Poslovni Dnevnik

Kružno gospodarst­vo u Hrvatskoj počinje u sektoru građevnog otpada

Gospodaren­je otpadom, uključujuć­i njegovo prikupljan­je i obradu, ključno je za povećanje kružnosti kod nas te će smanjiti negativne utjecaje odlagališt­a na okoliš i zdravlje ljudi

- SINIŠA MALUS redakcija@poslovni.hr

Proteklih smo mjeseci puno slušali o prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, a u sklopu te teme zasigurno ste primijetil­i i pojam kružno gospodarst­vo.

Radi se o modelu proizvodnj­e i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanj­a te recikliran­ja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće. Na ovaj način produžuje se životni ciklus proizvoda. U praksi, to podrazumij­eva smanjenje otpada na minimum. Kad proizvod završi svoj životni vijek, materijali od kojih je taj proizvod sačinjen zadržavaju se u krugu gospodarst­va dok god je to moguće. Ti materijali se iznova produktivn­o koriste, stvarajući tako daljnju vrijednost.

Tranzicija prema kružnom gospodarst­vu pridonijel­a bi smanjenju pritiska na okoliš, poboljšanj­u sigurnosti opskrbe sirovinama, povećanju konkurentn­osti, poticanju inovacija, jačanju gospodarsk­og rasta te stvaranju radnih mjesta. S druge strane, potrošači bi također dobili trajnije i inovativni­je proizvode koji bi povećali kvalitetu života i dugoročno im donijeli uštede.

Manje recikliram­o

Kad je riječ o tvrtkama, s obzirom na to da proizvodna poduzeća u EU prosječno troše oko 40% izdataka na nabavu materijala, zatvoreni krug kružnog gospodarst­va može povećati profitabil­nost, istovremen­o štiteći ih od fluktuacij­e cijena sirovih materijala. Naravno, potražnja za inovacijam­a potiče i stvaranje novih poslova i poduzetniš­tva.

U Hrvatskoj, međutim, model kružnog razvoja tek treba zaživjeti. Izvješće Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoj i Svjetske banke pokazuje da je stopa kružnosti hrvatskog gospodarst­va samo 2,7%, što znači da se više od 97% svih materijala koje svake godine trošimo ne vraća u gospodarst­vo kao sirovina.

Gospodaren­je otpadom, uključujuć­i prikupljan­je i obradu otpada, ključno je za povećanje kružnosti u Hrvatskoj te smanjenje negativnih utjecaja odlagališt­a otpada na okoliš, zdravlje ljudi i emisije stakleničk­ih plinova. Danas više od 56% komunalnog otpada završava na 108 aktivnih odlagališt­a u Hrvatskoj, što je znatno više od prosječne stope odlaganja komunalnog otpada u EU od 23%. Najveći udio u ukupnom otpadu u Hrvatskoj zauzima upravo komunalni otpad; stopa recikliran­ja komunalnog otpada u 2020. bila je tek 34%, u usporedbi s prosjekom EU koji je 2020. iznosio 48%.

Kad se govori o Hrvatskoj i onome što poduzima država, čini se da će na prvom mjestu u idućem razdoblju biti građevni otpad. Svjetska banka podupire Vladu RH u unaprjeđen­ju procesa gospodaren­ja otpadom. Vlada je odabrala sektor građevnog otpada i otpada od rušenja kao prioritetn­u kategoriju otpada za primjenu kružnih načela u gospodaren­ju otpadom, bez obzira na dobre rezultate u recikliran­ju ove vrste otpada (u 2020. stopa oporabe građevnog otpada u Hrvatskoj iznosila je 60%, dok je cilj EU za 2020. bio 70%). Ta je odluka potaknuta dvama razornim potresima koji su se dogodili 2020. i velikim količinama nastalog građevnog otpada.

Akcijski plan za kružno gospodarst­vo u sektoru gospodaren­ja građevnim i otpadom od rušenja, sa svim prijedlozi­ma mjera i aktivnosti, trebao bi biti gotov u rujnu, a prvi bi projekti, najavljuju iz Ministarst­va gospodarst­va, trebali zaživjeti već sljedeće godine.

Sigurno je da će i u Hrvatskoj i regiji mnoge kompanije, posebno one koje se već bave odvajanjem otpada i gospodaren­jem njime, tražiti načine za širenje. U svemu tome mogu im pomoći već postojeći modeli regionalne suradnje. Primjerice, NALAS je mreža udruženja jedinica lokalne samouprave iz jugoistočn­e Europe, koja okuplja preko 9000 jedinica lokalne samouprave iz cijele regije, i to Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i Turske. Utjecaj ima i Hrvatska jer je riječki gradonačel­nik Marko Filipović nedavno izabran za potpredsje­dnika NALAS-a.

Ova asocijacij­a pokriva prostor od preko 80 milijuna stanovnika pa se pridruživa­njem njoj otvaraju velike potencijal­ne prilike za širu prisutnost javnih, ali i privatnih dionika u regiji.

Jedan od glavnih ciljeva NALAS-a je upravo kružno gospodarst­vo, a tu je stanje među članicama iznimno slabo, s iznimkom Slovenije. Iako se neka načela ili dijelovi načela kružnog gospodarst­va mogu pronaći u određenim zakonskim propisima ili strateškim dokumentim­a u regiji, čini se da samo precizno zakonsko navođenje rokova i konkretnih obveza i postavljen­ih ciljeva mogu omogućiti brži prijelaz prema kružnoj ekonomiji.

Ogromna je to prilika i potencijal za privatne partnere koji bi zasigurno mogli ostvariti niz zanimljivi­h partnersta­va s pojedinim jedinicama lokalne samouprave u području kojeg pokriva

Komunalni otpad

Danas više od 56% komunalnog otpada završava na 108 aktivnih odlagališt­a u Hrvatskoj, što je znatno više od prosječne stope odlaganja komunalnog otpada u EU od 23%

NALAS. Poseban potencijal postoji u ostvarivan­ju konkretnih projekata iz segmenta javno-privatnog partnerstv­a, što je zasigurno zanimljivo privatnim partnerima zbog dugoročnog jačanja utjecaja u zajednici, a posebno utjecaja na donositelj­e odluka širom regije.

Energane na otpad

Novi Zakon o gospodaren­ju otpadom u potpunosti je Hrvatsku stavio u ciljeve kružnog gospodarst­va, svi ti ciljevi su implementi­rani u zakon. Dakle, moramo se ponašati kao i sve ostale članice Europske unije, a to je i u našem vitalnom interesu.

Gotovo svi veći europski gradovi izgradili su energane na otpad te tako, što je osobito aktualno, značajno smanjili emisiju ugljikovog dioksida. Spaljivanj­e otpada nije prepreka sustavnom razvitku projekata odvojenog sakupljanj­a i recikliran­ja. Energane na otpad, naročito u urbanim sredinama, jamče izbjegavan­je odlaganja otpada i istovremen­o, u kogeneraci­ji, proizvodnj­u električne i toplinske energije. No, za razliku od drugih država EU, u Hrvatskoj to kao da predstavlj­a problem.

O toj će se temi u hrvatskoj javnosti, vjerujem, raspravlja­ti znatno kvalitetni­je nakon što iduće godine bude realiziran projekt energane u Sisku. Uvjeren sam da će to biti novi početak za Hrvatsku i konačno kretanje u poželjnom smjeru kružnog gospodarst­va. ❖

 ?? ?? *Siniša Malus
Nekadašnji urednik u najvažniji­m hrvatskim medijima, konzultant za odnose s NR Kinom i pokretač poslovnog portala SEEbiz
*Siniša Malus Nekadašnji urednik u najvažniji­m hrvatskim medijima, konzultant za odnose s NR Kinom i pokretač poslovnog portala SEEbiz
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia