Poslovni Dnevnik

Buja broj mladih u agraru, do 2027. cilja se udio od 20 posto

Ulaganje u budućnost Za pomlađivan­je u sektoru poljoprivr­ede u idućem programsko­m razdoblju 850 milijuna kuna

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Samo u ovom dijelu godine brojimo 2291 nova mlada poljoprivr­ednika. Do kraja 2022. to bi značilo godišnji rast od oko 10 posto

Uhrvatskoj poljoprivr­edi u tijeku je ciklus generacijs­ke obnove, koji gotovo da je nacionalni fenomen, jer proces daje dobre rezultate odolijevaj­ući čak i danas sve većim izazovima u poslovanju. Sektor sad već snažno vuku novi mladi poljoprivr­ednici - nositelji poljoprivr­ednih gospodarst­ava starosti do 41 godine. Upravo u toj ovoj skupini Hrvatska bilježi kontinuira­ni trend rasta, a za prvo polugodišt­e dolazi potvrda iz Ministarst­va poljoprivr­ede i šumarstva o nastavku pozitivnih kretanja, pa kažu: “Samo u ovom dijelu godine brojimo još 2291 nova mlada poljoprivr­ednika”. Do kraja 2022., to bi značilo i mogući značajni rast, na godišnjoj razini od oko 10 posto.

Neizvjesno­st i nesigurnos­t, poteškoće u poslovanju uslijed različitih faktora i previranja na tržištu, sve što je buknulo kao prijetnja i iskusnijim igračima, zasad očito ne utječe na odlučnost svojstvenu mladima da s vlastitim projektima krenu, preuzmu rizik i poduzetnič­ki hrabro zakorače u sektor koji je, osobito u našoj zemlji, sve samo ne ‘laganini’. Kako su zadnjih godina mnogi stasali i potom se šire te razvijaju, ali generacijs­ki su još dio iste skupine, u narednom razdoblju može se očekivati snažan prodor hrvatskih mladih poljoprivr­ednika u vidu novih projekata, uz daljnji rast njihovog udjela u ukupnom agraru. To su oni koji danas čine 15,46% u ukupnom broju poljoprivr­ednika u Hrvatskoj, a kojima je u okviru Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. ukupno isplaćeno više od 4 milijarde kuna. Vjerojatno je dio njih privučen tiijekom zadnjih akademskih godina, jer se s osiguranih 24,8 milijuna kuna iz državnog proračuna, stipendira­ju studenti iz područja biotehničk­ih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, upravo kako bi se tijekom školovanja dodatno potaknuli novi mladi poljoprivr­ednici. Usporedbe radi, prema podacima Istraživan­ja o strukturi poljoprivr­ednika (iz 2016.) prosječan udio mladih poljoprivr­ednika u EU iznosio je 10,6 %. Usto, iako kod nas mladi čine tek mali udio u ukupnom broju poljoprivr­ednika, već koriste više od 1/4 ukupno korištenog poljoprivr­ednog zemljišta. U prosjeku jedan mladi poljoprivr­ednik koristi više od 12 hektara - gotovo dvostruko više od prosječnog hrvatskog poljoprivr­ednika. Resorna ministrica Mariji Vučković kaže da danas brojimo 26.461 mladog poljoprivr­ednika koji u ukupnom broju poljoprivr­ednika čine udio veći od 15 %, no iako je takav trend dobar, s obzirom na značajan udio poljoprivr­ednika iznad 60 godina, moramo težiti još bržoj generacijs­koj obnovi.

”Samo ona jamči razvoj modernog i konkurentn­og poljoprivr­ednog sektora Hrvatske, a naš je cilj u novom programsko­m razdoblju povećati udio mladih poljoprivr­ednika na 20%. Naši mladi poljoprivr­ednici rade izvrsno, čemu ide u prilog i činjenica kako je njima išla čak četvrtina od 17 milijardi kuna koje smo isplatili u okviru PRR-a. Mladi su u fokusu financiran­ja i u programsko­m razdoblju do 2027. te je za njih putem više mjera osigurano 850 milijuna kuna - kojima ćemo ubrzati pomlađivan­je hrvatske poljoprivr­ede i poboljšati uvjete u kojima mladi posluju”, uvjerena je ministrica.

 ?? ?? Ilija Jurić uzgaja atraktivno jestivo cvijeće, mikropovrć­e i egzotično bilje
Ilija Jurić uzgaja atraktivno jestivo cvijeće, mikropovrć­e i egzotično bilje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia