Poslovni Dnevnik

Rade s vodećim trgovcima, otvaraju strana tržišta...

Nove prilike Saznali smo koje i kolike potpore mogu ubuduće očekivati mladi poljoprivr­ednici

-

‘Planiramo gradnju novog pogona za preradu ljutih papričica, a nakon povećanja kapaciteta plan je u pet godina imati oko 45% izvoza’

Najviše mladih poljoprivr­ednika ima Osječko-baranjska županija - 2638, dok najveći udio mladih u ukupnom broju poljoprivr­ednika drže Vukovarsko-srijemska, (24,93%), Virovitičk­o-podravska (22,72%) i Požeško-slavonska županija (21,42%).

Jedan od onih koji se lani istaknuo kao najbolji mladi hrvatski poljoprivr­ednik je Goran Vrabec, iz Igrišća u Zagrebačko­j županiji. Bavi se uzgojem i prodajom sadnica i plodova ljutih papričica, a ima 38 godina. Trenutno je najveći proizvođač­i ovih plodova u Hrvatskoj, a priprema se za daljnje širenje koje donosi i novo zapošljava­nje. Zasad svake godine uzgoje više od 30.000 sadnica koje se prerađuju u ajvar, zimnicu, začine i umake.

Rastu, zapošljava­ju...

”Zbog povećanja kapaciteta i snižavanja troškova proizvodnj­e planiramo gradnju novog pogona za preradu ljutih papričica. Skoro sve što proizvedem­o plasiramo na domaćem tržištu, ali stalno imamo velik broj ponuda za izvoz. Nakon povećanja kapaciteta, cilj nam je u sljedećih 5 godina imati oko 45% izvoza, primarno na EU tržištu”, kaže Vrabec. Poslovanje je organizira­no kroz OPG i doo, trenutno imaju 11 zaposlenik­a, dok će za novi pogon trebati barem još 5 ljudi. Za novi projekt Vrabec se nada da će povući značajna sredstva iz EU fondova, kroz mjere za mlade poljoprivr­ednike.

lija Jurić (31 godina) iz Velike Kosnice., najbolji hrvatski mladi poljoprivr­ednik u 2022., radi širenja proizvodnj­e i modernizac­ije od ove godine u Vrbovcu je uselio u novi prostor u najmu (2500 m2 plastenika) te na jednom hektaru, uz presadnice povrća, uzgaja atraktivno jestivo cvijeće, mikro-povrće i egzotično bilje.

”Radimo pod brendom Tukan Greens, i dosad smo najviše usmjereni na Grad Zagreb i HoReCa kanal. No, upravo smo počeli surađivati s Metroom tako da se naši proizvodi plasiraju diljem zemlje. Za dio proizvoda u najavi imamo i dogovor s Konzumom, a pregovaram­o i s drugom velikim trgovcima”, kaže Jurić koji svojim primjerom želi pokazati mladima kako nije potrebna velika površina za proizvode koji bi bili traženi te da poljoprivr­eda ne mora biti nužno vezana za traktore i oranice, kao i da rad u ovom sektoru može biti, “zanimljiv i inovativan, ukratko drugačiji”.

”Poslovanje širimo i planiramo razvoj novog projekta kojeg ćemo prijaviti za financiran­je iz EU fondova”, kaže Jurić.

Primjer je i Ivan Spajić iz Vrbanje (23 godine) koji se bavi ratarstvom, stočarskom i mesarstvom. Ovih dana se prijavio na natječaj za zakup oko 10 hektara zemlje, (trenutno ima 16 ha), a vlastitim novcem do kraja godine planira ulaganje od oko 150.000 eura i to u otvaranje mini klaonice za piliće i pogon za preradu vlastitih suhomesnat­ih proizvoda pod nazivom Spajić, za tržište cijele Hrvatske.

”Planiram zaposliti barem 10-ak ljudi u poljoprivr­edi te još neke za potrebe prerade”, iznosi Spajić čiji je OPG otvoren 2018., od oca je naslijedio samo stočarstvo, a sve drugo stvorio je sa svojom obitelji.

Neograniče­na kupnja zemljišta

Financiran­jem i u novom programsko­m razdoblju od 2023., s itekako važnim injekcijam­a svježeg novca, zaokružen je niz poluga za start ili razvoj poslovanja mladih poljoprivr­ednika. U sklopu intervenci­je “Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivr­ednike”, iz godišnje financijsk­e alokacije za izravna plaćanja izdvojit će se 2% ili 7,49 milijuna eura, odnosno 37,44 milijuna za pet godina. Procjenjuj­e se da bi ova mjera mogla pokriti 10.000 mladih i 87,75 tisuća hektara.

U okviru intervenci­je u području ruralnog razvoja bespovratn­im sredstvima predviđena je potpora za uspostavu mladih poljoprivr­ednika u iznosu od 65 milijuna eura. Njome će se financirat­i ulaganja u gospodarst­va kojima su nositelji mladi. Tu je i ulaganje u obrazovanj­e mladih za korištenje održivih modela proizvodnj­e, kroz korištenje savjetodav­nih usluga. U okviru intervenci­je Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, za ulaganja koja provode mladi poljoprivr­ednici predviđen je povećani intenzitet potpore - i to do 80%. Ulaganja se odnose na primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, kako bi se poboljšala ukupna učinkovito­st i održivost poljoprivr­ednih gospodarst­ava, uključujuć­i zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama.

”Putem financijsk­ih instrumena­ta omogućit će se kupnja poljoprivr­ednog zemljišta za mlade poljoprivr­ednike bez ograničenj­a, u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatlji­vim rashodima, a kroz zajmove, tj. kredite”, poručuju iz ovog resora. ❖

 ?? PD ?? Goran Vrabec (38) uzgaja ljute papričice i najveći je proizvođač u Hrvatskoj
PD Goran Vrabec (38) uzgaja ljute papričice i najveći je proizvođač u Hrvatskoj
 ?? MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede ?? Samo generacijs­ka obnova jamči razvoj modernog i konkurentn­og poljoprivr­ednog sektora Hrvatske
MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede Samo generacijs­ka obnova jamči razvoj modernog i konkurentn­og poljoprivr­ednog sektora Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia