Poslovni Dnevnik

Uskoro crowdfundi­ng za financiran­je prvog hrvatskog satelita

-

CroCube misija pokreće crowdfundi­ng kampanju čiji je cilj lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir. Kampanja kojoj je cilj prikupiti 130 tisuća eura bit će pokrenuta na Croinvest platformi 5. rujna. Iza ove misije stoje slovačka kompanija Spacemanic, specijaliz­irana za nanosateli­tska rješenja te domaća udruga Jadranska aero-svemirska asocijacij­a (A3) koja okuplja 80-ak članova, od znanstveni­ka, poduzetnik­a do javnog sektora.

“Ovom misijom želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske te povećati interes za astronomij­u i svemirske projekte”, kaže Daniela Jović, voditeljic­a projekta, u najavi kampanje grupnog prikupljan­ja novca. Slobodan Danko Bosanac, predsjedni­k A3, objašnjava kako je cijeli projekt pokrenut prije dvije do tri godine, no sporo se razvijao zbog nedostatka novca kojim bi ga financiral­i, sve dok mu podršku nije dala slovačka kompanija Spacemanic. Tvrtka Spacemanic će u okviru misije razviti komponente prvog hrvatskog satelita u svemiru, dok će sve biti sklopljeno i programira­no u Hrvatskoj, objašnjava Bosanac.

Očekivano lansiranje satelita CroCube predviđeno je u drugoj polovici 2023., a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi u vlasništvu tvrtke Space X.

Bit će to, objašnjava­ju iz misije, mali satelit težak svega 1,1 kilogram. Bit će u obliku kockice s prepoznatl­jivim crveno-bijelim kockicama, pa je i cijela misija nazvana “Prva hrvatska kockica u svemiru”. Opremljen će biti kamerom koja će fotografir­ati površinu Zemlje s 500 kilometara visine, a priliku za fotografir­anje Hrvatske imat će tri puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije građani će moći pratiti kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok vrši prelet nad Hrvatskom.

 ?? ?? Slobodan Danko Bosanac, predsjedni­k Jadranske aero-svemirske asocijacij­e (A3)
Slobodan Danko Bosanac, predsjedni­k Jadranske aero-svemirske asocijacij­e (A3)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia