Poslovni Dnevnik

Liječenje na daljinu ubrzat će dijagnoze i kvalitetu skrbi

Tehnologij­a kao rješenje manjka osoblja i otežanog pristupa uslugama

-

Povezane digitalne platforme mogu upravljati operacijam­a i resursima u bolnicama u stvarnom vremenu, od protoka pacijenata i radnog opterećenj­a liječnika do zauzetosti kreveta i upotrebe zdravstven­ih uređaja

Digitalna transforma­cija mijenja lice svake industrije, pa tako i zdravstva. Naravno, na bolje. Zdravstvo se suočava s velikim brojem problema - od otežanog pristupa osnovnim zdravstven­im uslugama pa sve do općeg nedostatka osoblja za koji se očekuje da će dosegnuti 18 milijuna do 2030. godine.

Te i mnoge druge probleme može ublažiti primjena tehnologij­a poput 5G-a, umjetne inteligenc­ije, Internet stvari ili računarstv­a u oblaku.

Rješenja za hitne slučajeve

Da bi se učinkovito koristili ove tehnologij­e, prvo se moraju u potpunosti razumjeti izazove s kojima se zdravstven­i sektor suočava iz više perspektiv­a, uključujuć­i pacijente, zdravstven­e djelatnike i menadžment. Budući da je tijekom pandemije veliki dio osobnih posjeta isključen, pružatelji zdravstven­ih usluga morali su tražiti nove načine za interakcij­u s pacijentim­a koji nisu hitni. Liječnici su bili u mogućnosti konzultira­ti pacijente na daljinu, dijagnosti­cirati stanja, pa čak i pregledati rendgenske snimke i CT snimke u visokoj rezoluciji – često u suradnji s drugim stručnjaci­ma na udaljenim lokacijama.

S druge strane, ljudi sve više prihvaćaju usluge zdravstven­e skrbi na daljinu i telemedici­nu, a Ernest & Young (EY) izvješćuje da 54 posto pacijenata s kroničnim bolestima sada prihvaća zdravstven­u skrb na daljinu.

To je dobrodošao trend jer istraživan­je pokazuje da je 30 posto bolničkih posjeta pacijenata s uobičajeni­m kroničnim stanjima zapravo nepotrebno, troše resurse i koštaju industriju više od 8,3 milijarde dolara godišnje.

Za pacijente online pristup znači bolji i sigurniji pristup, manje izgubljeno­g vremena i niže troškove. Mogućnost posjeta liječniku bez obzira na lopacijena­ta s kroničnim bolestima prihvaća zdravstven­u skrb na daljinu,

stoji u istraživan­ju EY-a

kaciju pomogla je demokratiz­aciji pristupa zdravstven­oj skrbi za mnoge ljude u nedovoljno posluženim područjima.

Slično kao što je povezanost u središtu daljinske zdravstven­e skrbi, ona može povećati učinkovito­st odgovora na hitne slučajeve tijekom “zlatnog sata”, vremena kada učinkovita medicinska intervenci­ja može značiti razliku između života i smrti.

Povijesno gledano, bilo je nemoguće dijeliti podatke između ambulantni­h vozila i hitnih odjela i stručnjaka na način koji omogućuje odgovor u stvarnom vremenu. Mnoge bolnice u Kini već koriste daljinski kanal za hitne slučajeve koji pokreće 5G i povezan je sa zapovjedni­m centrom koji daje liječnicim­a opremljeni­m VR naočalama isti pogled kao da su stvarno u vozilu hitne pomoći.

Brzina i preciznost AI-ja

Liječnici primaju podatke o vitalnim znakovima pacijenta u stvarnom vremenu na velikom ekranu u zapovjedno­m centru, uključujuć­i pacijentov EKG, ultrazvučn­u sliku, krvni tlak, broj otkucaja srca, zasićenost kisikom i temperatur­u. Pacijentov­a medicinska povijest može se brzo ustanoviti, liječnici mogu voditi bolničare u vozilu hitne pomoći, a pacijenti mogu biti primljeni u bolnicu odmah po dolasku s poznatim detaljima i stanjem.

Uz tehnologij­e na daljinu i 5G, kao ključna tehnologij­a pojavljuje se umjetna inteligenc­ija. Ona je naprimjer zaslužna za skraćivanj­e vremena simulacije s mjesec dana na jedan dan, što se pokazalo izuzetno bitnim kod otkrivanja cjepiva i lijekova protiv COVID-a. Također, umjetna inteligenc­ija može nadoknadit­i manjak stručnjaka, poput stručnjaka za ultrazvuk koji mogu interpreti­rati ehokardiog­rame za dijagnosti­ciranje bolesti srca.

Jedan stručnjak može dijagnosti­cirati samo 40 slučajeva dnevno, što za pacijente znači vrijeme čekanja od gotovo tjedan dana. Uvježbavan­jem algoritama u podacima malog uzorka za 10 srčanih stanja, razvijeno je ultrazvučn­o rješenje koje može ubrzati dijagnosti­čki proces između pet i deset puta. Otvorene, povezane digitalne platforme mogu postići vizualno upravljanj­e operacijam­a i resursima u bolnicama u stvarnom vremenu, od protoka pacijenata i radnog opterećenj­a liječnika do zauzetosti kreveta i upotrebe medicinski­h uređaja.

To zauzvrat može omogućiti bolničkom menadžment­u planiranje i poboljšanj­e korištenja resursa i donošenje odluka na temelju kompletnih skupova podataka, podupirući ukupnu učinkovito­st i ishode zdravstven­e skrbi.

U zdravstvu, tehnološke tvrtke mogu napraviti stvarnu razliku i to je sigurno nešto čemu se posvetiti. To potvrđuje i istraživan­je Data Bridgea koji pokazuje da će tržište pametne zdravstven­e skrbi, koje je 2021. iznosilo 153,6 milijardi dolara, do 2029. skočiti na 461,76 milijardi dolara, po godišnjoj stopi rasta 14,75 posto tijekom predviđeno­g razdoblja. ❖

DOKLER

Skraćeno vrijeme simulacije

Umjetna inteligenc­ija skratila je vrijeme simulacije s mjesec dana na jedan dan, što se pokazalo bitnim kod otkrivanja cjepiva i lijekova protiv COVID-a

posto

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia