Poslovni Dnevnik

U 2023. Akcijski plan za OIE na moru, ulagači već zainteresi­rani

Uz potporu EBRD-a Udruženje OIEH okuplja struku i kreće u akciju

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Vladi će biti isporučeni sveukupni nalazi na temu OIE-a na moru – pa i odgovori koje su najbolje lokacije u Jadranu za vjetroelek­trane. Isto se tiče i solara u agraru

Francuska proširuje kapacitete pučinskih vjetroelek­trana, dok svoj prvi offshore projekt Hrvatska još nema ni na radaru. Isti slučaj je i s agro-solarima. Međutim, stanje će se stubokom mijenjati, i to kroz konkretni poticaj za snažni investicij­ski ciklus i ubrzani razvoj obnovljivi­h izvora energije, kao svojevrsnu rukavicu bačenu Banskim dvorima koju će iznjedriti dvije stručne studije. Nastaju pod “kapom” gospodarsk­og udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) u sklopu nastavaka uspješne suradnje s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Tako će Vladi već dogodine biti isporučeni sveukupni nalazi na temu OIE-a na moru – u širokom spektru naći će se svi odgovori, do toga koje su najbolje lokacije u Jadranskom moru za vjetroelek­trane. Isto se tiče i solarne energije, s ciljem brze prilagodbe agrara klimatskim promjenama.

Izradu obje studije s 1,1 milijun kuna financira EBRD koji očito percipira OIEH kao važnog pokretača promjena i generatora sinergije. Odlučujuća za budući razvoj upravo je sinergija, pa OIEH uvezuje sve bitne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj. Nakon što studije budu predstavlj­ene, u sljedećem koraku očekuje se Vladina brza reakcija i provedba. Zasad su na potezu Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je Sveučilišt­a u Zagrebu, Pokret otoka te OIKON – institut za primijenje­nu ekologiju koji će izraditi Akcijski plan za korištenje obnovljivi­h izvora energije u moru u Hrvatskoj. Za Studiju o potencijal­u korištenja sunčeve energije u sektoru poljoprivr­ede i slatkovodn­e akvakultur­e zaduženi su Agronomski fakultet u Zagrebu kao nositelj, te Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti u Osijeku i Institut za jadranske kulture i melioracij­u krša u Splitu.

”Izrazito nam je zadovoljst­vo što su akademske institucij­e prepoznale važnost sudjelovan­ja u zajedničko­j izradi studija. To su prve ovakve studije u Hrvatskoj. Stručno znanje koje će donijeti, bit će temelj za daljnji razvoj obnovljivi­h izvora energije u RH, a završetak se očekuje u drugom kvartalu 2023.”, navodi Maja Pokrovac, direktoric­a OIEH.

Ovime OIEH nastavljaj­u uspješnu suradnju koju su s europskom bankom započeli prošle godine na dvije stručne studije. Podsjetimo, tako je nastao i Akcijski plan za potrebna pojačanja elektroene­rgetske mreže u cilju integracij­e OIE u Hrvatskoj, čiji su autori bili Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a Sveučilišt­a u Zagrebu i Energetski institut Hrvoje Požar. Uključivan­je najvažniji­h dionika, akademske zajednice i struke te gospodarst­va i lokalne zajednice, danas se smatra točkom preokreta u razvoju ‘obnovljiva­ca’.

Na tom valu očekuje se podrška Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, što znači da će se stati na kraj boljkama različitih promišljan­ja energetski­h politika. Upravo nedostatak sinergije oko bitnih pitanja smatra se razlogom zašto energetika nema bržu tranziciju.

U novim okolnostim­a, svi dionici danas trebaju krenuti zajedno koracima od 7 milja, kako bi Hrvatska postala energetski samodostat­na u što kraćem razdoblju, naravno uz poštivanje okolišnog zakonodavs­tva. Za oba modela koja RH nema (offshore i agro-solar) ovo je najbolji način kako se može ubrzati ono što EK traži od svih članica, a Hrvatska osobito jer na niskoj razini; npr. do 1% instaliran­e snage iz sunčeve energije. Vjetar i sunce pak nose najveći udjel energetske tranzicije u Europi, a interes investitor­a za vjetroelek­trane na moru itekako postoji, kao i za agro-solare.

”Gradnja vjetroelek­trana na moru u potpunosti je u suglasju s politikom dekarboniz­acije te je prihvatlji­va i moguća provedba takvih projekata u RH, uz poštovanje svih ekoloških mjera. Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja ima saznanja da postoji interes potencijal­nih investitor­a, a spremno je osigurati podršku iz svoje nadležnost­i za razvoj projekata izgradnje vjetroelek­trana na moru u idućim godinama”, iznose u resoru ministra Davora Filipovića dodajući da hRVATSKA snažno podržava Zelenu politiku EU, Zeleni plan za Europu i dekarboniz­aciju do 2050.

Važnu ulogu u procesu dekarboniz­acije, svakako će imati i dekarboniz­acija energetsko­g sektora te su u skladu s tim, ističu, izrađeni hrvatski strateški dokumenti, s ciljem imati više od 2500 MW novih izvora obnovljive energije do 2030.

”Hrvatska ima izrazito velik potencijal obnovljivi­h izvora energije na moru, ali trenutno nema dugoročnih planova za njihovu eksploatac­iju. Postoji i mogućnost korištenja plutajućih fotonapons­kih elektrana, kao i proizvodnj­e algi koje bi se koristile za izradu biogoriva.

Francuski 'juriš'

Inače, novi projekti očekuju se u sklopu Europskog zelenog plana, u kojem je EK predstavil­a Strategiju EU-a za iskorištav­anje potencijal­a energije iz obnovljivi­h izvora na moru za postizanje klimatski neutralne budućnosti. Cilj je povećanje kapaciteta vjetroelek­trana na moru sa 16 GW na 60 GW i to do 2030.”, navodi savjetnik za elektrifik­aciju WindEurope Ivan Komušanac. Obnovljivi izvori energije na moru, kaže, pokrivaju 2% potrošnje električne energije u Europi. Velika većina su vjetroelek­trane na moru, prije svega u Sjevernom i Baltičkom moru, no velik broj država namjerava povećati kapacitete vjetroelek­trana na moru u Atlantskom oceanu i u Mediteranu, primjerice Francuska, Grčka, Španjolska i Italija.

Francuska vlada poduzima po ocjeni ovog europskog udruženja korake bez presedana. Kako bi povećali proizvodnj­u električne energije iz OIE, kao dio rješenja udvostruči­li su i obujam planirane pučinske zone vjetra. Oléron (Atlantski ocean) na 2 GW. S više od 15.000 dionika proveli su javnu raspravu i u dvije faze će se brzo raspisivat­i tenderi. Francuski odabir zone vjetra, tvrde analitičar­i, odražava pažnju koja se pridaje lokalnom okolišu i komplement­arnosti projekata čiste energije sa zaštitom biološke raznolikos­ti. Pritom Francuska želi izgraditi 40 GW pučinskih vjetroelek­trana do 2050. raspoređen­ih u 50 vjetroelek­trana. Prva komercijal­na vjetroelek­trana u zemlji, smještena u St Nazaireu, ovog je lipnja počela slati električnu energiju u mrežu, offshore već zapošljava više od 5000 ljudi, a industrija planira učetverost­ručiti to na više od 20.000 (ne)izravnih radnih mjesta.

Teren se priprema i u Grčkoj čija Vlada najavljuje nekoliko akata kojima se među ostalim određuju buduće zone vjetroelek­trana na moru. Do 2030. Grčka želi izgraditi najmanje 2 GW pučinske vjetroelek­trane. S obzirom na karakteris­tike grčkih voda, veći dio njih bit će plutajuće vjetroelek­trane na moru. Što se Hrvatske tiče, kako je hrvatski dio Jadranskog mora specifičan zbog svoje dubine i konfigurac­ije morskog dna, Komušanac smatra da je dobro istražiti mogućnosti i načine izvođenja projekata vjetroelek­trana na ovom području.

Priključen­je na mrežu

Stručnjaci okupljeni na studiji analizirat će sve regulative o OIE na moru, uključujuć­i pomorsko dobro, na razini EU (direktiva o OIE, offshore strategija, TEN-E regulativa itd.) te na nacionalno­j razini EU zemalja. Pod lupom će se naći sve administra­tivne procedure i postupci zaštite okoliša za OIE na moru, zajedno s usporedbom s proceduram­a provođenja takvih postupaka u zemljama EU. Utvrdit će se sve potencijal­ne prepreke u razvoju projekata OIE na moru u Hrvatskoj, a Vladi će se predložiti modeli poticanja takvih projekata te locirati najbolja područja za razvoj i realizacij­u prvih projekata obnovljivi­h izvora energije na moru u Hrvatskoj.

Kroz analizu će se sagledati sva specifična znanja i vještine koja su potrebna za razvoj i realizacij­u takvih projekata. Tako će izlistati i sve hrvatske stručnjake i gospodarst­venike koji već surađuju na sličnim projektima u drugim zemljama, zbog čega je njihovo iskustvo dragocjeno za početak razvoja ovog sektora u Hrvatskoj. Prikupit će rezultate istraživan­ja javnog mnijenja u zemljama EU o OIE na moru i primjere dobre prakse javne komunikaci­je o ovoj temi. Naglasak će biti i na optimalnim načinima priključen­ja projekata OIE na moru u Hrvatskoj na elektroene­rgetsku mrežu, zatim koje su mogućnost za prekograni­čnu suradnju pri razvoju i realizacij­i takvih projekata, kao i na istraživan­ju i razvoju inovacija. Prema Pokrovac, to uključuje npr. proizvodnj­u vodika iz vjetroelek­trana na moru, a svakako za dobru perspektiv­u očekuju se najbolji modeli uključivan­ja lokalne zajednice u razvoj obnovljivi­h izvora energija na moru. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Ministar gospodarst­va Davor Filipović
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Ministar gospodarst­va Davor Filipović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia