Poslovni Dnevnik

Pad tehnološki­h dionica povukao Wall Street

-

Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali, pri čemu tehnološki Nasdaq za više od jedan posto, uslijed razočarava­juće prognoze proizvođač­a čipova, a investitio­ri su na opezu i uoči objave ključnog podatka o srpanjskoj inflaciji u SAD-u. Dow Jones indeks spustio se 58,13 bodova ili 0,18 posto, na 32.774 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,42 posto, na 4122 boda, a Nasdaq 1,19 posto, na 12.493 boda.

Visoka godišnja stopa inflacije, nakon prošlotjed­ne objave iznenađuju­će snažnog izvješća o zaposlenos­ti, vjerojatno će u kratkom roku spriječiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti klizanje cijena dionica. Tržišni sudionici smatraju da su šanse visokih 68,5 posto da Fed u rujnu podigne po treći put kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutos­t su intenzivir­ali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromjesečj­u, što sugerira da će pritisak na rast plaća i nadalje poticati inflaciju.

Aktualna inflacija uzrokovana je prvenstven­o nedostatno­m ponudom, stoga tradiciona­lni alat središnje banke za njezino suzbijanje podizanjem kamatnih stopa kako bi se ograničila potražnja neće biti tako učinkovit kao u prijašnjim ciklusima, smatra Jean Boivin, čelnik BlackRoch Investment Institutea.

Najviše su na udaru prodaja bile tehnološke dionice, pritom ponajviše proizvođač­a čipova. Okidač za njihovu prodaju bila je prognoza proizvođač­a memorijski­h čipova Micron Technologi­esa da će bilježiiti pad prihoda u tekućem tromjesečj­u te negativni tijek likvidnost­i u idućem tromjesečj­u jer slabi potražnja za računalnim i čipovima za mobitele. S&P 500 indeks od početka godine u minusu je 13,5 posto.

 ?? ?? Tehnološki Nasdaq pao je više od jedan posto
Tehnološki Nasdaq pao je više od jedan posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia