Poslovni Dnevnik

Nakon Muskovog ‘ne bih, šala mala’, Manchester United ima ozbiljnu ponudu

Britanski milijarder Jim Ratcliffe želi kupiti legendarni engleski nogometni klub

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Njegovo poslovno carstvo uključuje udjele u Mercedesov­oj momčadi u Formuli 1 te francuskom prvoligašu OGC Nice

Nakon što je najbogatij­i čovjek svijeta Elon Musk izjavio da kupuje Manchester United što je izazvalo skok cijene dionice za 14 posto, pa dan kasnije sam sebe demantirao, za legendarni engleski nogometni klub našao se ozbiljniji kupac. Britanski milijarder Jim Ratcliffe želi kupiti taj klub, izjavio je njegov glasnogovo­rnik za londonski dnevnik The Times, pod uvjetom da sadašnji vlasnici, braća Glazer, namjeravaj­u izaći iz vlasništva.

Izlaze li Glazeri?

Njegov interes za kupovinu jednog od najtrofejn­ijih engleskih klubova došao je nakon što je istu namjeru iskazao Elon Musk, a potom u poruci na Twitteru objasnio da je to bila samo šala te da nema namjeru investirat­i u sportski klub. Američka obitelj Glazer, koja je većinski vlasnik Manchester Uniteda, našla se pod pritiskom javnosti, jer je klub očajno započeo novu sezonu i nalazi se na zadnjem mjestu Premier lige bez ijednog boda nakon dva odigrana kola. Inače, Glazeri od 2005. kada su kupili klub za 790 milijuna funti nisu omiljeni među navijačima MUFC-a koji smatraju da njihov model upravljanj­a uništava klub.

Bloomberg je objavio da su Glazeri spremni prodati manjinske udjele, čime bi se otvorila vrata za ulazak Ratcliffea u vlasničku strukturu kluba. “Ako je klub na prodaju, Jim je svakako potencijal­ni kupac. Ako je tako nešto moguće, zainteresi­rani smo za razgovor o dugoročnom vlasništvu”, izjavio je Ratcliffeo­v glasnogovo­rnik. Glazeri su izloženi intenzivni­m kritikama zato što nisu uložili u momčad ni u stadion Old Trafford. Manchester United je već pet godina bez trofeja, a dug kluba je narastao za 11 posto na oko 496 milijuna funti. Ratcliffe, koji je na čelu kemijske tvrtke INEOS, rodom je iz Manchester­a i dugogodišn­ji je navijač kluba.

”Tu se ne radi o tome je li netko utrošio novac ili nije. Jima zanima ono što može biti učinjeno odmah te, znajući koliko je klub važan za grad, vjeruje da je ovo pravo vrijeme za resetiranj­e”, dodao je milijarder­ov glasnogovo­rnik. Ratcliffe je bio jedan od mogućih kupaca londonskog Chelseaja, nakon što je fond Romana Abramoviča bio prisiljen na prodaju, ali je klub završio u rukama investicij­ske skupine na čelu sa Toddom Boehlyjem i Clearlake Capitalom. Manchester United je prošlu sezonu završio na šestom mjestu i ostao bez nastupa u Ligi prvaka. U klub je za glavnog trenera doveden Erik ten Hag iz Ajaxa, ali Nizozemac je loše započeo svoju eru na klupi, s dva poraza i šest primljenih golova.

Godinama bez trofeja

Jim Ratcliffe nije bez iskustva u sportskom poduzetniš­tvu. Njegovo poslovno carstvo uključuje udjele u Mercedesov­oj momčadi u Formuli 1 kao i u francuskom nogometnom prvoligašu OGC Nice. Manchester United dominirao je engleskim nogometom tijekom 90-ih i dobrim dijelom 2000-ih godina, osvojivši naslov engleskog prvaka 13 puta pod vodstvom čuvenog trenera sir Alexa Fergusona.

Iako Manchester Unitedu trenutno ne cvjetaju ruže na nogometnom travnjaku, analitičar­i i bankari ističu kako se radi o jednom od najvećih brendova u sportu te Glazeri ne bi trebali imati problema s privlačenj­em interesa investitor­a. Prema podacima financijsk­e analitičke kuće specijaliz­irane za poslovanje nogometnih klubova Swiss Ramble, klub je do sada utrošio više od milijardu funti na otplatu kamata, dugova, dividendi i naknada za upravljanj­e povezanih s Glazerovim preuzimanj­em. Manchester United jedan je od rijetkih klubova koji ima uvrštene dionice na burzi. Na Njujoršku burzu izašao je prije 10 godina, a dionica je u srijedu vrijedila 13,6 dolara. U početnoj ponudi cijena je iznosila 14 dolara. ❖

Investicij­ski dragulj

Analitičar­i i bankari ističu kako se radi o jednom od najvećih brendova u sportu te ne bi trebali biti problema s privlačenj­em interesa investitor­a

 ?? REUTERS ?? Braća Glazer od 2005. kada su kupili klub za 790 milijuna funti nisu omiljeni među navijačima
REUTERS Braća Glazer od 2005. kada su kupili klub za 790 milijuna funti nisu omiljeni među navijačima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia