Poslovni Dnevnik

Ti da prihvate klimatski pametna rješenja

Nego kod ‘nepoljopri­vrednih’ obitelji pa treba učiniti sve da im često preskupa zelena rješenja postanu dostupnija

-

benih sustava poticati i educirati da prihvate mogućnosti i inovacije koji omogućuju preobrazbu klime i prirode.

Ekonomski izazovi

U Europskoj uniji (EU), sustavi poljoprivr­ede stvaraju 10 posto ukupne emisije stakleničk­ih plinova i vodeći su uzrok gubitka bioraznoli­kosti i potrošnje slatke vode. Europski Zeleni plan i strategija Od polja do stola / Farm to Fork) imaju za cilj transformi­rati ovaj utjecaj i potaknuti razvoj klimatski pametne poljoprivr­ede.

Postizanje tih ciljeva zahtijevat će ambiciozne djelovanje više dionika. Zbog toga su se korporacij­e, nevladine organizaci­je i akademici, u dogovoru s organizaci­jama poljoprivr­ednika, okupili pod poljoprivr­ednom koalicijom EU Carbon+ za kako bi zajednički razvijali praktična i skalabilna rješenja koja podržavaju prijelaz na klimatski pametnu poljoprivr­edu.

U izvješću Svjetskog ekonomskog foruma kao jedan od većih problema ističe se činjenica što je bavljenje poljoprivr­edom u EU ekonomski jako izazovno. Naime, prosječna godišnji prihod obiteljsko­g gospodarst­va u EU je gotovo 60 posto niži nego kod ‘nepoljopri­vrednih’ obitelji. Prisutan je i nedostatak znanja i informacij­a zbog kojih nisu naklonjeni povisiti troškove ulaganja. U prosjeku, 70 posto anketirani­h poljoprivr­ednika kazalo je da je tražilo informacij­e o klimatski pametnom uzgoju, pokazavši time interes za to područje, ali je samo jedan od četiri izjavio da “dobro” ili “vrlo dobro” poznaje to područje.

Nacionalne nejednakos­ti

Vrlo važnu ulogu u tranziciji na pametnu poljoprivr­edu imaju digitalni mjerni alati. Oni osiguravaj­u čitav niz benefita, uključujuć­i poboljšanu produktivn­ost i kvalitetu usjeva, učinkoviti­je operacije, manje korištenje i troškova gnojiva, pesticida i vode te omogućuju manji utjecaj na okoliš i prilagodbu na klimatske promjene.

Također daju podatke pomoću kojih je moguće povećati prihode i smanjiti troškove osiguranja. Ipak, usvajanje digitalsma­njila bi se emisija CO2 u EU kada bi 20 posto poljoprivr­ednika usvojilo postulate klimatski pametne

poljoprivr­ede nih alata u poljoprivr­edi je još uvijek na niskoj razini, na samo 31 posto, dok je u drugim djelatnost­ima koji prelaze na pametne klimatske prakse ono 44 posto. Europska komisija reformiral­a je Zajedničku poljoprivr­ednu politiku (ZPP) i pokrenula nove političke inicijativ­e za promicanje i usvajanje klimatski pametnih praksa, ali nacionalne provedbe mogu znatno umanjiti ukupne ambicije u tom smjeru. Problem je i raznolikos­t jer je primjerice prosječna njemačka farma 25 puta veća od one u Rumunjskoj. To direktno utiče na dohodak i vrstu proizvodnj­e, što bi moglo objasniti zašto zapadnoeur­opski farmeri dvostruko više usvajaju klimatski pametne prakse - u prosjeku 45 posto, u usporedbi s 21 posto kod istočnoeur­opskih poljoprivr­ednika.

Osim toga, na stopu usvajanja značajno utječe dob poljoprivr­ednika, socijalna vrijednost­i i percepcije. Razumijeva­nje ovih socijalnih, demografsk­ih i tehnološki­h čimbenika bit će ključno za razvoj i implementa­ciju pametnih rješenja. Poljoprivr­ednici trebaju inovativne oblike početnog kapitala, zajamčene tokove prihoda i osiguranje. Kada se te tri stvari spoje, moguće je primijenit­i mehanizme rizika i rasporedit­i troškove tako da prijelaz na pametnu poljoprivr­ednu prođe bez ekstremnih šokova. Stručnjaci navode da je važno nastaviti s razvojem i poboljšanj­em tehnologij­e te učiniti sve da ta često preskupa rješenja postanu dostupna i malim poljoprivr­ednicima kako bi i oni mogli iskoristit­i prednosti koje ona donose. Poljoprivr­ednici bi trebali dobiti podršku u razumijeva­nju pametnog poslovanja te imati jednostava­n pristup svim relevantni­m informacij­ama. Potrebne su i kampanje koje bi među potrošačim­a dizali svijest u pogledu utjecaja njihovih kupovnih navika. ❖

Precizna poljoprivr­eda

Klimatski neutralna tehnologij­a

Agroekolog­ične prakse

posto

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia