Poslovni Dnevnik

Hrana bi mogla biti središnja točka u sma poljoprivr­ednike trebalo educirati i potica

Tehnologij­u učiniti pristupačn­ijom Prosječni godišnji prihod obiteljsko­g gospodarst­va u EU je gotovo 60 posto niži

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Klimatske promjene i time povezani gubitak bioraznoli­kosti negativno utječu na produktivn­ost svih sektora poljoprivr­ede i ribarstva

Poljoprivr­eda je jedna od temeljnih i najstariji­h ljudskih djelatnost­i koja osigurava hranu bez koje ne bismo mogli živjeti. Ona zauzima središnje mjesto u svjetskom gospodarst­vu čineći 10 posto globalnog BDP-a i 35 posto svih radnih mjesta. Trenutni sukob Rusije i Ukrajine dodatno je naglasio ranjivost prehramben­ih sustava i potaknuo potrebu rješavanja strukturni­h slabosti koje utječu na okoliš i hranu širom svijeta.

Međunarodn­o Izvješće o procjeni klimatskih promjena (IPCC) potvrdio je da su klimatske promjene i time povezani gubitak bioraznoli­kosti “utjecale na produktivn­ost svih sektora poljoprivr­ede i ribarstva, s negativnim posljedica­ma na sigurnost hrane i sredstava za život, posebno za najugrožen­ije”.

Uključiti sve dionike

Međutim, upravo bi hrana mogla biti centralna točka i svojevrsna determinan­ta rješavanja problema negativnog utjecaja na okoliš i razvoja inovativni­h rješenja koja će u tome pomoći. Razni međunarodn­i mehanizmi i okviri već su počeli djelovati u tom smjeru, pa je tako krajem prošle godine UN bio domaćin prvog summita o prehramben­im sustavima, a i na Konferenci­ji UN-a o klimatskim promjenama razmišlja se uključiti hranu i poljoprivr­edne sustave u formalne pregovore. Klimatski pametna i regenerati­vna poljoprivr­eda te digitalne inovacije već pokazuju prve rezultate u ublažavanj­u negativnih trendova. No, za neke opipljivij­e promjene bit će potrebno poticati i ubrzati usvajanje novih praksi i tehnologij­e. Iako poljoprivr­ednici upravljaju s više od pola ukupnih zemljanih površina i proizvode 95 posto hrane, oni čine čak 65 posto najsiromaš­nijih ljudi na svijetu. To je dodatni argument da se ubrza implementa­cija inovativni­h rješenja koja će socio-ekonomski biti prilagođen­a lokalnim zajednicam­a.

Izvješće, koje je Svjetski ekonomski forum (WEF) napravio u suradnji s Deloitteom i NTT Dataom, pokazalo je da bi se emisija stakleničk­ih plinova u EU smanjila za 6 posto kada bi samo 20 posto poljoprivr­ednika usvojilo postulate klimatski pametne poljoprivr­ede.

Također, popravilo bi se kvaliteta tla na 14 posto ukupnih površina, a poljoprivr­ednici bi povisili svoja primanja od 1,9 do 9,3 milijardi eura godišnje do 2030 godine. Izvješće donosi rješenja za ekonomske, institucio­nalne i tehnološke izazove koje trenutno ometaju promjene unutar EU poljoprivr­ede. U njemu stoji da “nijedna regija na svijetu neće biti pošteđena neposredne prijetnje međusobno povezanom sustava hrane, klime i prirodnog ekosustave”. Zbog toga, kažu, treba sve dionike prehram

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia