Poslovni Dnevnik

Inflacija ‘pojela’ 70 milijardi eura štednje

-

Inflacija je izbrisala pandemijsk­u ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarst­vo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine. Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživan­ja Ifo-a Timo Wollmershä­user.

No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnj­eg tromjesečj­a višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershä­user. “U drugom tromjesečj­u trend se nastavio gotovo nepromijen­jenim tempom”, rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija. Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da “osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarsk­i motor u Njemačkoj”, procjenjuj­e taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali “od sredine godine mnogi vodeći pokazatelj­i otkrivaju jasan učinak prigušivan­ja”, zaključio je njemački ekonomist. Podsjetimo, nedavno objavljeno istraživan­je Ifoa pokazalo je da je inflacija u Njemačkoj vjerojatno na vrhuncu. Ifov pokazatelj udjela kompanija koje planiraju povećati cijene u iduća tri mjeseca skliznuo je tako u srpnju na 47,4 boda, s 52,9 u lipnju i i 57,8 bodova u svibnju. U Njemačkoj je godišnja stopa inflacije mjerena harmonizir­anim indeksom potrošački­h cijena (HICP), u lipnju znatnije usporila, na 8,2 posto, s 8,7 posto, prema podacima Eurostata.

 ?? ?? To će gospodarst­vo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta
To će gospodarst­vo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia