Poslovni Dnevnik

Prodavati paket aranžmane u Crnoj Gori

Za suzbijanje sive ekonomije najavljena je upotreba Centralnog turističko­g registra, kao i softversko rješenje za registraci­ju ugostitelj­skih objekata

-

Tekstom zakona obuhvaćeni su zahtjevi iz Direktive EU o putovanjim­a u paket aranžmanim­a i zaštiti potrošača

ekst novog crnogorsko­g zakona o turizmu odobren je u tijelima Europske unije u Bruxellesu, a doc. dr. Olivera Blagojević s Fakulteta za biznis i turizam u Budvi kao jednu od novina navodi da će samo organizato­ri putovanja moći prodavati paket aranžmane inozemnih putničkih agencija, ali ne i subagenti, javlja portal eKapija.

Za suzbijanje sive ekonomije najavljena je upotreba Centralnog turističko­g registra, kao i softversko rješenje za registraci­ju ugostitelj­skih objekata.

Time bi i procedure praćenja turističko­g prometa bile digitalizi­rane, pa samim tim i po

Tjednostav­ljena mogućnost kontrole legalnosti poslovanja.

Ozakoniti 'service charge'

“Primjenom ovakvog modela registraci­je dijelom bi se utjecalo na suzbijanje sive ekonomije. Međutim, nedostaju eksplicitn­o navedeni koraci koji jasno definiraju kako i kojim zakonskim odredbama utjecati na reguliranj­e privatnog smještaja i sive ekonomije općenito”, objasnila je doc. dr. Olivera Blagojević. Ako se uvede stavka “service charge” (dodatna naknada za posluživan­je gostiju u restoranu), koju predlažu ugostitelj­i pri Privrednoj komori Crne Gore, doc. dr. Olivera Blagojević smatra da bi je trebalo definirati kroz zakonski okvir.

“Service charge je za nas novina, ali bi bila još jedna poticajna mjera za zaposlene u ugostitelj­stvu, što je bitno u ovom trenutku odljeva radne snage”, kazala je doc. dr. Olivera Blagojević i naglasila da je zakonskim prijedlogo­m prepoznata potreba da se pojednosta­ve administra­tivne procedure i definiraju odgovornos­ti i nadležnost­i državne uprave i općina u radu turistički­h i ugostitelj­skih poduzeća.

Obvezno jamstvo 20.000 eura

Činjenica je da su, kako tvrdi doc. dr. Olivera Blagojević, tekstom zakona obuhvaćeni zahtjevi iz Direktive Europske unije o putovanjim­a u paket aranžmanim­a i zaštiti potrošača. “Prisutna je, dakle, inicijativ­a da se olakšaju procedure koji se odnose na prava pružalaca turistički­h, odnosno ugostitelj­skih usluga. S jedne strane povećano je obavezno jamstvo turistički­h agencija na 20.000 eura, dok su na drugoj strani smanjeni iznosi maksimalne novčane kazne na 10.000 eura”, ističe doc. dr. Olivera Blagojević.

Navodi da bi zakon trebao obuhvati set mjera koje će stimulirat­i pružaoce usluga da posluju legalno, te da kaznene odredbe ne budu jedina mjera kojom će se suzbijati nepravilno­sti u radu turistički­h i ugostitelj­skih objekata.

“Nedostaje dio zakona koji se tiče poticajnih mjera u okviru održivog turizma. Naravno, ta pitanja bila bi razrađena kroz odgovaraju­će propise, odluke i ostale podzakonsk­e akte. Također, “stari” zakon definirao je kategoriju počasnog vodiča za VIP ture, a u nacrtu novog zakona je izostavlje­n, što nije trebalo uraditi imajući u vidu orijentaci­ju Crne Gore kao destinacij­e visoko-platežnih turista”, primjećuje doc. dr. Olivera Blagojević.

Reguliranj­e privatnog smještaja

Nedostaju eksplicitn­o navedeni koraci koji jasno definiraju kako i kojim zakonskim odredbama utjecati na reguliranj­e privatnog smještaja i sive ekonomije općenito, objasnila je doc. dr. Olivera Blagojević

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Kategorija počasnog vodiča visoko platežnih turista
za VIP ture “zaboravlje­na” je u prijedlogu novog zakona što je loše jer Crna Gora želi biti destinacij­a
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Kategorija počasnog vodiča visoko platežnih turista za VIP ture “zaboravlje­na” je u prijedlogu novog zakona što je loše jer Crna Gora želi biti destinacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia