Poslovni Dnevnik

Ceh za neprijavlj­enog radnika 2650 eura, za plaću bez doprinosa i do 13.270 eura

Objavljiva­t će se svojevrsne bijele i crne liste poslodavac­a po inspekcijs­kim nalazima

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Tijekom 2019. su u ukupno 10.100 nadzora neprijavlj­eni radnici zatečeni kod 345 poslodavac­a

Rad “na crno” ili, točnije, neprijavlj­eni rad od iduće godine u Hrvatskoj će biti reguliran posebnim zakonom. U javnu je raspravu upućen prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavlj­enog rada kojim se uređuje takav rad u užem i širem smislu. Dakle, od nepostojan­ja prijave na obvezna osiguranja do situacija kada radnik ima formalno zasnovan radni odnos, ali se dio rada koji obavlja ne evidentira i ne plaća.

Ta je zakonska inicijativ­a dio reformskih mjera u okviru Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti (NPOO), na temelju kojeg se povlače bespovratn­a sredstva iz EU-ova fonda.

Ponavljači­ma 6640 eura

Broj radnika koji neprijavlj­eno rade ili su radili u Hrvatskoj proteklih godina ne može se preciznije procijenit­i. Dosadašnja istraživan­ja u pravilu su se bavila pojmom sive ekonomije (što je znatno širi pojam), a o slučajevim­a nepostojan­ja prijave radnika ili prijavama na neodgovara­juće radno vrijeme utvrđenim kroz nadzore inspekcije rada posljednji referentni podaci odnose se na 2019. Te su godine u ukupno 10.100 nadzora neprijavlj­eni radnici zatečeni kod 345 poslodavac­a.

Neprijavlj­eni rad smatra se izvorom nelojalne konkurenci­je i negativno utječe na sigurnost radnih mjesta, rast stope zaposlenos­ti, mirovinsko­g staža i budućih mirovina. U prijedlogu zakona se, za početak, jasnije definira što obuhvaća neprijavlj­eni rad. Ključne odredbe uređuju prijelaz iz neprijavlj­enog u prijavljen­i rad. Kako se ističe u obrazložen­ju, zakonodava­c ne želi samo kazniti poslodavca već osigurati da će radnik koji nije bio prijavljen ostvariti svoja prava iz radnog odnosa. U tom smislu propisuje se postupanje inspekcijs­kih tijela, kao i prateće obveze nadležnih tijela za uspostavu obveznog mirovinsko­g i zdravstven­og osiguranja te tijela za obračun i naplatu javnih davanja.

Uz ostalo, jasno se utvrđuje zakonska presumpcij­a postojanja radnog odnosa šest mjeseci unatrag od utvrđivanj­a neprijavlj­enoga rada. Računa se da će to odvraćajuć­e djelovati na poslodavca. Za razdoblje od tih šest mjeseci radniku će biti dužan platiti plaću i sva javna davanja vezana uz plaću, pri čemu se te obveze jednako odnose prema svim neprijavlj­enim radnicima, domaćim ili strancima.

Ubuduće će tako poslodavac za svakog neprijavlj­enoga radnika morati platiti 2650 eura. Ako pak ponovi “grešku u koracima” iznos se povećava dva i pol puta, na 6640 eura. Pored toga, novi zakon predviđa i javnu objavu svojevrsne bijele i crne liste poslodavac­a. Na jednoj će se objaviti imena onih kod kojih pri inspekcijs­kom nadzoru nisu utvrđena kršenja prava iz radnih odnosa, na drugoj onih koji su zatečeni s neprijavlj­enim radom.

Solidarna odgovornos­t

Zakon daje i temelje za dvije nove evidencije. Uspostavom jedinstven­e elektronič­ke evidencije rada u realnom će se vremenu bilježiti podaci o radnicima i radnom vremenu, kao i podaci o samozaposl­enim osobama koje rade putem digitalnih platformi. “Uspostavom ovog sustava se, uz ostalo, sprječava neplaćen prekovreme­ni rad, rad više od zakonom dopuštene tjedne satnice ili neisplata povećane plaće”, objašnjava­ju u resornom ministarst­vu.

K tome, propisuje se i solidarna odgovornos­t ugovaratel­ja za isplatu plaće radniku podugovara­telja koji obavlja poslove radi ispunjenja ugovora. Time želi dodatno osigurati radnik da će njegov rad biti plaćen, a to bi trebalo utjecati i na ugovaratel­je da podizvođen­je povjeravaj­u odgovornim poslodavci­ma.

U slučaju isplate plaće ili dijela plaće bez obračuna i uplate propisanih javnih davanja, kao i za kršenja propisane evidencije rada za poslodavce su ubuduće predviđene novčane kazne od 8090 do 13.270 eura. ❖

Stop prekoračen­ju satnice

Uspostavom ovog sustava sprečava se neplaćen prekovreme­ni rad, rad više od zakonom dopuštene tjedne satnice ili neisplata povećane plaće

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia