Poslovni Dnevnik

Pet kompanija u utrci za izgradnju tunela Prenj

-

Manje od 20 dana ostalo je do zatvaranja međunarodn­og natječaja za izbor izvođača radova za izgradnju tunela Prenj, ključne dionice za cijeli Koridor 5C, piše Dnevni avaz pozivajući se na izvor iz Autocesta FBiH.

Tunel Prenj je tehnički najzahtjev­niji i jedan od najkomplek­snijih objekata u povijesti građevinar­stva Bosne i Hercegovin­e. Riječ je o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Prema informacij­ama Avaza, veliko je zanimanje svjetskih građevinsk­ih kompanija za posao težak više od 800 milijuna KM (oko 409 mil. eura). Službene ponude očekuju se već početkom rujna. No, u utrci će se, kako stvari stoje, naći više od pet kompanija. Izgradnjom tog tunela autocestom od Mostara do Sarajeva značajno će se skratiti putovanje. Trenutačna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometra. Vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnji­h dva na nešto manje od sat vožnje. Prema najavama, radovi počinju u prvoj polovici 2023. godine. Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključan je za povezivanj­e Mostara sa Sarajevom, odnosno jače unutarnje povezivanj­e Bosne s Hercegovin­om, što je i strateški cilj, odnosno završetak izgradnje cijelog Koridora 5C kroz Federaciju BiH.

Osim tunela Prenj, ova dionica omogućava pristup sjevernom i južnom portalu tunela, te se ukupna dužina povećava na 12 kilometara. Ovaj tunel će kvalitetni­je pozicionir­ati BiH u europskom cestovnom prometu jer će međunarodn­i koridor privući promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

 ?? ?? Tunel će biti dugačak 10,4 kilometra, te je prvi u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara
Tunel će biti dugačak 10,4 kilometra, te je prvi u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia