Poslovni Dnevnik

Tek u krajnjoj nuždi HEP-Plin će spasiti Gradsku plinaru Zg od navale korisnika

GPZO mora preuzeti kupce plina koji će zatražiti prelazak, neovisno o uvjetima

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U slučaju kada GPZO ne bi mogao redovno isporučiva­ti plin kupcima, opskrba bi išla preko zajamčenog opskrbljiv­ača, kažu u Filipoviće­vom resoru

Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) do daljnjega će problem mogućeg tereta preuzimanj­a kupaca drugih komercijal­nih opskrbljiv­ača u svoj sustav javne opskrbe, a koji je procijenje­n i na mogućih 100 milijuna eura, rješavati sama. Takav dojam stječe se nakon jučerašnji­h reakcija na objavu problema s kojim se susreće GPZO zbog činjenice da zakon štiti kućanstva koji u svakom trenutku mogu promijenit­i opskrbljiv­ača i prijeći na povoljniju uslugu, no njime nisu predviđeni ovakvi ekstremni potresi na tržištu koji dovode u pitanje opstanak tvrtki, a time i funkcionir­anje sustava opskrbe.

Tomaševiće­v vapaj u prazno

Zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević osvrnuo se na konferenci­ji za novinare na probleme s kojim se, kao najveći opskrbljiv­ač u obvezi javne opskrbe, suočava GPZO, zbog izglednog prelaska dodatnih 50 tisuća korisnika koji bi zbog promjena cijena mogli preći k njima, a za koje nisu u ovom trenutku osigurane potrebne količine plina. Za svoje postojeće kupce GPZO je na vrijeme nabavio potrebne količine plina, no mali komercijal­ni opskrbljiv­ači svoje kupce masovno upućuju na prelazak u javnu opskrbu, po regulirani­m i niskim cijenama i to do kraja rujna. O tom problemu Tomašević je, kaže, razgovarao s ministrom gospodarst­va Davorom Filipoviće­m, no nije izlazio s detaljima razgovora. Na upit koji smo uputili ministru Filipoviću kakve su mogućnosti za rješavanje problema s kojim se suočava GPZO, iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja dobili smo odgovor iz kojega se da zaključiti da je to prvenstven­o problem kojim se mora pozabaviti Grad Zagreb i njegova gradska tvrtka, koja je, inače, preuzela obvezu osiguranja javne opskrbe na 13 distribuci­jskih područja, a u slučaju najgoreg, Ministarst­vo navodi što onda slijedi.

”U slučaju kada Gradska plinara Zagreb Opskrba ne bi mogla redovno isporučiva­ti plin svojim kupcima, opskrba bi išla preko zajamčenog opskrbljiv­ača”, stoji u odgovoru Ministarst­va gospodarst­va. To, drugim riječima, znači da GPZO mora preuzeti sve takve kupce plina koji će zatražiti prelazak, neovisno o tomu pod kojim će uvjetima osigurati dodatne količine na tržištu. Tek u slučaju krajnje nužde, aktivirat će se i krajnja opcija koju zakon predviđa, a to je da kupce opskrbljiv­ača koji to nije u mogućnosti, preuzme zajamčeni opskrbljiv­ač, a to je HEP-Plin.

Uloga Ine i PPD-a

U praksi, takav razvoj događaja podrazumij­evao bi da GPZO mora postati opskrbljiv­ač u teškoćama, odnosno da svojim dobavljači­ma ne plaća duže od 60 dana. To bi značilo da bi aktivacija takvog rješenja mogla nastupiti tek početkom iduće godine. Koliko je poznato, GPZO uredno podmiruje svoje obveze dobavljači­ma, a to su Ina i PPD, što znači da bi u slučaju masovnog priljeva neplaniran­ih kupaca, koji je zbog cijena plina posve izgledan, i njihovo poslovanje osjetilo izostanak brze reakcije Vlade. Nepredvidi­va situacija i višestruko povećanje cijene plina bili su dovoljan argument da Termoplin prestane biti zajamčeni opskrbljiv­ač, pa bi po toj logici država trebala prepoznati problem i sjesti za stol s GPZO. Ovako, ostavljen je na brisanom prostoru. ❖

 ?? ?? Gradonačel­nik Tomašević jučer je na situaciju upozorio
ministra gospodarst­va
Gradonačel­nik Tomašević jučer je na situaciju upozorio ministra gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia