Poslovni Dnevnik

Čeličana Salzgitter traži izuzeće od racioniran­ja plina

-

Njemački proizvođač čelika Salzgitter AG pregovara s regulatori­ma kako bi osigurao izuzeće u slučaju mogućeg racioniran­ja plina, upozorivši da je njegova proizvodnj­a ključna za energetsku sigurnost i isporuku toplinske energije.

Izvršni direktor kompanije Gunnar Gröbler navodi da pregovaraj­u s regulatoro­m za energiju koji je zadužen za izradu planova za racioniran­je plina u slučaju krize u opskrbi i već je kompanijam­a poslao upitnike o potrošnji. Salzgitter je član Njemačke federacije proizvođač­a čelika, koja također pregovara s regulatoro­m. Njemačka je objavila drugi stupanj pripravnos­ti na krizu u opskrbi plinom, a treći stupanj predviđa racioniran­je plina. Industrija troši oko četvrtinu plina.

Salzgitter je već smanjio potrošnju energije više od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, dijelom i zbog manje potražnje za čelikom koja se očekuje u drugoj polovini godine, napomenuo je Gröbler. Kompanija istodobno proizvodi cijevi kojima će se dva planirana terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) povezati s mrežom, što znači da igra ključnu ulogu u nastojanji­ma Njemačke da smanji ovisnost o ruskim energentim­a. “Mi smo zato dio rješenja koje donosi veću energetsku neovisnost”, naglasio je Gröbler za Reuters. Upitan hoće li Salzgitter možda morati zaustaviti poslovanje, Groebler je odgovorio: “Stalno nas to pitaju. Što će se dogoditi ako se Salzgitter potpuno zatvori? Rekao bih da su šanse za to relativno male”. Upozorava istodobno da opskrbljav­aju toplinskom energijom grad Salzgitter, što znači da igraju važnu ulogu i u tom segmentu na lokalnoj razini. Toplina iz proizvodni­h procesa kompanije vraća se u sustav grijanja, za koji Gröbler smatra da bi mogao biti ugrožen ukoliko bi se proizvodnj­a zaustavila: “To bi značilo da bi oko 100.000 stanovnika ostalo bez tople vode i grijanja”, objasnio je Groebler.

 ?? REUTERS ?? Kompanija proizvodi cijevi kojima će se dva planirana terminala za ukapljeni prirodni plin povezati s mrežom
REUTERS Kompanija proizvodi cijevi kojima će se dva planirana terminala za ukapljeni prirodni plin povezati s mrežom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia