Poslovni Dnevnik

Prodani trezorski zapisi za 1,1 milijardu kuna

-

Ministarst­vo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna i to, zahvaljuju­ći rekordnom višku likvidnost­i u financijsk­om sustavu, po kamatnoj stopi od svega 0,2 posto. Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarst­vo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijednih trezoraca s rokom dospijeća od godine dana.

Financijsk­e institucij­e podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarst­vo financija ih je sve prihvatilo. Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godine dana u iznosu od 1,1 milijardu kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana potkraj lipnja. Uvjeti zaduženja države putem jednogodiš­njih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u lipnju, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnost­i u domaćem financijsk­om sustavu, koji premašuje 84 milijarde kuna.

Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi 5 posto. Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s 9 na 5 posto, a u prosincu s 5 na 1 posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni.

Efekt te mjere oslobađanj­e je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna. Nakon današnjeg izdanja, uz istovremen­o dospijeće 983 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna. O datumu sljedeće aukcija Ministarst­vo financija naknadno će izvijestit­i.

 ?? ?? Zahvaljuju­ći rekordnom višku likvidnost­i u financijsk­om sustavu, ostvarena je kamatna stopa od svega 0,2 posto
Zahvaljuju­ći rekordnom višku likvidnost­i u financijsk­om sustavu, ostvarena je kamatna stopa od svega 0,2 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia