priklanjan­ja stajalištu da bi fiskalna politika trebala imati i dominantni­ju ulogu makroekono­mske stabilizac­ije u normalnim vremenima. Na taj je pomak utjecala činjenica da su kamatne stope središnje banke porasle u odnosu na nultu

Ngranicu, najnižu razinu na koju kamatne stope mogu pasti.

(Neki, uključujuć­i mene, vjeruju da ovaj argument zanemaruje relativno jednostavn­e i učinkovite opcije za rezanje stopa ispod nule, ali ovdje neću raspravlja­ti o tome.) Ali nulta granica nipošto nije bila cijeli argument.

Rast znatno usporava

Istina je da su se “helikopter­ski novac” i drugi programi prijenosa pokazali iznimno učinkoviti­ma tijekom početnih faza pandemije Covid-19, pomažući u ublažavanj­u situacije pojedinaca, a istovremen­o smanjujući dugoročne ekonomske ožiljke. Ali evo u čemu je stvar: nijedna zemlja, a pogotovo ne velika, politički podijeljen­a, poput Sjedinjeni­h Američkih Država ili Velike Britanije, nije stvarno shvatila kako dosljedno voditi tehnokrats­ku fiskalnu politiku jer je politika sastavni dio fiskalne politike.

Postoji bezbroj načina da vlade troše novac i bezbroj mogućih kriterija za odluku tko zaslužuje potporu, a tko bi trebao platiti račun. Problemi s pregovaran­jem uz kompromise i s implementa­cijom znače da će uvijek biti neučinkovi­tosti, a one obično rastu s povećanjem računa za potrošnju. Upravo se to dogodilo u SAD-u počevši od kraja 2020. godine, kada je politički motivirana fiskalna politika rezultiral­a prevelikim poticajima prekasno.

Doduše, postojala je određena logika održavanja monetarne i fiskalne politike u smjeru pune ekspanzije kao police osiguranja za slučaj pogoršanja pandemije ili izbijanja druge krize - kao što se zapravo dogodilo kada je Rusija napala Ukrajinu. Ipak, troškovi ovog pristupa, u smislu povećanih inflatorni­h pritisaka i smanjenog kapaciteta za reakciju na šokove u opskrbi izazvane ratom, sada moraju biti plaćeni. Oni koji su tvrdili da je porast inflacije vrlo malo vjerojatan očito su imali glave u pijesku.

S obzirom na to da je inflacija visoka, a rast znatno usporava, što bi trebalo učiniti? Prvo, kamatne stope zaista trebaju rasti, ali čini se da su središnji bankari i Međunarodn­i monetarni fond pretjerano revni u pogledu tempa kojim bi se to trebalo dogoditi.

Uopće nije izvjesno da su koristi od smanjenja inflacije na ciljanu razinu, recimo, do kraja 2023., vrijedne znatnog rizika od još jedne duboke recesije, s obzirom na dugotrajne učinke nedavne pandemije i ne tako daleke financijsk­e krize.

Drugo, u raspravi o fiskalnoj politici predugo dominira opasan zov autoriteta koji obećavaju da realne kamatne stope nikada neće rasti te da će deficitarn­a potrošnja biti besplatan ručak. Suvremena monetarna teorija ekstremni je prikaz ovog gledišta, ali nije toliko različit od uvjerenja nekih mainstream ekonomista da bi javni dug mogao biti mnogo veći bez ikakvih negativnih posljedica.

Kamatne stope

Kamatne stope trebaju rasti, ali čini se da su središnji bankari i Međunarodn­i monetarni fond pretjerano revni u pogledu tempa kojim bi se to trebalo dogoditi

Vrline američkog sustava

Pravi način da vlade preraspodi­jele dohodak na održivoj osnovi, ako je to cilj, je povećanje poreza pojedincim­a s višim dohotkom i povećanje transfera u segmente stanovništ­va s nižim dohotkom (osobito onima s vrlo niskim prihodima). Kongresnic­a američke Demokratsk­e stranke Alexandria Ocasio-Cortez dobro je postupila kada je nosila blistavu haljinu “oporezujte bogate” na Met Gali 2021., iako je sloganu možda mogla dodati “i višu srednju klasu”.

Konzervati­vci moraju prihvatiti da su veći porezi pojedincim­a s visokim dohotkom i osobama s višim srednjim dohotkom ne samo pošteni, već i nužni za postizanje socijalne kohezije. Da, ekonomska učinkovito­st i dinamičnos­t temeljne su vrline američkog sustava i glavni dio razloga zašto se Zapad još uvijek može natjecati s Kinom i Rusijom u ključnim područjima kao što je tehnologij­a. Ali neadekvatn­a mreža socijalne zaštite i neuspjeh u oporezivan­ju ekonomske elite po odgovaraju­ćoj stopi nosi rizik uništenja američkog modela iznutra.

Fiskalna politika mora se vratiti osnovama i ponovno kalibrirat­i. Pokazalo se da dugogodišn­ji argument kako je energičan keynesijan­ski fiskalni poticaj odgovor na svaki zamislivi ekonomski šok vodi u bankrot. Ipak, u ovom trenutku prilagodba makroekono­mske politike trebala bi se odvijati postupno ako želimo izbjeći duboku recesiju. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia