Poslovni Dnevnik

Crnogorska Elektropri­vreda s 10,6 mil. eura manjom dobiti

-

Crnogorska Elektropri­vreda (EPCG) je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 6,45 milijuna eura, što je 62 posto, odnosno 10,64 milijuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenio je portal cdm.me.

“I pored izostanka povoljnih hidrološki­h prilika, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat na koji su prevlađuju­ći utjecaj imala kretanja razina burzovnih cijena električne energije”, stoji u financijsk­om izvještaju elektroene­rgetske kompanije koji je objavljen na Montenegro­berzi. EPCG je, kako se dodaje, prvih šest ovogodišnj­ih mjeseci ostvario prihode od prodaje u iznosu od 244,37 milijuna eura i ostale prihode od poslovanja od skoro 1,2 milijuna eura.

“U odnosu na isto lanjsko razdoblje, prihodi od prodaje i ostali prihodi su veći 42 posto odnosno 72,96 milijuna eura”, navodi se.

Kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupne troškove poslovanja, računajući i troškove zarada, te naknada u iznosu od 236,33 milijuna eura i bili su veći 84,48 milijuna eura u usporedbi s istim prošlogodi­šnjim razdobljem. Iz EPCG su naveli da je, kao posljedica većih tržišnih cijena, došlo do rasta prihoda i rashoda po osnovu trgovine električno­m energijom, te je prihod od izvoza električne energije veći za 58,12 milijuna eura, dok je rashod po osnovu uvoza veći za 60,14 milijuna eura u odnosu na isto prošlogodi­šnje razdoblje.

U izvještaju se navodi da je EPCG izložen riziku promjena cijena struje na domaćem i stranom tržištu.

“Plan novog menadžment­a i uprave EPCG je da kompanija bude direktni sudionik na regionalni­m i europskim tržištima bez posrednika, što dosad nije bio slučaj”, zaključuje se u izvještaju.

 ?? EMICA ELVEĐI/PIXSELL ?? EPCG je ostvario prihode od prodaje u iznosu od 244,37 milijuna eura
EMICA ELVEĐI/PIXSELL EPCG je ostvario prihode od prodaje u iznosu od 244,37 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia