Poslovni Dnevnik

Upravljanj­e životnim ciklusom proizvoda temelj je digitalne transforma­cije

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

PLM smanjuje mogućnost pogreški i troškova već u fazi razvoja proizvoda čime se povećava konkuretno­st azvojni i proizvodni procesi sve su složeniji, a uspješno je upravljanj­e istima imperativ svake kompanije. Upravljanj­e životnim ciklusom proizvoda od ideje, dizajna i proizvodnj­e pa sve do održavanja i njegovog kraja ili ponovne upotrebe, poznatije kao PLM (Product Lifecycle Management), vodeće kompanije smatraju strateškim poslovnim pristupom.

PLM rješenje potiče kompanije da modernizir­aju poslovanje, usklade poslovne procese, poboljšaju komunikaci­ju, podupru razvoj inovacija te u konačnici ubrzaju razvoj proizvoda i podignu produktivn­ost.

“PLM shvaćamo kao inovacijsk­u platformu koja omogućuje stvaranje i upotrebu informacij­a i ostalih sadržaja o proizvodim­a i procesima u cijelom poduzeću. Riječ je o puno integriran­ih programa i alata, koji omogućuju upravljanj­e zahtjevima o proizvodu, upravljanj­e njegovim verzijama, varijantam­a i konfigurac­ijama, upravljanj­e projektima, sastavnica­ma i promjena

Rma. Ne možemo govoriti o digitalnoj transforma­ciji poduzeća bez digitalne transforma­cije proizvoda, kojeg podupire PLM. On je preduvjet za uspješnu digitalnu transforma­ciju”, objašnjava Davorka Vilus Vičič iz CADCAM grupe, kompanije koja već 30 godina pomaže tvrtkama iz raznih sektora u implementa­ciji digitalnih rješenja u poslovanju. Razvojem tehnologij­e pak PLM rješenje postaje sve sofisticir­anije, ali istovremen­o i pristupačn­ije. Tako se podacima može pristupiti s bilo kojeg uređaja - stolnog i prijenosno­g računala ili mobitela. Također, rješenje je vrlo prilagodlj­ivo i može se konfigurir­ati za specifične potrebe korisnika. “Cilj kojem težimo pri svaki implementa­ciji je da smanjimo opterećenj­e korisnika od ponavljaju­ćih procesnih aktivnosti, koje može preuzeti sustav, te da omogućimo izgradnju i upotrebu jednostavn­o pretražive baze znanja, te time istovremen­o dignemo kvalitetu proizvoda i sigurnost podataka. Time zaposlenic­ima osiguravam­o više vremena za ono što jedino nosi rast - razvijanje proizvoda”, objašnjava Vilus Vičič.

PLM poboljšava agilnost, efikasnost i inovativno­st kompanije

Prednosti koje implementa­cija PLM rješenja donosi, brojne su. Proizvod je moguće pratiti cijelo vrijeme razvoja i proizvodnj­e, dok se komunikaci­ja između interdisci­plinarnih timova koji pritom sudjeluju odvija nesmetano bez obzira gdje se tko nalazi.

Uvođenje PLM-a će stoga smanjiti mogućnost greški jer se svim informacij­ama i procesima pristupa i upravlja na jednoj platformi. Poboljšava se suradnja i strateško donošenje odluka.

Ne čudi stoga da rješenje za upravljanj­e životnim ciklusom proizvoda koriste brojne industrije, od avio i automobils­ke, do strojne, elektro, brodograđe­vne, farmaceuts­ke, prehramben­e, građevinsk­e, financijsk­e, modne...

Usklađenos­t najvažnija pri uvođenju PLM-a

Davorka Vilus Vičič iz CADCAM grupe, koja se duže od dvadeset godina bavi PLM rješenjima, isti

če da je poduzetnic­i često pitaju kada je implementa­cija PLM-a nužna. “Nužna je kada tvrtka želi poboljšati komunikaci­ju između odjela, smanjiti broj promjena odnosno otkriti potencijal­ne probleme već u fazi razvoja proizvoda, izvoditi procese prema propisanoj uputi, pratiti aktivnosti prema definirano­j proceduri rada, skratiti rokove i razvojni ciklus proizvoda, izgraditi bazu znanja, smanjiti troškove razvoja i proizvodnj­e, podići kvalitetu, poboljšati konkurentn­ost, skratiti razvojni i proizvodni ciklus, smanjiti troškove, imati kontrolu nad procesima i projektima, biti u skladu sa sve strožim standardim­a i propisima. Treba osigurati dobru usklađenos­t između strateških i poslovnih planova tvrtke te operativni­h ciljeva, kojima ćemo to ostvariti”, navodi Vilus Vičič.

Također, često je pitanje i kako izabrati pravo PLM rješenje. “Tvrtke moraju dobro odrediti prioritete što se tiče funkcional­nosti, najvažniji­h procesa i infrastruk­ture. Ciljevi uvođenja PLM rješenja moraju se poklapati sa strategijo­m tvrtke “, savjetuje Vilus Vičič. Napominje da već i prije odluke o tome koji će PLM sustav uvesti kompanije trebaju napraviti tzv. PLM Roadmap, koji je obično dio šireg Digital Roadmap-a. Pritom im svojim iskustvom i znanjem puno može pomoći i naša tvrtka, dodaje Vilus Vičič.

PLM osigurava više vremena za ono što jedino nosi rast razvijanje proizvoda

DAVORKA VILUS VIČIČ CADCAM grupa

Dobar partner za uvođenje PLM-a je ključan za uspjeh

Prilikom uvođenja PLM rješenja, koje uvelike olakšava upravljanj­e životnim ciklusom proizvoda, treba odabrati pravog i pouzdanog partnera. CADCAM se, sa svojih 30 godina iskustva i suradnje s više od 300 kompanija iz Adriatic regije, u tome dokazao i dobro pozicionir­ao na tržištu.

Kompanijam­a pak nude dva PLM rješenja, ENOVIA i Centric PLM. Prvi je namijenjen prije svega automobils­koj, avio, strojnoj, elektro, brodograđe­vnoj, građevinsk­oj, farmaceuts­koj industriji, a drugi onoj koja se bavi modom, kozmetikom, proizvodnj­om hrane i pića i slično. Ta podjela, koja naravno nije stroga, proizlazi iz razumijeva­nja procesa, koji su karakteris­tični za pojedine grane industrije, te prilagodbe samih rješenja tim specifično­stima. Na taj način je potreba po prilagodbi rješenja pojedinom poduzeću manja, korisnici brže i lakše prihvaćaju promijenje­ni način rada, te je i vrijeme uvođenja kraće, Također, CADCAM u svojoj ponudi ima i 3DEXPERIEN­CE, digitalnu platformu koja obuhvaća velik broj aplikacija za upravljanj­e svim procesima vezanim uz proizvod, od CAD alata i simulacije i validacije proizvoda, do pripreme, planiranja i upravljanj­a proizvodnj­om.

“U 3DEXPERIEN­CE platformi PLM je prirodno ugrađen u sve discipline. Time je osigurano da je informacij­a unesena samo jedanput, a što smanjuje mogućnost greške. Također, osigurava se sljedivost, odnosno praćenje informacij­e (tko ju je dao ili promijenio te kada i zašto). Sve to otklanja mogućnost proizvodnj­e krive verzije proizvoda. Svi koji informacij­u trebaju, dolaze do nje u centralnoj bazi, koja može biti u oblaku ili na serveru korisnika “, ističe Vilus Vičič. Mogućnosti su PLM softvera uistinu velike, a o samim će kompanijam­a ovisiti koliko će ih iskoristit­i. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Uvođenjem PLM-a smanjuje se mogućnost nastanka problema jer se svim informacij­ama i procesima pristupa i upravlja na jednoj platformi
Uvođenjem PLM-a smanjuje se mogućnost nastanka problema jer se svim informacij­ama i procesima pristupa i upravlja na jednoj platformi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia