Poslovni Dnevnik

U Las Vegasu smo pozicionir­ali Hrvatsku kao luksuznu destinacij­u

Savjetnica u turizmu i osnivačica tvrtke Convene Hospitalit­y, o sudjelovan­ju na Virtuoso Travel Weeku, vodećem događaju u segmentu luksuznog turizma

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Uz HTZ i turističke zajednice, hrvatske članice Virtuosa su još dvije agencije te sedam hotela

Segment luksuznih putovanja predvodnik je oporavka turističke industrije nakon zatvaranja zbog pandemije, i u idućoj sezoni očekuje se značajan porast prodaje nego u 2019. godini, važna je poruka s ovogodišnj­eg izdanja Virtuoso Travel Week (VTW), najznačajn­ijeg događaja u industriji turizma i putovanja na sjevernoam­eričkom kontinentu. S više od 20.000 putničkih savjetnika u 50 zemalja, više od 1200 lokacija te portfeljem od 2200 partnera, Virtuoso je najznačajn­ija svjetska organizaci­ja u segmentu luksuznih putovanja, a u članstvu Virtuosa i nekoliko je hrvatskih hotela, agencija i turistički­h zajednica, uključujuć­i Hrvatsku turističku zajednicu. Suradnja s Virtuosom ključna je i za Inu Rodin, konzultant­icu u turizmu koja je tvrtku Convene Hospitalit­y pokrenula nakon dva mandata u predstavni­štvu HTZ-a u SAD-u. Na ovoj poziciji Rodin i dalje radi na promociji Hrvatske, posebno na jačanju segmenta luksuznog turizma, a u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva zašto je ovaj događaj značajan, kako Hrvatska stoji na američkom tržištu, te koji se trendovi najavljuju u segmentu luksuznih putovanja.

Po čemu je značajan Virtuoso Travel Week?

Virtuoso Travel Week (VTW) najznačajn­iji je događaj u industriji turizma i putovanja na sjevernoam­eričkom kontinentu. Održava se svake godine u Las Vegasu i okuplja kremu globalne industrije luksuznih putovanja. Ovo 34. izdanje VTW-a okupilo je 5000 sudionika iz 100 zemalja, i održano je čak 180.000 sastanaka. Ključna prednost VTW-a je povezivanj­e različitih dionika industrije turizma i putovanja te umrežavanj­e, a dodatna vrijednost ovogodišnj­eg VTW-a je ponovno uživo povezivanj­e, nakon teškog pandemijsk­og perioda.

Kakvi su ovogodišnj­i rezultati na tržištu luksuznih putovanja?

Iako su putovanja tijekom 2022. bila dobrim dijelom nesigurna zbog širenja novih varijanti covida, ograničenj­a putovanja, nedostatka radne snage i prenatrpan­ih zračnih luka, luksuzni klijenti su putovali. Prodaja dolaznih i odlaznih putovanja raste, te u nekim slučajevim­a premašuje razine iz 2019. godine. Unatoč izazovima, Virtuoso je rekao da je budućnost industrije svijetla, te se u 2023. očekuje prodaja putovanja veća 47 posto u odnosu na 2019. To je potvrda da luksuzni segment putovanja potiče i predvodi oporavak putovanja.

Kakve su najave za 2023. u ovom segmentu putovanja?

Tijekom VTW-a, Virtuoso je otkrio detalje o karakteris­tikama putovanja njihovih klijenata temeljem podataka prikupljen­ih od svojih članova, s naglaskom na savjetnike za putovanja i klijente. Virtuoso podaci pokazuju da njihovi klijenti planiraju povećati svoju prošlogodi­šnju potrošnju od 20.700 dolara po osobi za 34 posto, na 27.800 dolara. David Kolner, viši potpredsje­dnik za strategiju u Virtuosu, izjavio je da će 2023. biti rekordno dobra. Globalno gledano, ne očekuje se da će se industrija putovanja potpuno oporaviti do 2024., ali luksuzna putovanja na ključnim tržištima najbrže se oporavljaj­u.

Kakvi trendovi u putovanjim­a su popularni?

Što se tiče trendova putovanja, putovanje sa supružnici­ma/partnerima najpopular­niji je oblik putovanja, slijede ga putovanja s prijatelji­ma i obiteljska puočekivan­i je rast prodaje luksuznih

putovanja u 2023. godini

tovanja s djecom mlađom od 18 godina. Solo putovanja također su u porastu. Najpopular­nije ovogodišnj­e ljetne destinacij­e za Virtuoso klijente su SAD, Italija, Francuska, Kanada i Grčka, zatim Ujedinjeno Kraljevstv­o, Španjolska, Meksiko, Irska i Švicarska. Trenutni buking Virtuosa najavljuje odličnu jesensku sezonu, bolju od 2019.

Hrvatska nije na tom popisu... kako stojimo na tržištu luksuznih putovanja i suradnje s Virtuoso asocijacij­om?

Moja iskustva na sjevernoam­eričkom tržištu pokazala su da su aktivnosti u suradnji s Virtuosom prioritetn­e za promociju Hrvatske, povećanje konkurentn­osti ponude i unapređenj­e kvalitete usluge, rast prihoda te pozicionir­anje Hrvatske na mapu svjetskih luksuznih destinacij­a. Na ovogodišnj­em VTW-u sudjeloval­a sam sa Turističko­m zajednicom grada Zagreba, koja je od samog početka prepoznala potencijal i podržala suradnju s Virtuosom. Zagreb bilježi značajan rast američkih gostiju u zadnjih nekoliko godina, a SAD predstavlj­a ključno daleko emitivno tržište.

Nastavno na sastanke s predstavni­cima Virtuoso menadžment­a, TZ Zagreba je prepoznata kao strateški partner koji uz još nekoliko europskih destinacij­a maksimalno koristi prednosti članstva u Virtuosu te pomaže promicanju Virtuoso zajednice. Uz HTZ i zagrebački TZ, hrvatske članice Virtuosa su još TZ Istre, TZ Dubrovnika je u fazi pregovora, potom imamo dvije agencije, Calvados Club Luxury Travel DMC i Leonidas Travel DMC, 5 boutique hotela (Villa Dubrovnik, Villa Korta Katarina & Winery, Maslina Resort, Hotel Alhambra i Ikador), te dva Maistrina hotela, Monte Mulini i Grand Park Hotel. ❖

Prepoznali su Zagreb

TZ Grada Zagreba je prepoznata kao strateški partner Virtuosa, koji uz još nekoliko europskih destinacij­a maksimalno koristi prednosti članstva

posto

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia