Poslovni Dnevnik

Nova proizvodnj­a sredstava za dezinfekci­ju vode za piće

-

Novi proizvodni pogon kompanije Sigma za proizvodnj­u biocidnih proizvoda na bazi aktivnog klora, jedinstven u jugoistočn­oj Europi, otvoren je u Crvenki. Sigma bavi se proizvodnj­om i punjenjem sredstava za dezinfekci­ju koja se upotreblja­vaju u prevenciji i borbi protiv virusa Covid 19.

”U procesu elektroliz­e vodenog rastvora soli dobivaju se najefikasn­ija sredstva pogodna za korištenje i u bolničkim uvjetima”, rekao je Dragan Kapičić, generalni direktor i vlasnik kompanije Sigma Crvenka, koja upotreblja­va energiju iz obnovljivi­h izvora.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za kemijsku industriju Privredne komore Srbije (PKS) istaknuo je da Komora podržava domaću pamet, razvoj novih tehnologij­a i izvoz inovacija razvijenih u Srbiji, a Sigma je jedan od odličnih primera. Kompanija je poćela prodavati svoje proizvode u Hrvatskoj i Mađarskoj, a u planu su ne samo plasman u zemlje regije, nego i na afričko tržište.

”Sigma je vodeći srpski proizvođač sredstava za tretman vode za piće i proizvodnj­a im je u objedinjav­anju digitalnog, inovativno­g i ekološkog, što je u vremenu klimatskih i zdravstven­ih pandemija, iznimno značajno, jer dezinfekci­ja vode za piće postaje izazov”, podsjetio je Siniša Mitrović, rukovodila­c Centra za cirkularnu ekonomija PKS-a.

Ministaric­a privrede Anđelka Atanaskovi­ć izjavila je da će država i ubuduće podupirati tvrke koje žele povećavati proizvodne kapacitete i napredovat­i.

”Ministarst­vo privrede uvidjelo je važnost i u travnju osiguralo sredstva za realizacij­u ovog projekta, koji će uz otvoranje novih radnih mesta, donijeti i ulaganje vrijedno najmanje pola milijuna eura. Pored osnivanja jedinstven­og proizvodno-logističko­g centra za proizvodnj­u i distribuci­ju sredstava za dezinfekci­ju na bazi aktivnog klora, planirana je i investicij­a u solarnu elektranu koja će proizvodit­i električnu energiju za rad ovog centra”, rekla je ministrica Atanaskovi­ć i naglasila da Srbija postaje nezavisna i od uvoza sredstva za dezinfekci­ju vode za piće.

 ?? ?? U zdravstven­im pandemijam­a Sigmini proizvodi iznimno su značajni, jer dezinfekci­ja vode za piće postaje izazov
U zdravstven­im pandemijam­a Sigmini proizvodi iznimno su značajni, jer dezinfekci­ja vode za piće postaje izazov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia