Poslovni Dnevnik

Zeleno gospodarst­vo je nemoguće ostvariti s papirima u radnom procesu

Stjecanje navike poslovanja bez papira već danas može postaviti temelje zelene budućnosti kakvoj težimo

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Danas su mikro, malim i srednjim poduzetnic­ima benefiti ready-to-use digitalnih rješenja dostupni na klik

Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivni­je govoriti o bespapirno­m poslovanju i digitaliza­ciji, postojao je određeni otpor među poduzetnic­ima koji su smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja. No, tvrtke koje su još prije nekoliko godina započele digitalnu tranziciju, dokaz su da je takav stav bio neopravdan. Danas mikro, mali i srednji poduzetnic­i uživaju benefit ready-to-use digitalnih rješenja koja im omogućuju veću automatiza­ciju rada i smanjenja troškova operativno­g poslovanja, ali i veću sigurnost.

Sve mojeRačun usluge; eRačun, mojeArhiv, digitalno upravljanj­e dokumentim­a kroz mojDMS ili automatske informacij­e o statusima blokade za sve kupce i dobavljače kroz uslugu mojBI, dostupne su im na klik. Subjekti koji su prepoznali prednosti ovih rješenja i koji su uspješno implementi­rali digitalizi­rane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanje­m pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, danas su nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikat­a.

Digitalna izvrsnost i društvena odgovornos­t

Među stotinjak nositelja ovog iznimnog priznanja je i tvrtka Trea Trade, jedna od vodećih kompanija u zemlji na području veleprodaj­e opreme za zavarivanj­e, plinskog i plazma rezanja, usluge robotskog navarivanj­a i zavarivanj­a, reparaturn­og zavarivanj­a, kao i najma opreme za zavarivanj­e te certifikac­iju zavarivača i pogona zavarivanj­a.

U poslovanje su eRačun uveli još 2016. godine, a za digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje, dodijeljen im je Premium zeleni certifikat.

“Priznanje koje smo dobili pokazatelj je da brigu o okolišu i zajednici u cjelini možemo provoditi u svim segmentima poslovanja. Kada smo započeli digitalnu tranziciju cilj nam je bio unaprijedi­ti poslovanje, ali i našim zaposlenic­ima pružiti više raspoloživ­og vremena za kvalitetno provođenje radnih zadataka”, istaknuo je Zoran Pilipović, direktor tvrtke.

Očuvanje okoliša kao poslovni identitet

Podsjetimo, projekt Zeleni certifikat pokrenuo je 2021. godine najveći privatni informacij­ski posrednik, mojeRačun, s ciljem da se oda priznanje subjektima koji su uspješno započeli proces prelaska na zeleno gospodarst­vo. Riječ je o nastavku, svojevrsno­j kruni ekoloških akcija koje mojeRačun provodi još od 2014. godine u suradnji s partnerima i korisnicim­a promoviraj­ući zeleno, bespapirno poslovanje i društveno odgovorno djelovanje.

Tvrtka Trea Trade pozitivan je primjer kompanije koja je prepoznala da kroz digitalnu tranziciju ne samo da štedi papir, nego da očuvanje prirode može ista

Zelenog certifikat­a i i 42 nositelja Premium zelenog certifikat­a servisa

mojeRačun knuti kao dio svog poslovnog identiteta. “Kroz uvođenje digitalnih procesa cilj nam je bio potaknuti i naše kupce i dobavljače da unaprijede svoje poslovanje, budu efikasniji i kroz naše digitalne dokumente ostvare uštede i na svom radu. Takav mali korak prema zelenim tehnologij­ama, veća obzirnost prema zaposlenic­ima i stjecanje navike poslovanja bez papira već danas mogu postaviti temelje zelene budućnosti kakvoj težimo”, smatra Pilipović.

nositelja

Rano prepoznali sve prednosti

Tvrtka Trea Trade je eRačun uvela još 2016. godine, a za digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje, dodijeljen im je Premium zeleni certifikat

Prednosti digitalnog poslovanja

Kao jedan od vodećih servisa svih vrsta strojeva za zavarivanj­e i opreme iz vlastitog proizvodno­g programa, tvrtka Trea Trade poznata je po tome konstantno ulaže u poboljšanj­e kvalitete, a isto traži i kod svojih poslovnih partnera. To podrazumij­eva praćenje inovacije u njihovom području djelovanja, no Pilipović ističe kako bez unaprjeđen­ja svih segmenata poslovanja, uspjeh može izostati.

“U poslovanju koristimo napredni elektronič­ki potpis što je najsigurni­ji način potpisivan­ja ugovora. Cilj nam je ostvariti potpunu digitaliza­ciju administra­tivnog procesa koji je neizostava­n segment zelenog gospodarst­va; primjerice povezati eRačun s ovjerom kroz mojDMS i potpuno izbaciti papir iz ureda”, kaže direktor Trea Tradea.

Bolji odnosi s kupcima

Ova kompanija vrijednost digitalnog poslovanja prepoznala je i kroz sudjelovan­je na PlatiMe, prvoj hrvatskoj platformi za otkup nedospjeli­h eRačuna.

Kao korisnici usluge moje

imaju mogućnost direktno izložiti poslane račune, a za prvi su ponudu dobili već u roku od 24 sata. Sudjelovan­jem na platformi, ističe Pilipović, ostvarili su bolje odnose sa svojim kupcima.

“Kroz PlatiMe naš kupac ima pogodnosti jer ga, kao dobavljač, smatramo tvrtkom koja redovito ispunjava svoje obveze i samim time si radi uštede. PlatiMe pomaže u smislu olakšanja i ubrzanja poslovanja, povećanja likvidnost­i, ali isto tako, što je jasno iz ovoga primjera, omogućuje poboljšanj­e odnosa s komitentim­a na obostrano zadovoljst­vo”, zaključio je Pilipović.

Digitalni svijet za zeleni planet

Servis mojeRačun uz Zeleni certifikat, u suradnji s partnerima i korisnicim­a kao što je tvrtka Trea Trade, provodi i druge projekte kojima želi osnažiti digitalno opismenjav­anje dionika u sferi gospodarst­va i javne uprave, ali i djecu. Uz projekt Zeleni certifikat, koji je usmjeren je na promociju ekološki osviješten­ih kompanija koje digitaliza­cijom i društveno odgovornim poslovanje­m ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu te oznaku “Digitalno potpisujem”, koja je prerasla u svojevrsta­n pokret tvrtki i pojedinaca koji aktivno koriste napredni elektronič­ki potpis, održavaju radionice “Digitalni svijet za zeleni planet” u vrtićima diljem Hrvatske.

Digitalnim opismenjiv­anjem najmlađih, cilj je dodatno ojačati temelje zelenoj budućnosti. ❖

 ?? PD ?? Zoran Pilipović, direktor tvrtke Trea Trade
PD Zoran Pilipović, direktor tvrtke Trea Trade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia