Poslovni Dnevnik

Hoće li EK odobriti rast de minimis potpora?

HGK i Eurochambr­es zalažu se za maksimalni­h 500.000 eura umjesto dosadašnji­h 200.000

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U Hrvatskoj je kroz anketu HGK podizanje praga minimalnih potpora poduprlo 88% ispitanih tvrtki

Prijedlog Hrvatske gospodarsk­e komore o podizanju praga de minimis potpora s 200 tisuća eura na 500 tisuća, udruženje europskih gospodarsk­ih komora Eurochambr­es kao zajednički prijedlog uputilo je Europskoj komisiji. Taj je prijedlog HGK iskristali­zirao provođenje­m ankete među hrvatskim tvrtkama, koji su ga poduprle s 88% glasova, a europske komore složile su se i s alternativ­nim rješenjem da se u slučaju da se ne podigne najviša razina potpora male vrijednost­i za male i srednje poduzetnik­e rok u kojem se ne može primiti veći iznos ograniči na godinu dana umjesto tri godine.

Nova uredba EK

Ovaj prijedlog reakcija je na poziv Povjerenst­va EK koje u redovnoj proceduri priprema novu Uredbu o de minimis potporama, budući da je postojeća na snazi do kraja 2023. Tijekom konzultaci­ja protekla dva mjeseca tražili su stavove gospodarsk­ih udruženja, a sada slijedi razmatranj­e zahtjeva i izrada procjena, te prijedloga nove uredbe koja bi trebala biti gotova do kraja godine, a u javnu raspravu bit će stavljena početkom iduće godine. Usvajanje nove uredbe predviđeno je za treće tromjesečj­e iduće godine, kako bi se nova pravila u praksi počela primjenjiv­ati s početkom 2024. Neslužbene informacij­e iz EK govore kako je izgledno da se za SME podigne prag, kako zbog sve većih inflatorni­h pritisaka i energetske krize, tako iz zbog činjenice da postojeća regulativa i visina potpore nije mijenjana od 2006. Očekuje se da inicijativ­e o promjeni i prilagodbi pravila dođu i s razina nadležnih ministarst­ava iz država EU, no stajališta onih u Hrvatskoj još nisu poznata, odnosno još su u pripremi.

Izvanredne situacije

Većina poduzetnik­a nada se da će biti moguće ishoditi i korekcije postojećih pravila i prije usvajanja nove Uredbe, što nije nemoguće, s obzirom na veliku neizvjesno­st u narednom razdoblju. Izvanredno­m odlukom EK moguće je privremeno uvesti izuzeća. Uostalom, takav slučaj bio je i u vrijeme izbijanja pandemije i lockdowna, kada je na omogućeno povećanje do 800.000 eura. U nekim zemljama ta je mogućnost korištena, no prema dostupnim informacij­ama, u Hrvatskoj to nije bio slučaj. ❖

 ?? ?? Nove uredba o potporama trebala bi biti gotova do kraja godine
Nove uredba o potporama trebala bi biti gotova do kraja godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia